Terug Gemeenteraad

Mon 17/10/2022 - 20:00 Raadzaal

Goedkeuring notulen

Openbaar

Algemeen bestuur

Algemene financiering

  • De Meerjarenplanaanpassing 2023 omvat de strategische nota, waarin de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties zijn opgenomen. De financiële nota omvat het financiële doelstellingenplan, de staat van het financieel evenwicht en het overzicht van de kredieten. Uit de financiële nota blijkt dat de Meerjarenplanaanpassing 2023 financieel in evenwicht is. De toelichting en de documentatie bij het meerjarenplan geven meer gedetailleerde uitleg over de Meerjarenplanaanpassing 2023. De Meerjarenplanaanpassing 2023 omvat de wijziging van de kredieten 2022 en de beginkredieten 2023.

    Artikel 249 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt: 'De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.'

  • Zoals bepaald in artikel 249 §3 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

     

Welzijn

  • Binnen de Wijk-werken Leie en Schelde bundelen de gemeentes de krachten met enkele organisaties om dit project te realiseren. Dit project wordt ingediend binnen de 5de en laatste oproepronde van de Vlaamse overheid. Basisvoorwaarde is een engagement van alle deelnemende gemeentebesturen. 

    Deze overeenkomst verankert de afspraken van het partnerschap gedurende de uitvoering van de samenwerkingsstrategie.

    De uitvoering van de deze samenwerkingsovereenkomst is onder voorbehoud van goedkeuring van het projectvoorstel door de Vlaamse Gemeenschap, Departement Werk & Sociale economie.

    Duur van de overeenkomst: 2 jaar met startdatum 1 januari 2023 en einddatum 31 december 2024.

    Voor dit project worden 15 digiclubs opgezet voor kwetsbare doelgroepen met de focus om hen digitaal vaardig te maken. De bedoeling is de doelgroepen de mogelijkheid te bieden tot het ontlenen en het laten gebruiken van hardware en hen ondersteuning te bieden op welbepaalde tijdstippen. De te bereiken doelgroepen zijn welomschreven.  Digistroom dient het risico op de digitale ontsluiting bij de welomschreven doelgroep te verkleinen via 3 doelstellingen:

    • gelijke toegang tot digitale technologie door laptops, schermen en andere hardware voorwaardelijk ter beschikking te stellen
    • digitale vaardigheden te versterken via opleiding en kennisdeling
    • via begeleiding zorgen voor een verbeterde toegang tot essentiële dienstverlening.

    De digiclubs bevinden zich verspreid over 9 lokale besturen die partner zijn bij deze overeenkomst. 

Grondgebiedzaken

  • De Europese plan-MER-Richtlijn 2001/42/EG ‘Betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma’s’ bepaalt voor welke plannen en programma’s een milieueffectenbeoordeling noodzakelijk is en waaraan deze milieueffectenbeoordeling moet beantwoorden. De milieueffectenbeoordeling heeft dus als doel om reeds tijdens de opmaak van het plan of programma in te schatten welke milieueffecten ten gevolge van het plan of programma veroorzaakt kunnen worden zodat het plan of programma nog bijgestuurd kan worden alvorens het definitief vastgesteld wordt. Een ruimtelijke beleidsplan is onderworpen aan een milieueffectenbeoordeling. De ontwerpopdracht voor een strategisch plan-MER wordt ter goedkeuring voorgelegd.