Terug Gemeenteraad

Mon 27/01/2025 - 20:00 Raadzaal

Goedkeuring notulen

Openbaar

Algemeen bestuur

  • De verkozen gemeenteraadsleden van wie de geloofsbrieven zijn goedgekeurd leggen de eed af in handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

  • Het huishoudelijk reglement regelt de werking van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, waarbij ook een aantal wettelijke verplichtingen moeten opgenomen zijn. Zo bepaalt het huishoudelijk reglement onder meer de wijze waarop de oproeping van de raadsleden wordt verzonden en de wijze waarop het dossier dat op de agenda betrekking heeft, ter beschikking wordt gesteld. Het huishoudelijk reglement bepaalt ook of de gemeenteraad of de gemeenteraadscommissies in welke uitzonderlijke omstandigheden digitaal of hybride kunnen vergaderen en de wijze waarop. 

  • Overeenkomstig artikel 39 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur neemt de gemeenteraad een deontologische code aan, die van toepassing is op alle mandatarissen die deel uitmaken van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen.

  • De gemeente is lid van Farys ov.

    Deze intercommunale heeft als doel het integraal waterbeheer ten behoeve van de vennoten, zowel wat betreft de watervoorziening, de waterzuivering als de waterbeheersing, het transport van water inbegrepen, ongeacht de oorsprong en/of de bestemming van dat water. (artikel 2, alinea 1 van de statuten).

    In de algemene vergadering heeft de gemeente recht op twee vertegenwoordigers. De aanduiding gebeurt voor de duur van de legislatuur.

  • De gemeente heeft de mogelijkheid om een kandidaat bestuurder voor te dragen. De Raad van Bestuur van Farys telt maximum 15 leden, verkozen door de Algemene Vergadering.

  • De gemeente heeft recht op één vertegenwoordiger in het Regionaal Adviescomité Domeindiensten van de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Watervoorziening (Farys).

  • De agenda van de buitengewone algemene vergadering voorziet volgende punten:

    1. Wijzigingen in deelnemers/of kapitaal
    2. Stand van zaken van bijlage 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal
    3. Ontslag en benoeming van de bestuurders in de Raad van Bestuur
    4. Ontslag en benoeming van de leden van de adviescomités

    Varia

  • De gemeente is aangesloten bij de Intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland (IVM).

    Deze vereniging heeft tot doel:

    1. De verwerving, de uitbouw en de uitbating van een bedrijf tot het voorkomen, hergebruiken, verwijderen, verwerken, valoriseren en/of vernietigen van afval;
    2. De afzet van het al dan niet verwerkte afval en/of van alle producten die uit enige verwerking of bewerking voorkomen;
    3. Het ophalen van afval in eigen beheer of ter uitvoering gegeven aan derden, voor zover de betrokken gemeente daarmee akkoord gaat.

    Naar aanleiding van de vernieuwing van de gemeenteraad dient de vertegenwoordiging in de algemene vergadering te worden aangeduid.

  • DE gemeente heeft recht op 1 vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de raad van bestuur van de Intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland (IVM).

    Naar aanleiding van de vernieuwing van de gemeenteraad dient een nieuwe vertegenwoordiger en een nieuwe plaatsvervangende vertegenwoordiger te worden voorgedragen.

    Artikel 26 van de statuten bepaalt dat iedere gemeente recht heeft op een lid met raadgevende stem in de raad van bestuur te kiezen uit de fracties die niet vertegenwoordigd zijn in het college.

  • De opdrachthoudende vereniging Fluvius - IMEWO heeft tot doel:

    De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2030;

    Overeenkomstig de decretale en statutaire bepalingen zijn er onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van het documentatiedossier dat aan de gemeente overgemaakt werd, die ook gelden voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en mogen de vertegen­woordigers niet als kandidaat-lid voorgedragen worden voor het regionaal bestuurs­comité (RBC) of voor de raad van bestuur.

  • De gemeente heeft het recht één kandidaat-lid voor te dragen voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) Centrum.

    DE gemeente heeft tevens de mogelijkheid een kandidaat-lid voor de raad van bestuur voor te dragen die dezelfde persoon moet zijn als de voorgedragen kandidaat-lid van het regionaal bestuurscomité. Het aantal mandaten in de raad van bestuur bedraagt maximum negen.

    Overeenkomstig artikel 18 van de statuten vervallen alle huidige mandaten bij Fluvius - IMEWO onmiddellijk na voornoemde algemene vergadering die tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan

  • Deze buitengewone algemene vergadering heeft als enig agendapunt 'Statutaire ontslagnemingen en benoemingen'.

  • De gemeente is lid van de Intergemeentelijke Samenwerking Westlede (IGS Westlede).

    Deze intercommunale heeft als doel het oprichten en besturen van één of meerdere crematoria op het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen.

    Naar aanleiding van de vernieuwing van de gemeenteraad dient een nieuwe vertegenwoordiger en een nieuwe plaatsvervangende vertegenwoordiger voor de algemene vergadering te worden aangeduid.

