Terug Gemeenteraad

Mon 24/06/2024 - 20:00 Raadzaal

Goedkeuring notulen

Openbaar

Algemeen bestuur

  • Het decreet over lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad de vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur regelt bij hun afwezigheid of verhindering.

    Het is aangewezen om tijdens de afwezigheid van de titularis te voorzien in een vervanging (in geval van ziekte, wettelijke vakantie, dienstreis, ...), zodat de continuïteit van de werking is verzekerd.

    De waarnemend algemeen directeur oefent alle bevoegdheden uit die aan het ambt verbonden zijn.

  • De gemeente wenst af te nemen op dit raamcontract om de mobiele abonnementen, de teams telefonie omgeving en de internetlijnen van proximus verder te gunnen onder dit raamcontract.

    Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van het raamcontract om volgende redenen:

    • de in de aankoopcentrale voorziene ICT producten, diensten en ondersteuning voldoen aan de behoefte van het bestuur;
    • het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;
    • de gemeente is niet verplicht tot afname van diensten;
    • er is geen exclusiviteit op de producten, diensten of ondersteuning.

Algemene financiering

  • Jaarrekening 2023: vaststelling

    De jaarrekening 2023 bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting waarin onder meer de balans, de staat van opbrengsten en kosten en de waarderingsregels zijn opgenomen.

    De samenvattende gegevens van de balans, de staat van opbrengsten en kosten alsook de financiële toestand van de jaarrekening zijn opgenomen in bijlagen bij dit besluit.

    Budgettair resultaat Jaarrekening
    Exploitatiesaldo  1.410.492 EUR
    Investeringssaldo -5.127.358  EUR
    Financieringssaldo 5.055.147 EUR
    Budgettair resultaat van het boekjaar 1.338.281  EUR
    Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar 4.764.300  EUR
    Gecumuleerd budgettair resultaat 6.102.581  EUR
    Onbeschikbare gelden 0,00 EUR
    Beschikbaar budgettair resultaat 6.102.581 EUR

     

    Balans 2023
    Activa 65.374.712 EUR
    Vlottende activa 7.786.972  EUR
    Vaste activa 57.587.740  EUR
    Passiva 65.374.712  EUR
    Schulden 20.183.441  EUR
    Nettoactief 45.191.271  EUR

     

    Staat van opbrengsten en kosten 2023
    Kosten  19.696.508 EUR
    Opbrengsten  18.131.421  EUR
    tekort van het boekjaar  -1.565.087  EUR
  • De zoneraad van Hulpverleningszone Centrum heeft op 25 oktober 2023 de begroting voor het dienstjaar 2024 goedgekeurd. Voor Sint-Martens-Latem waren de in de begroting opgenomen dotaties als volgt:

    • Voor exploitatie: 347.457,00 euro                                                                                                                                                      
    • Voor investeringen: 32.510,00 euro
    • Bijdrage voor de pensioenen: 1.249,87 euro

    Net als de vorige jaren wordt de initiële begroting van de hulpverleningszone bijgestuurd. Na de bespreking ervan in de begrotingscommissie op 29 mei 2024 keurde het college van de hulpverleningszone op 29 mei 2024 het ontwerp van de begrotingswijziging voor het dienstjaar 2023 goed.

    Een belangrijke aanpassing van de begroting betreft het verwerken van het begrotingsresultaat van het vorig dienstjaar. Het begrotingsresultaat van 2023 van in totaal 2,9 miljoen euro wordt in deze budgetwijziging geristorneerd naar de verschillende gemeenten volgens het aandeel van iedere gemeente in dit resultaat, m.a.w. volgens de verdeelsleutel voor het jaar 2023. Het ristorno zal verwerkt worden via de uitgavenkredieten van de zone en staat bijgevolg los van de hieronder vermelde gewijzigde dotatie(s).

    Een andere belangrijk element betreft de aanpassing van de personeelsbegroting. Naast de laatste prognose inzake de evolutie van de wedde-index werd het personeelskrediet grondig bijgestuurd inzake de verwachte bezetting en invulling van de huidige vacante plaatsen op de personeelsplanning. In totaal worden de personeelskredieten met 1,1 miljoen euro verlaagd. Net als in de huidige begroting wordt er rekening gehouden met het aantal VTE dat in dienst is maar om diverse redenen (gedeeltelijk) onbetaald afwezig is.

