Terug Gemeenteraad

Mon 25/04/2022 - 20:00 Raadzaal

Goedkeuring notulen

Openbaar

Algemeen bestuur

  • Het lokaal bestuur wil de pensioenkloof tussen haar statutair personeel en contractueel personeel verkleinen en voorziet daarom in een tweede pensioenpijler voor de totaliteit van haar contractueel personeel. Tot eind 2021 was het bestuur aangesloten bij de groepsverzekering die, na bemiddeling van de VVSG, aangeboden werd door Ethias en Belfius Insurance. Deze verzekeraars hebben in juni 2021 de lopende groepsverzekeringsovereenkomst per 1 januari 2022 eenzijdig opgezegd. Het bestuur beslist daarom om vanaf 1 januari 2022 toe te treden tot OFP Prolocus en hiertoe onverwijld een verzoek tot aanvaarding als lid van de Algemene Vergadering te richten tot OFP PROCOLUS.

Welzijn

  • Op 24 februari 2022 startte Rusland de oorlog in Oekraïne. Deze oorlog zorgt voor een grote vluchtelingenstroom. De hogere overheden roepen de lokale besturen op om de opvang van de vluchtelingen mee te ondersteunen. De gemeenteraadsleden worden geïnformeerd over de maatregelen die werden genomen door het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau n.a.v. de vluchtelingstroom uit Oekraïne: 

    • Algemene coördinatie via interne werkgroep
      • Twee maal per week digitale bijeenkomst gemeentelijke werkgroep om de verschillende aspecten te coördineren (OCMW, burgerzaken, onderwijs, communicatie, …).
      • Coördinatie met Fedasil en permanentie dienstverlening.
      • Opvolgen webinars en overleggen met de gouverneur, Vlaamse overheid en federale overheid.
      • Opvolgen administratieve procedures (huisvestingstool (vlaams) en housingtool (federaal)).
      • Taakstelling gemeente inzake opvangplaatsen doorgekregen via de gouverneur: 23 opvangplaatsen tegen 31 maart 2022; 38 opvangplaatsen tegen 15 juni 2022. 
    • Publieke opvangplaatsen
      • Finaliseren inrichting publieke opvangplaatsen in scoutslokaal De Nark.
      • De Nark: 28 plaatsen effectief klaar - voorlopig 8 plaatsen doorgegeven aan fedasil, om aankomst te spreiden, 7 personen aangekomen op 14 april 2022. 
      • Noodwoningen: 4 plaatsen beschikbaar - 2 plaatsen effectief toegewezen. 
    • Private opvangplaatsen: 
      • Huisbezoeken uitgevoerd bij bevestigde gezinnen. 
      • Draaiboek opgemaakt voor melding in Omgevingsloket. 
    • Inzamelacties: 
      • Verder organisatie inzamelactie van hulpgoederen voor vluchtelingen.
    • Ondersteuning Oekraïense gezinnen
      • Toekenning steun via BCSD.
      • Beleidskader leefloon en vergoeding onderdak is uitgewerkt
    • Vrijwilligerswerking
      • Een grote groep vrijwilligers stond in voor de inrichting van de collectieve opvang. Totale groep van 33 vrijwilligers.
      • Zes tolken werden gevonden om vrijwillig te tolken. 
      • Bijeenkomst vrijwilligers en buddy's in voorbereiding voor 19/4/2022
    • Communicatie
      • Onderhouden communicatiekanalen: algemene nieuwsbrieven, nieuwsflash naar opvanggezinnen, specifieke webpagina.
    • Financiële steun
      • Uitvoeren besluit steun consortium 12-12.
    • Tijdelijke ondersteuning OCMW werking via Cevi in afwachting van selectieprocedure voor maatschappelijk werker (vervangingscontract). 
    • Aantal geregistreerde Vluchtelingen in onze gemeente: 7 personen ontvingen een aankomstverklaring, 10 personen ontvingen aan bijlage 15. 
  • Sint-Martens-Latem wil een aantrekkelijke gemeente zijn voor jonge gezinnen. In de meerjarenplanning 2020-2025 stond de ambitie beschreven om werk te maken van een versterking van de voor- en naschoolse kinderopvang (actie 1.8.1 Regie flankerend onderwijsbeleid met oa. organisatie buitenschoolse kinderopvang). In samenwerking met een externe partner is het de ambitie om een kwalitatief aanbod voor- en naschoolse kinderopvang te organiseren op de site van alle scholen die wensen deel te nemen. Dat de lokale besturen deze regierol opnemen wordt ook gevraagd in het decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten van 3 mei 2019, beter gekend als het BOA-decreet.