  • Bij schrijven van 9 januari 2025 ontving het gemeentebestuur een uitnodiging voor een bijzondere algemene vergadering van de Intergemeentelijke Samenwerking Westlede (IGS Westlede) met de hierna volgende punten:

    • Goedkeuring bijlage 1 en 2 van de statuten ingevolge fusie van de gemeenten per 01.01.2025;
      A. Toelichting bij bijlage 1 en 2;
      B. Bijlage 1: registeraandelen volgens artikel 12;
      C. Bijlage 2: aantal inwoners per arrondissement;
    • Ontslag bestuurders in de Raad van Bestuur - legislatuur 2019-2024
    • Verkiezing en benoeming van de bestuurders in de Raad van Bestuur voor 6 jaar (i.c. legislatuur 2025-2030) tot de BAV in het eerste trimester van 2031
  • Zefier is een vennootschap die de vorm heeft aangenomen van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

    Het voorwerp van de vennootschap bestaat uit het, in eigen naam maar voor rekening van de vennoten, financieren, verwerven en beheren van strategische participaties, in hoofdzaak in milieuvriendelijke energieprojecten.

  • De vzw Rato beoogt de ontwikkeling van een systematische en gecoördineerde uitvoering van muskusrattenbestrijding en eventuele andere rhodentia. Dit kan onder meer gebeuren door het ondersteunen en bevorderen van de plaatselijke bestrijding, het uitoefen en/of coördineren van bestrijdingsacties. Daarnaast kan de vereniging alle handelingen stelen en diensten aanbieden inzonderheid de bestrijding van schadelijke dieren en planten ten gunste van de verbetering van het leefmilieu (landbouw en milieu).

  • De Federatie stelt zich tot doel het bevorderen van het toerisme onder al zijn vormen in de provincie Oost-Vlaanderen.

  • Deze vereniging stelt zich tot doel:

    1. het initiëren, stimuleren en coördineren van de toeristisch-recreatieve beleidsplanning voor de Leiestreek;
    2. het initiëren, stimuleren en coördineren van initiatieven op het vlak van toeristisch-recreatieve infrastructura;
    3. het initiëren, stimuleren, coördineren en implementeren van initiatieven op het vlak van toeristisch-recreatieve promotie;
    4. het ondersteunen van de leden-gemeenten in initiatieven op het vlak van recreatie en toerisme;het vormen van een aanspreekpunt voor de private en publieke toeristische sector.
  • De gemeente is lid van de vzw Toerisme Leiestreek.

  • De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heeft tot doel de aangesloten lokale besturen te helpen bij het vervullen van hun beleidsdoelstellingen en opdrachten en hun autonomie te bevorderen en te verdedigen.

  • Het protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties – inbreuken op het strafwetboek (niet-verkeer) dient te worden gewijzigd. De ondergrens van het financieel nadeel bij winkeldiefstallen wordt opgetrokken van 250 euro naar 500 euro. 

  • Na overleg tussen de IPZ-gemeenten De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem worden voorstellen tot aanpassing van het Reglement met betrekking tot de gemeentelijke administratieve sancties voorgelegd aan de gemeenteraden van de respectievelijke gemeenten. De wijziging heeft betrekking op artikel 64:

    Artikel 64. Gewone diefstal (art. 461 en 463 van het Sw.)
    Gewone diefstal wordt gestraft met een administratieve sanctie als:
    *    het feit handelt om een winkeldiefstal of een poging daartoe;
    *    het nadeel kleiner is dan of gelijk aan 250€ 500 euro
    *    de dader of daders hebben met inbegrip van het nieuwe feit, minder dan vier (pogingen) winkeldiefstallen gepleegd in de afgelopen twee jaar (volgens de Algemene Nationale Gegevensbank);
    *    op de grond van de vaststellingen staan de feiten onherroepelijk vast;
    *    er werd geen enkele vorm van geweld of gelijkgesteld geweld gepleegd;
    *    er zijn geen aanwijzingen van een georganiseerd karakter van de feiten.
    Deze voorwaarden worden cumulatief toegepast.

  • Het lopende ICT-raamcontract van Stad Brugge, waar Sint-Martens-Latem op aangesloten was, is vervallen. Stad Brugge is bezig met het volledig raamcontract opnieuw af te sluiten, waarvan de afronding gepland is in de loop van april 2025.

    Door de hoogdringendheid werd een apart raamcontract opgemaakt voor het ter beschikking stellen van software (licenties). De af te sluiten licenties zijn in eerste instantie voor Microsoft maar ook voor Avepoint, adobe, topdesk, ... 

    Dit is gegund aan Inetum Realdolmen belgium (intussen omgevormd naar Inetum), dezelfde leverancier als bij het vorige ICT-raamcontract van Stad Brugge. Het lokaal bestuur wenst aan te sluiten op dit raamcontract om alle lopende licenties te kunnen verlengen tegen gunstige prijzen. Ter ondersteuning voor het kiezen van licenties (in het bijzonder de Microsoftlicenties zijn complex), biedt Inetum ook een licentiedesk aan.

    Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van dit raamcontract om volgende redenen:

    • de in het raamcontract aangeboden licenties voldoen aan de behoefte van het bestuur;
    • het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;
    • de gemeente is niet verplicht tot afname van diensten;
  • Voorheen kocht het lokaal bestuur ICT materiaal aan via het ICT-raamcontract van Stad Brugge dat op dit moment vernieuwd wordt (in april 2025 kan dit pas terug actief zijn).

    De gemeente wenst daarom aan te sluiten op de 'raamovereenkomst verwerving ICT-infrastructuur en bijhorende diensten' die C-Smart heeft gegund. C-Smart (merknaam Cipal dv; niet te verwarren met Cipal-Schaubroeck) heeft dit raamcontract als aankoopcentrale afgesloten voor de lokale besturen. Het bevat 10 categorieën, en is gegund aan de firma Dustin. Dit is een grote ICT leverancier, altijd een prijsbreker voor hardware (laptops, randapparatuur) en ze levert goede service.

    Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van de raamovereenkomst om volgende redenen:

    • de in de aankoopcentrale voorziene ICT producten, diensten en ondersteuning voldoen aan de behoefte van het bestuur;
    • het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;
    • de gemeente is niet verplicht tot afname van diensten;
    • Er is geen instapkost noch een extra aankoopkost verschuldigd aan Cipal dv.
    • er is geen exclusiviteit op de producten, diensten of ondersteuning

Algemene financiering

Grondgebiedzaken

Vrije tijd

Toegevoegde punten

  • Na de verkiezingen van 13 oktober 2024 sloten de fracties Welzijn en N-VA een bestuursakkoord. In de media en tijdens de nieuwjaarreceptie voor de inwoners op 5 januari 2025 werden hierover verklaringen afgelegd, maar de volledige tekst is bij de gemeenteraadsleden niet gekend.
    Het was dan ook verrassend voor onze fractie vast te stellen dat dit bestuursakkoord niet door het schepencollege zelf werd geagendeerd.
    Aangezien dit bestuursakkoord logischerwijze ook de basis zal vormen voor het meerjarenplan 2026-2031 dat later in het jaar met de gemeenteraadsleden zal besproken worden, is dit een relevant document voor alle gemeenteraadsleden.

    Vragen

    1. Kan de tekst van het bestuursakkoord zoals vastgelegd door de partijen Welzijn en N-VA opgeladen worden in E-notulen?
    2. Kan bij deze tekst een mondelinge toelichting gegeven worden tijdens de raad?
  • Een algemene raadscommissie (met de 19 gemeenteraadsleden) is een interessant orgaan om informatieve onderwerpen te behandelen.
    Om belangrijke dossiers inhoudelijk te bespreken en adviezen te verlenen, is een raadscommissie met een beperkter aantal leden aangewezen.
    Via deze werkwijze worden raadsleden actiever betrokken bij de voorbereiding van belangrijke beleidsdossiers van het lokaal bestuur, waardoor de invulling van het mandaat van gemeenteraadslid opgewaardeerd wordt.

  • Ondertussen is 90% van onze gemeente verled en kan via slimme verlichting differentieel ingezet worden op verlichting van bepaalde wijken/straten/kruispunten.
    Door de omschakeling op led-verlichting wordt er veel minder energie verbruikt.
    Vanuit financieel oogpunt is er dus geen reden meer om de verlichting niet te laten branden.
    Daarenboven dient er een afweging gemaakt te worden tussen het financiële kostenplaatje, dat nu veel minder doorweegt enerzijds, en het algemeen veiligheidsgevoel van onze inwoners, anderzijds, dat van groot belang is.
    Om de veiligheid van onze inwoners te verhogen, is het (deels) laten branden van de openbare verlichting een goede en te verdedigen maatregel.

  • Overeenkomstig artikel 21 van het DLB vragen we volgend punt toe te voegen aan de agenda van de gemeetraadszitting van 27 januari e.k.:

    Aanduiding voorzitter Algemene Raadscommissie.

    Toelichting: overeenkomstig artikel 37 § 6 van het huishoudelijk reglement duidt de gemeenteraad de voorzitter aan van de raadscommissies.

    Voorgesteld wordt raadslid Marian de Clercq van de fractie LEF  aan te duiden als voorzitter van de Algemene Raascommissie.

Besloten

Algemeen bestuur

  • Het decreet over lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad de vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur regelt bij hun afwezigheid of verhindering.

    Het is aangewezen om tijdens de afwezigheid van de titularis te voorzien in een vervanging (in geval van ziekte, wettelijke vakantie, dienstreis, ...), zodat de continuïteit van de werking is verzekerd.

    De waarnemend algemeen directeur oefent alle bevoegdheden uit die aan het ambt verbonden zijn.