    Het totale investeringskrediet voor 2024 wordt in de voorliggende begrotingswijziging verhoogd. Globaal beschouwd verschuift een deel van het krediet voor aankopen van speciale voertuigen naar de kredieten voor aankopen van machines, interventiematerieel en uitrusting. De overige aanpassingen vinden we voornamelijk terug in het investeringsbudget voor ICT, waar het in de begroting opgenomen bedrag wordt opgetrokken. De bijsturing heeft betrekking op enerzijds de deelname van de zone aan een door de FOD Economie gesubsidieerd project inzake innovatieve 5G-toepassingen; anderzijds wordt het krediet voor ICT-investeringen bijgestuurd voor bijkomende ontwikkelingen en aanpassingen aan het huidige tijdsregistratiesysteem.

    Bovenstaande aanpassingen hebben tot gevolg dat de gemeentelijke dotaties, dewelke als sluitpost van de begroting van de hulpverleningszone dienen, herberekend worden. Het gevolg is dat de gemeentelijke exploitatiedotaties dalen, en dat de investeringsdotaties beperkt stijgen. De bijdragen van de gemeenten voor de financiering van de pensioenen wijzigen niet.

    De gewijzigde dotaties van de gemeenten aan de hulpverleningszone dienen goedgekeurd te worden door de gemeenteraad. In functie van het ontwerp van de begrotingswijziging en de door de gemeenten aanvaarde verdeelsleutel worden voor het jaar 2024 door Sint-Martens-Latem volgende dotaties toegekend aan de Hulpverleningszone Centrum:

    • Voor exploitatie: 341.178,00 euro                                                                                                                                                      
    • Voor investeringen: 33.240,00 euro
    • Bijdrage voor de pensioenen: 1.249,87 euro

    De definitieve goedkeuring van de begrotingswijziging 2024 door de zoneraad is gepland op 26 juni 2024.

    De goedkeuring van de toezichthoudende overheid is vereist opdat de begrotingswijziging uitvoerbaar zou zijn. Het bestuurlijk toezicht dient daarom een afschrift van de gemeenteraadsbesluiten betreffende de dotaties aan de zone te ontvangen om de begrotingswijziging voor het dienstjaar 2024 definitief te kunnen goedkeuren.

    Een voor eensluidend verklaard afschrift van deze beslissing zal tevens worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid en aan de Hulpverleningszone Centrum.

Welzijn

  • Het Wijk-Werken is de opvolger van de vroegere PWA’s.

    De projectvereniging ‘Wijk-Werken Leie en Schelde’ werd opgericht per 1 januari 2018 met als deelnemende besturen Merelbeke (maatschappelijke zetel), Deinze, De Pinte, Destelbergen, Gavere, Melle, Nazareth, Nevele, Sint-Martens-Latem en Zulte.

    In de statuten van de projectvereniging is voorzien dat, naast het Wijk-Werken, ook andere tewerkstellingsinitiatieven voor doelgroepen binnen de vereniging kunnen worden georganiseerd. Zo werd in 2019 beslist dat de projectvereniging de regierol sociale economie op zich kan nemen.

    Vanuit Vlaanderen werd ook de mogelijkheid geboden aan lokale besturen om in te zetten op Digibanken. Hiervoor werd een werkgroep samengesteld met het oog op het onderzoeken van de noden en knelpunten op het vlak van e-inclusie.

    Het verlengen van het project Digistroom met de door Vlaanderen voorziene middelen dient ervoor te zorgen dat het project maximale kansen krijgt om verankerd te worden in het huidig lokaal beleid.

  • Het decreet over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 404 par. 5 bepaalt dat de jaarrekening wordt goedgekeurd, overeenkomstig de staturen van de projectvereniging.

