Terug Gemeenteraad

Mon 11/09/2023 - 20:00 Raadzaal

Goedkeuring notulen

Openbaar

Algemeen bestuur

Welzijn

  • De toewijzingsraad van Dimensa Woonmaatschappij bereidt momenteel een ontwerp van toewijzingsreglement voor. Hierin kunnen bepalingen over de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen. Voorafgaand aan de opmaak van dit toewijsreglement, vraagt Dimensa Woonmaatschappij om reeds een beslissing te nemen over de woonbinding, de woonbinding met het werkingsgebied en de doelgroepenplannen.

    De gemeenteraad dient te beslissen over het voorstel. 

  • De Gemeenteraad besliste in de zitting van 18 december 2017 tot de oprichting van de Projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde en de vaststelling van de statuten. Projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde is een intergemeentelijk samenwerkingsverband op het vlak van wijk-werken. (De Pinte, Destelbergen, Deinze, Gavere, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte). De voornaamste opdrachten naast het organiseren van wijk-werken zijn het opnemen van de regierol inzake sociale economie voor de regio Leie en Schelde alsook de uitwerking van de samenwerking TWE voor een deel van de regio (De Pinte, Destelbergen, Gavere, Melle, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte).

    In de Gemeenteraad van 17 december 2018 werd een aanpassing van de statuten goedgekeurd.

    Krachtens Artikel 18 van de statuten dient de Jaarrekening van de vereniging goedgekeurd te worden door de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. Tevens dient een activiteitenverslag en het accountantsverslag te worden voorgelegd.

    De Raad van Bestuur van de Projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde heeft in de zitting van 18 april 2023 de jaarrekening 2022 van Projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde goedgekeurd. Er wordt gevraagd om deze jaarrekening 2022 ter goedkeuring aan de Gemeenteraad voor te leggen, conform de statuten van de vereniging. Ook het activiteitenverslag en het verslag van de accountant werden bezorgd.

     

Grondgebiedzaken

  • Het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) kadert binnen basisbereikbaarheid, de Vlaamse visie op mobiliteit. Met basisbereikbaarheid zet Vlaanderen in op een efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer waarin het combineren van verschillende vervoermiddelen centraal staat. Voor de realisatie van basisbereikbaarheid werden de driehonderd Vlaamse steden en gemeenten opgedeeld in 15 vervoerregio’s. Binnen deze vervoerregio’s werken de gemeenten samen een mobiliteitsplan uit, specifiek voor hun regio.

    De vervoerregio Gent heeft een voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het ontwerp plan-MER. Het ontwerp plan-MER bevat de rapportage over de milieueffectenbeoordeling die bij de opmaak van het voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan mee in overweging werd genomen.

    Uit een diepere analyse van het Regionaal Mobiliteitsplan wordt de volgende impact verwacht voor de gemeente Sint-Martens-Latem:

    • In kader van het uitbouwen van een stedelijk netwerk van hoogwaardig openbaar vervoer wordt binnen de studie ‘Update Pegasus’ onderzocht of de stedelijke HOV-corridor tussen Sint-Denijs-Westrem en Sint-Martens-Latem kan worden doorgetrokken tot en met het toekomstige hoppinpunt De Vierschaar. Dit houdt in dat de bus- of tramas frequenter zal worden bediend, van 4 tot 8 keer per uur.
    • De Belbus zal tegen 2030 gefaseerd worden vervangen als onderste laag van het openbaar vervoernet. Vervoer op Maat is het nieuw vraaggestuurd systeem dat reizigers naar de dichtstbijzijnde aansluiting op het kern- of aanvullend net zal brengen. De huidige belbushaltes blijven behouden en aangevuld met VoM-haltes ter hoogte van De Knok, Kasteeldreef en Dorpsstraat.
    • Ter hoogte van Centrum De Vierschaar en van het kruispunt 'De Kroon' zal een gelijknamig lokaal hoppinpunt worden ingericht met verhoogde haltehavens, deelwagen(s), -fietsen en andere faciliteiten.
    • De wegencategorisering werd hervormd en omvat o.a. de implementatie van een dragend wegennet die een vlotte afwikkeling van regionaal doorgaand verkeer moet voorzien. De N43 behoort tot de subcategorie interlokale wegen. Via deze wegen worden niet-aanpalende gemeenten verbonden en belangrijke attractiepolen ontsloten. Bovendien worden ze ingeschakeld als verbindingswegen bij problemen op het hoofdwegennet.
    • De N43 wordt een interlokale aanrijroute voor de aanlevering van bedrijven in Sint-Martens-Latem en De Pinte, komende vanuit Gent (E40/R4). Ter hoogte van Astene zal een knip worden ingevoerd om doorgaand vrachtverkeer te weren (als alternatief voor de E17).