    De Gemeenteraad besliste in de zitting van 18 december 2017 tot de oprichting van de Projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde en de vaststelling van de statuten. Projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde is een intergemeentelijk samenwerkingsverband op het vlak van wijk-werken. (De Pinte, Destelbergen, Deinze, Gavere, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte). De voornaamste opdrachten naast het organiseren van wijk-werken zijn het opnemen van de regierol inzake sociale economie voor de regio Leie en Schelde alsook de uitwerking van de samenwerking TWE voor een deel van de regio (De Pinte, Destelbergen, Gavere, Melle, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte).

    In de Gemeenteraad van 17 december 2018 werd een aanpassing van de statuten doorgevoerd.

    Krachtens Artikel 18 van de statuten dient de Jaarrekening van de vereniging goedgekeurd te worden door de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. Tevens dient een activiteitenverslag en het accountantsverslag te worden voorgelegd.

    De Raad van Bestuur van de Projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde heeft in de zitting van 27 maart 2024 de jaarrekening 2023 van Projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde goedgekeurd. Er wordt gevraagd om deze jaarrekening 2023 ter goedkeuring aan de Gemeenteraad voor te leggen, conform de statuten van de vereniging. Ook het activiteitenverslag en het verslag van de accountant werden bezorgd.

Grondgebiedzaken

  • De gemeente Sint-Martens-Latem ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 op 11 oktober 2021. Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet tot 2030 een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de vooruitgang opgemaakt worden dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden.

    Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.

    Er wordt gerapporteerd over doelstellingen waarrond iedereen (inwoners, bedrijven, bestuur) inspanningen kan leveren:
    * Vergroening (werf 1): bomen, hagen, natuurgroenperken
    * Energie en renoveren (werf 2): collectieve renovaties, coöperatieve hernieuwbare energieprojecten
    * Mobiliteit (werf 3): deelsystemen, laadpunten, fietspaden
    * Droogte (werf 4): ontharding, hemelwateropvang
    * Algemene doelstellingen: energiebesparing en reductie CO2-uitstoot lokaal patrimonium, verLEDding

  • Om de sociale site in de Moeistraat ten volle te kunnen ontwikkelen, is de gemeente genoodzaakt een gemeenteweg af te schaffen. Zo komt er extra ruimte vrij om te voldoen aan de sociale verplichtingen inzake woningbouw van de gemeente en kan een kwaliteitsvolle sociale site gerealiseerd worden. 

    Met dit besluit start de procedure op waarbij het rooilijnplan 'Moeistraat 20' gerealiseerd kan worden. Na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad is het college van burgemeester en schepenen bevoegd om het plan verder te realiseren.

  • De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die in toenemende mate voorkomt in Vlaanderen. Het is een invasieve exoot waarvan de impact op de biodiversiteit onzeker is. De Aziatische hoornaar voedt zich met onder andere bijen en libellen. Door de exponentiële toename van het aantal Aziatische hoornaars kan een afname in populatie van andere insectensoorten verwacht worden. 

    Bovendien kan de Aziatische hoornaar gevaarlijk zijn wanneer het nest bedreigd wordt. De meest effectieve bestrijdingsmaatregel is het verwijderen van nesten. 

    Voor die bestrijding zouden we beroep willen doen op RATO vzw, via de raamovereenkomst komende van Agentschap Natuur en Bos. In 2023 behandelde RATO vzw in Oost-Vlaanderen 1540 meldingen. De bestrijding werd vergoed door de provincie Oost-Vlaanderen en was kosteloos voor de burgers.
    Door de grote toename van het aantal meldingen besloot de provincie de kost van de bestrijding niet volledig te dragen. 

    Rato rekent €75 per nest aan. Er wordt verwacht dat er dit jaar 39 nesten zullen bestreden worden in Sint-Martens-Latem. Het is noodzakelijk om een partner te hebben voor het verwijderen van nesten van de Aziatische hoornaar. Rato vzw heeft zich reeds vele jaren een betrouwbare partner getoond bij ongediertebestrijding. Bovendien lijkt de samenwerking met de provincie en verschillende gemeentes de economisch meest voordelige oplossing.

  • Het Beleidsplan Handhaving Ruimtelijke Ordening werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2019. Het beleidsplan stipuleert onder de titel 'Evaluatie' dat de handhavingsambtenaar jaarlijks een overzicht van de uitgevoerde acties maakt, met een korte toelichting of analyse. Op zijn voorstel of op voorstel van de gemeenteraad kan een bijstelling van de prioriteiten of methodiek gebeuren zodanig dat het beleidsplan actueel en dynamisch blijft.

Vrije tijd

  • Er bestaat een lange traditie dat het verenigingsleven financieel ondersteund wordt.

    In het meerjarenplan 2020-2025 zijn kredieten voorzien voor betoelaging van verenigingen en organisaties.

    Er werden in 2020 nieuwe reglementen gemaakt voor de (socio-) culturele verenigingen, seniorenverenigingen en milieu- en natuurverenigingen. Deze verenigingen ontvangen op basis van de nieuwe reglementen hun subsidies. De adviesraden en feestcomités vallen hier niet onder. Voor de adviesraden wordt nog een afzonderlijk reglement opgemaakt.

  • Tijdens de periode van 30 juni tot en met 6 oktober 2024 vindt in Museum Dhondt-Dhaenens net als in het museum van Deinze en de Leiestreek en het Roger Raveelmuseum de 9de Biënnale voor de schilderkunst plaats.

    De aanwezigheid van verschillende musea in de Leiestreek biedt kansen om duurzaam samen te werken rond tentoonstellingen, wetenschappelijk onderzoek en publiekswerking. Als partner biedt de Biënnale de gelegenheid om een breed publiek kennis te laten maken met de vaste collectie en tijdelijke bruiklenen. De gemeente stelt het gemeentelijk museum Gust De Smet ter beschikking als gastlocatie van 2 augustus tot en met 6 oktober 2024. 

    Aan de Biënnale zijn een aantal specifieke kosten verbonden zoals een grootschalige promotiecampagne en de uitgave van een brochure. In de jaren van de Biënnale kan hiervoor een extra gemeentelijke toelage toegekend worden aangezien de organisatie hiervan ook de uitstraling van ons kunstenaarsdorp ten goede komt.

    De gemeentelijke subsidie van 5.000 euro wordt opgetrokken met 50%, tot een totaal van  7.500 euro bij participatie van de gemeente aan de Biënnale.

  • Mevrouw Paule Lonneville uit Sint-Martens-Latem wenst het schilderij 'Lied van gekleurde aarde, 107 x 107 cm, acryl op canvas' van eigen hand te schenken uit dankbaarheid voor de tentoonstelling in het gemeentehuis in 2023 naar aanleiding van haar 75ste verjaardag. Ze stelt geen voorwaarden bij de schenking. 

  • Het lokaal bestuur ontving een aanbod tot schenking van meneer Marc Careel voor het werk 'Molen Latem' van Arthur Hellebaut. 
    Het lokaal bestuur vindt het - ook op basis van het advies van de gemeentelijke raad voor Cultuurbeleid - niet opportuun het werk te aanvaarden.
    Het lokaal bestuur wenst de eigenaar van het werk te suggereren om het werk te schenken aan Mola, Molencentrum. 

Onderwijs

  • De vakanties, vrije dagen, pedagogische studiedagen voor het schooljaar 2024-2025 van de Gemeentelijke Basisschool Latem en Deurle ( 24646 en 131987) worden vastgelegd op:

    Herfstvakantie :
        - van maandag 28 oktober 2024 tot en met vrijdag 1 november 2024.
    . Kerstvakantie :
        - van maandag 23 december 2024 tot en met vrijdag 3 januari 2025.
    . Krokusvakantie :
        - van maandag 3 maart 2025 tot en met vrijdag 7 maart 2025.
    . Paasvakantie :
    -    van maandag 7 april 2025 tot en met vrijdag 21 april 2025.

    . Zomervakantie :

    -    begint op dinsdag 1 juli 2025

    . Vrije dagen :
    - donderdag 1 mei 2025 (dag van de arbeid)  
    - donderdag 29 mei 2025 (O.H. Hemelvaart)
    - vrijdag 30 mei 2025 (brugdag)
    - maandag 9 juni 2025 (Pinkstermaandag)

    - vrijdag 2 mei 2025 (facultatieve verlofdag)
    - vrijdag 6 juni 2025 (facultatieve verlofdag)

     
    . pedagogische studiedagen
    - dinsdag 12 november 2024
    - vrijdag 28 februari 2025



  • Goedkeuring wordt verleend aan het aangepast schoolreglement basisonderwijs dat van toepassing is op de Gemeentelijke Basisschool Latem (instellingsnummer 24646) en de Gemeentelijke Basisschool Deurle (instellingsnummer 131987) met ingang van 01/09/2024 voor het schooljaar 2024-2025.