    Het lokaal bestuur Sint-Martens-Latem formuleert het volgend advies met betrekking tot het voorontwerp Regionaal Mobiliteitsplan

    • Knip van de vrachtroute op de N43: het bestuur hecht veel waarde aan de implementatie van de knip in deze vrachtroute, minstens door het gebruik van ANPR-camera's. Deze maatregel is essentieel om doorgaand verkeer tussen Gent en Deinze te ontmoedigen en zo de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de omgeving te verbeteren.
    • Optimalisatie van buslijnen: het is van groot belang dat er niet alleen aandacht wordt besteed aan verschuivingen die gunstig zijn voor ochtendreizigers. Ook de vervoersbehoeften van dag- en avondreizigers moeten worden meegenomen. Het doel moet zijn om gedurende de ganse dag een aantrekkelijk en flexibel openbaar vervoersnetwerk te creëren dat rekening houdt met diverse reistijden en behoeften. Daarom is ook overdag een grotere frequentie van het bus aanbod noodzakelijk.  Een hoppinpunt waar slechts eenmaal per uur een bus komt, zal moeilijk beantwoorden aan het gestelde doel. Daarom dringt het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem er op aan dat werk wordt gemaakt van de realisatie van de HOV-corridor tussen Sint-Denijs-Westrem en het hoppinpunt Deurle Vierschaar.
    • Toegankelijk Vervoer-op-Maatsysteem: veel oudere inwoners en minder mobiele personen vertrouwen op een toegankelijk OV-systeem in gebruik en bediening. Het bestuur ziet graag een spoedige implementatie van het VoM die de mobiliteit en onafhankelijkheid van deze doelgroepen vergroot.
    • Modal shift: de vooropgestelde doelstellingen vereisen een gelijktijdige en volwaardige inzet op alle strategieën. Alternatieve vervoersmogelijkheden moeten efficiënt en ruimschoots beschikbaar zijn. Bij aanvang moet eveneens voldoende budget beschikbaar zijn om bijvoorbeeld met tijdelijke incentives mensen aan te sporen duurzame vervoersmiddelen te verkiezen.
    • Investeren in fietsinfrastructuur: het RMP ambieert om fietsverplaatsingen langs een meerlagig netwerk te bevorderen. Het is essentieel dat voldoende middelen worden gereserveerd om kwalitatieve fietspaden aan te leggen langs zowel gemeente- als gewestwegen. Meer specifiek is het bestuur van mening dat de Klapstraat (N437) op haar grondgebied aandacht verdient. Dit knelpunt is een cruciale verbindingsweg tussen Deurle en Nazareth dat dringend moet worden aangepakt.
  • Het project dat voorligt omvat de renovatie van het beschermd monument ‘Villa Juliana’ (ook wel gekend als het ‘Oud Gemeentehuis van Deurle’ of het ‘Woonhuis Xavier De Cock’), gelegen op de site ‘De Vierschaar’. Deze renovatie omvat de restauratie van het dak (incl. het aanbrengen van zolderisolatie) en de vernieuwing van het buitenschrijnwerk. Op die manier trachten we de oorspronkelijke erfgoedwaarde van Villa Juliana te herstellen als ankerpunt in Deurle. 

    Villa Juliana staat gecatalogeerd als een beschermd monument. Om die reden werd een subsidiedossier ingediend bij het Vlaams Agentschap voor Onroerend Erfgoed. Hierdoor kan een toelage van 60% van de subsidieerbare werken verkregen worden. In dit geval betekent dit een subsidie van maximaal 150.000 euro. Het aanbestedingsdossier dat voorligt werd in detail besproken met de erfgoedconsulente van het agentschap ter voorbereiding van de indiening van het subsidiedossier. De raming voor dit aanbestedingsdossier bedraagt 440.613,76 euro inclusief BTW. Andere renovatiewerken dienen opgenomen te worden in een tweede bestek zodat we een tweede subsidiedossier kunnen indienen. Jaarlijks kan er voor een gebouw slechts één subsidiedossier worden ingediend. De belangrijkste restauratiewerken worden echter afgedekt in dit aanbestedingsdossier.

    Aangezien Villa Juliana een beschermd monument is dienen de kandidaat-aannemers minstens een klasse drie erkenning te hebben om hun ervaring te bewijzen met de restauratie van monumenten.  

    We stellen voor de aanbestedingsprocedure te hanteren van een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. De offertes dienen de aanbestedende overheid te bereiken tegen uiterlijk 25 oktober 2023 om 10u00 via het digitaal e-tenderingplatform. 

  • Sedert de gemeenteraad van april 2023 werden enkele stappen ondernomen teneinde tot een nieuw onderhoudsplan te komen voor de grachten en beken binnen de gemeente.

    De gekende waterlopen binnen de gemeente werden gevoegd als bijlage bij dit punt.