  • Ingevolge de zgn. herstructurering en programmatie van het gemeentelijk onderwijs (zie gemeenteraadsbesluit van 21 maart 2016) gebeurt de bepaling van het lestijdenpakket op basis van het aantal kleuters en het aantal leerlingen op 1 februari 2024 voor de Gemeentelijke Basisschool Deurle (79 kleuters en 134 leerlingen)en op basis van het aantal kleuters en leerlingen op 1 februari 2024 (67 kleuters en 141 leerlingen) voor de Gemeentelijke Basisschool Latem.

     

Toegevoegde punten

  • De serviceflats werden destijds voorzien van een individueel personenalarmsysteem.
    Dit was een dienst die aan de bewoners van het seniorenflatgebouw werd aangeboden omdat dit van kapitaal belang was om hun persoonlijke veiligheid te kunnen garanderen indien er zich een acuut gezondheids- of andere probleem stelde.
    Dit personenalarm is o.i. dan ook inherent aan de dienstverlening die door de bewoners mag worden verwacht van het seniorenflatgebouw, waarvan het gemeentebestuur eigenares is en waarvan de flats verhuurd worden door het OCMW.
    Dit personenalarmsysteem blijkt nu evenwel sinds twee jaar niet meer te functioneren.
    Onze fractie heeft reeds verschillende keren benadrukt dat dit onaanvaardbaar is. Het gebrek aan een functionerend personenalarmsysteem getuigt van een gebrekkige dienstverlening aan de bewoners van de serviceflats die veelal alleenstaande senioren zijn, waarvoor een personenalarmsysteem het verschil kan betekenen tussen leven en dood.
    Men was op zoek naar een aannemer, werd door de bevoegde schepen keer op keer gemeld. Ook tijdens de gemeenteraad van april 2024 werd dit punt opnieuw op de agenda geplaatst.
    Niettegenstaande de aldus gemaakte beloftes dat men dit probleem vlug zou oplossen, blijft herstel/reactievatie evenwel sinds bijna twee jaar uit.
    Dit brengt onze fractie ertoe om nogmaals aan de alarmbel te trekken door dit punt voor de tweede maal naar de gemeenteraad te brengen.

    Vragen om toelichting:

    1) Waarom blijft het herstel/de her-activatie van het personenalarmsysteem in de seniorenflats uit?;

    2) welke alternatieven werden reeds onderzocht om op heel korte termijn te komen tot een snelle reactivatie van het systeem?;

    3) welke garanties kan het Lokaal Bestuur aan de gemeenteraad geven opdat deze dienstverlening binnen heel korte termijn opnieuw wordt aangeboden en het personenalarmsysteem na twee jaar inactiviteit terug zal functioneren/aangeboden zal worden?

  • Sinds mei 2021 zijn er ingrijpende riolerings- en wegeniswerken aan de gang in de Pontstraat/Oude Pontweg.
    Tijdens de eerste bewonersvergadering van 12 mei 2021 werd door het Lokaal Bestuur, als mede- opdrachtgever, én de aannemer de volgende timing /fasering  der werken vooropgeschoven:


    - 05/2021 t.e.m. 06/2021Fase 0 (bouwrijp maken van tracé Oude Pontweg/Pontstraat)
    - 06/2021 t.e.m. 03/2022 – Werken nutsmaatschappijen (hoofdleidingen/overkoppelingen)
    - 08/2021 t.e.m. 09/2021Fase 1:  (Wegenis- en rioleringswerken Oude Pontweg incl. bouw pompstation)
    - 03/2022 t.e.m. 04/2023Fase 2 t.e.m. 6:  (Wegenis- en rioleringswerken Pontstraat)

    In totaal zou het volledige project ongeveer 285 werkdagen in beslag nemen.

    Gedurende de werkzaamheden stootte de aannemer evenwel op een reeks moeilijkheden die ertoe geleid hebben dat de voorgenomen timing ruimschoots overschreden werd/wordt (er zijn  260 werkdagen in één jaar).

    Deze moeilijkheden werden afgedaan als zijnde 'onvoorzienbare omstandigheden' én uit het laatste bewonersoverleg van februari 2024 diende de timing te worden bijgesteld tot eind juli 2024. Aldus lopen de werken reeds meer dan 15 maanden vertraging op, dit met een aanhoudende overlast voor de bewoners.

    Vreemd genoeg staat op de website van de gemeente onder https://www.sint-martens-latem.be/pontstraat#fases dan weer vermeld dat Fase 7 (bijkomende fase?) zal afgerond zijn inclusief afwerking toplaag tegen het bouwverlof (juni 2024)…in de pers communiceert de burgemeester recent dat dit eind augustus 2024 zal worden…
    Er heerst dus enige onduidelijkheid over de nog resterende duurtijd voor finale afwerking van de werkzaamheden.

    Daarbij komt dat, gelet op de geruime tijd die genomen werd om voorafgaand aan de aanvang der werken de nodige (dure) studies te laten uitvoeren, dit zowel betreffende de waterhuishouding als de ondergrond, de fractie VOOR LATEM EN DEURLE zich toch ernstige vragen stelt bij de opgelopen achterstand der werkzaamheden en het beweerde 'onvoorzienbare' karakter ervan.

    Eerder lag het oponthoud aan een te grote hoeveelheid grondwater, recent werd er een bijkomend oponthoud gemeld, ditmaal ten gevolge van een lek in een pas aangelegde persleiding, gelegen in het stuk tussen de dorpstraat en de Philippe de Denterghemlaan, alook in het stuk gelegen tussen de Philippe de Denterghemlaan en de Oude Pontweg. De pas aangelegde wegenis zou hierdoor plaatselijk opnieuw moeten opengebroken en heraangelegd worden.

    Onze fractie stelt zich dan ook ernstige vragen bij de reden van het zoveelste oponthoud der werken, zoals dit aldus recent in de pers werd gecommuniceerd door de burgemeester.

    Ook ontvangen wij van de bewoners diverse meldingen over de soms discutabele wijze van uitvoering der werken en de overlast/schade aan privatieven die aldus wordt veroorzaakt.

    In de pers benoemt men het ondertussen terecht als 'het blunderboek van de werken in de Pontstraat'.
    Het is de schuld van de aannemer en de bouwheren, ttz. 'AWV, FARYS en AQUAFIN', verklaart de burgemeester.

    Onze fractie heeft dan ook een aantal vragen om toelichting

    Vragen om toelichting:

    1.  Welke rol speelt het Lokaal Bestuur in de opvolging der werken?;

    2.  Wanneer werden de vernoemde lekken in de persleiding gemeld/vastgesteld?

    3.  Hoe en wanneer werd de aannemer door het Lokaal Bestuur daarvoor in gebreke gesteld?;

    4.  Hoeveel schadedossiers én/of klachten over de wijze van uitvoering zijn er sinds aanvang der werkzaamheden reeds gemeld door omwonenden en hoe worden deze verder opgevolgd?;

    5. Welke einddatum der werken wordt vooropgeschoven én hoe zal men verder communiceren naar aanleiding van dit zoveelste oponthoud?;

  • In 2023 werden in het seniorenflatgebouw investeringen gedaan voor een bedrag van 5.785 euro voor de plaatsing van akoestische panelen in de gebruikerszaal en herstelling van de lift.
    In de overdracht van investeringskredieten naar 2024 is voor het seniorenflatgebouw een bedrag voorzien van 107.310 euro met als doelstellingen de renovatie van badkamers en aanpassing van de lift.

    Vragen

    1)     Wat de lift betreft, blijken er zowel in 2023 als in 2024 investeringsbudgetten noodzakelijk te zijn.

    • Zijn er frequent defecten aan de lift?
    • Welke investeringen zijn in 2023 uitgevoerd en voor welk bedrag?
    • Welke investeringen zijn gepland in 2024? Wat is de raming daarvoor en de timing van uitvoering?