    Zo werd er door het college van Burgemeester en schepenen beslist, met collegebeslissing CBS/2023/665 d.d. 19/06/2023, om een onderzoek te starten tot het overdragen van de grachten van 3de categorie naar de Provincie Oost-Vlaanderen. Dit betreft de volgende waterlopen: Kuisloop (Hooglatembeek), Meersbeek, Biezenlos en de Rosdambeek. In totaal bedraagt dit 8,9 kilometer aan grachten.

    Deze overdracht lag eerder op tafel bij het college, maar er werd toen niet op ingegaan. Op vandaag blijkt dergelijke overdracht noodzakelijk. Zo ontbreekt het aan materieel en technische kennis om deze waterlopen volledig zelf te onderhouden. Door de schaalvergroting en mogelijke overdracht naar de provincie, zou dit probleem wegvallen.

    Met de provincie is overeengekomen dat men in het najaar van 2023 een volledige rondgang zal houden op deze grachten. Het doel is om tegen maart 2024 een rapport te ontvangen welke waterlopen men kan en wil overnemen vanuit de provincie.

    Voor de overige waterlopen dienen we een onderscheid te maken tussen de baangrachten en de puur privatieve afwateringsgrachten. 

    De afwateringsgrachten dienen in se onderhouden te worden door de eigenaars. Bij perceelsgrachten tussen twee percelen dient het onderhoud te gebeuren door de beide aangelanden, bij grachten die over een perceel lopen is dit de eigenaar van het perceel. De gemeente zal een communicatiecampagne opstarten hieromtrent.

    Wat de baangrachten betreft, stellen wij volgend onderhoud voor:

    - de bermen zullen minstens 1x per jaar gemaaid worden door een extern aangestelde firma. Dit overlapt reeds grotendeels met de reeds bestaande raamovereenkomst.

    - jaarlijks moet er een controle plaatsvinden naar de doorstroombaarheid van de grachten en de eventuele aanwezige duikers en kokers. Indien er zich problemen voordoen, zal de technische dienst het mogelijk aanwezig slib verwijderen om de doorlaatbaarheid te garanderen. Ook bij klachten en meldingen van burgers, zal de technische dienst dit procedé volgen. De kostprijs voor het afvoeren van het slib komt op € 56,68/ton.

    - er zal een raamovereenkomst worden opgemaakt met een metser om de duikers te herstellen waar nodig (op afroep).


    Deze werkwijze werd goed bevonden door de experten van de Provincie Oost-Vlaanderen.

     

  • Het project dat voorligt omvat de aanstelling van een architect belast met de opdracht tot de renovatie van het pand Pastorie Latem (huidig gebruik als bibliotheek). Deze renovatie dient ervoor te zorgen dat het pand kan dienen als kinderdagverblijf, met oog op de maximale bezetting in het pand. De renovatie dient ook in kader van duurzaamheid oog te hebben op asbestsanering en energetische maatregelen.

  • Bestek werd reeds eerder gelanceerd (Gemeenteraad mei 2023), doch toen werd geen enkele offerte ingediend. Het onderliggend bestek en technische eisen zijn verder gefinetuned, waardoor er verwacht wordt dat we nu wel voldoende offertes zullen ontvangen.

  • Het project dat voorligt omvat de aanpassing aan de omheining op de sportsite. De aanpassingen zorgen voor een doorgang door de sportsite, aansluitend op de omliggende trage wegen en het afsluiten van de sportvoorzieningen.

  • Het project dat voorligt omvat de sloop en heropbouw van de loods gelegen te Kwakstraat 13. De loods zal dienen als stockageruimte voor het onderhoudsmateriaal van het natuurgebied.

    De werken zijn vergunningsplichtig, hierdoor wordt er bij goedkeuring van dit bestek op de gemeenteraad een omgevingsvergunning gevraagd. De werken voldoen echter aan de nodige voorwaarden om een vergunning te krijgen, gezien het gebouw bestemd is als opslagruimte voor het beheer van het natuurgebied.

  • De gemeenteraad besluit om de gronden in de Latemse Meersen die bezit zijn van de gemeente Sint-Martens-Latem in erfpacht te geven aan Natuurpunt VZW. De erfpachtovereenkomst is inhoudelijk en qua gronden identiek aan de erfpachtovereenkomst die in het verleden werf gesloten met Natuurpunt VZW. 

Vrije tijd

  • Er bestaat een lange traditie dat het verenigingsleven financieel ondersteund wordt. In het meerjarenplan 2020-2025 zijn kredieten voorzien voor betoelaging van verenigingen en organisaties. Er werden in 2020 nieuwe reglementen gemaakt voor de (socio-) culturele verenigingen, seniorenverenigingen en milieu- en natuurverenigingen. Deze verenigingen ontvangen op basis van de nieuwe reglementen hun subsidies. De adviesraden en feestcomités vallen hier niet onder. Voor de adviesraden wordt nog een afzonderlijk reglement opgemaakt en voor de feestcomités is een charter in voorbereiding. Er wordt hiervoor 14.370€ voor voorzien.

Onderwijs