     2)    Welke investeringen zijn gepland in 2024 met betrekking tot de renovatie van de badkamers?
            Is hiervoor reeds een aanbestedingsprocedure opgestart?
            Wat is de raming en de timing van uitvoering?

     

     

  • In 2021 werd een bestek gelanceerd en gegund voor de opmaak van een RUP Lijnstraat.

    Tijdens de algemene raadscommissie van 29 april 2024 werd de nota ‘overzicht woonprojecten Sint-Martens-Latem’ besproken. Daarin werd volgende timing meegegeven van de volgende stappen in de opmaak van dit RUP:

    Timing RUP Lijnstraat:
    Plenaire vergadering, eind april
    Tweede helft mei verslag definitief
    Voorlopige vaststelling gemeenteraad, juni
    Openbaar onderzoek 60 dagen, september/oktober
    Behandeling openbaar onderzoek/advies GECORO, november/december
    Definitieve vaststelling gemeenteraad, januari 2025
    Publicatie Staatsblad

    Op 18 april 2024 kwam de GECORO samen om een advies te formuleren over dit RUP. De plenaire vergadering zou georganiseerd worden op 8 mei. Vanuit die timing zou de gemeenteraad zich vandaag hebben kunnen buigen over dit dossier en een voorlopige vaststelling kunnen doen van het ontwerp-RUP. Maar het dossier werd niet geagendeerd en een nieuw uitstel van dit belangrijk dossier doet zich opnieuw voor.

    Vragen

    1)     Wat is er gebeurd zodat een goedkeuring vandaag niet kan doorgaan?
    2)     Welke nieuwe timing is gezien de niet-agendering vandaag te verwachten?
    3)     Wat verklaart een zo lange doorlooptijd voor een kleine RUP die noodzakelijk is voor de realisatie van een strategisch dossier van betaalbaar wonen waarvoor in 2018 en 2020 gronden werden verworven?

  • In de gemeenteraden van april 2023, september 2023 en april 2024 debatteerden we over het onderhoud van grachten en beken.
    Bij de laatste gelegenheid kregen we te horen dat

    • wat de beken van 3de categorie betreft, de Provincie een maand extra de tijd gevraagd had om haar huiswerk af te werken en dat er in de gemeenteraad van de maand mei terug gekomen worden met meer info.
    • wat de privatieve grachten betreft, dat een artikel was verschenen in het Dorpsmagazine en dat zou onderzocht worden of eigenaars via een brief extra zouden kunnen gesensibiliseerd worden.
    • wat de baangrachten betreft, dat er visuele controles gebeuren door de eigen technische dienst.

    Na de vorige gemeenteraad meldde de bevoegde schepen mij mondeling dat er nog geen antwoord van de Provincie binnen was, maar dat een overleg ingepland was begin juni. Op 19 juni werd me door de gemeentelijke administratie gemeld dat de meeting verplaatst werd wegens ziekte bij de betrokken medewerkers van de Provincie.

    Vragen

    1. Welke onderhoudswerken zullen in 2024 uitgevoerd worden op de 8,9km kilometer beken van 3de categorie? Door wie en wanneer?
    2. Welke bijkomende sensibiliserende initiatieven zijn uitgevoerd sinds de gemeenteraad van april naar de eigenaars van deze percelen?
    3. Kan het aangekondigde overzicht van uitgevoerde acties in het kader van onderhoud beken en baangrachten in 2021-2022-2023 bezorgd en toegelicht worden?
  • De toegankelijkheid van de nieuwe bibliotheek voor mensen in een rolwagen is problematisch.
    Gelukkig beseft het college van burgemeester en schepenen dit ook en kunnen we in het document ‘Rekening 2023’ lezen dat aanpassingen voor mindervaliden via de investeringsuitgaven voorzien worden.

    Vragen

    1. Welke aanpassingen voor mindervaliden plant het college van burgemeester en schepenen aan het gebouw ‘De Vluchter’?
    2. Wat is de raming voor de geplande investeringen?
    3. Welke timing is voorzien voor de gunning en uitvoering van deze werken?
    4. Werd in het kader van de geplande aanpassingen advies ingewonnen bij ervaringsdeskundigen?