    In het schooljaar 2021-2022 werd voor het eerst gestart met de samenwerking met een externe partner voor de organisatie van de voor- en naschoolse opvang. Deze samenwerking kende verschillende opstartproblemen. Door verschillende bijsturingen op het terrein en evaluatiemomenten proberen we de samenwerking steeds te verbeteren. Het lokaal bestuur wenst zijn regierol de komende jaren te blijven opnemen zoals het BOA-decreet verwacht. Voor het schooljaar 2022-2023 hebben enkel de gemeentelijke basisscholen beslist om in te stappen op het voorstel van het lokaal bestuur. De voor- en naschoolse kinderopvang in de andere kleuter- en basisscholen wordt verder ondersteund via het reglement flankerend onderwijsbeleid. De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 12 maanden en kan driemaal verlengd worden.

Grondgebiedzaken

  • Goedkeuring van het wegenis- en rioleringsontwerp inclusief lastvoorwaarden, raming en wijze van gunnen voor het project 'Wegenis- en rioleringswerkzaamheden Koperstraat'.

  • Goedkeuring voor het opgestelde gemeentespecifiek beleid rond DWA- en RWA-huisaansluitingen n.a.v. het Bijzonder Waterverkoopreglement (BWVR) van FARYS/TMVW.

  • Centrum Zomernest in de Kwakstraat wordt intussen druk gebruikt door de vereniging ‘Villa Zomernest’. Deze organisatie beoogt een warm nest te creëren voor mensen die leven met een kankerdiagnose en hun naasten. 

     

    In 2021 werden de meest dringende en dwingende aanpassingswerken in het gebouw uitgevoerd zodat de desbetreffende ruimtes nu vlot gebruikt kunnen worden door Villa Zomernest.

     

    De ontwerpopdracht voor de opdracht werd gegund aan ARCHITECTENBUREAU MAARTEN DOBBELAERE die vervolgens het bestek hebben opgesteld dat nu voorligt voor de raadsleden.

     

    De werken bevatten een grondige renovatie van de buitenschil van Villa Zomernest. In deze renovatiewerken zitten onder andere het vervangen van het buitenschrijnwerk, de isolatie van de dakvlakken, de vervanging van de dakbedekking en het reinigen en schilderen van de gevel en isoleren waar mogelijk. Deze diverse werken verduurzamen grondig de buitenschil van het gebouw. Daarnaast wordt ook de toegankelijkheid van het gebouw voor andersvaliden verbeterd door de toegangstrap te verplaatsen aan de inkom van het gebouw in de zijgevel Noord-West.

     

    De werken worden geraamd op een bedrag van 458.194,68 euro excl. btw of 554.415,56 euro incl. btw. 

  • De opdracht bestaat uit twee onderdelen waarbij het eerste perceel bestaat uit het machinaal maaien van de wegbermen in hoofdzakelijk niet bebouwde gebieden. De werken worden uitgevoerd met opzuigcombinatie waardoor het maaisel meteen afgevoerd wordt.

    Het tweede perceel bevat het opzuigen van afgevallen bladeren langs diverse straten. Dit gebeurt op afroep afhankelijk van de nood.

    De totale uitgave voor deze opdracht op vier jaar tijd wordt geraamd op 107.700,00 euro excl. btw of 130.317,00 euro incl. 21% btw. 

  • In het bomenbeheerplan 2022-2025 wordt beschreven welke concrete acties ondernomen zullen worden om invulling te geven aan het bomenbeleid dat omschreven werd in het bomenbeleidsplan en dat goedgekeurd werd in de gemeenteraad van november 2021. 

Vrije tijd

  • Met deze raamovereenkomst willen we de traditie in Sint-Martens-Latem van een ruime ondersteuning naar de lokale verenigingen en evenementen toe verderzetten. Momenteel beheren we het uitleenmateriaal in eigen beheer, wat voor een omvangrijke tijdsbesteding zorgt van onze technische dienst. De formule zoals beschreven in dit bestek zal complementair zijn aan het uitleenmateriaal in eigen beheer zodat de dienstverlening naar de verenigingen toe even uitgebreid blijft of verbetert.

    De inventaris van dit bestek is gebaseerd op vermoedelijke hoeveelheden op basis van de uitleningen van 2018 en 2019 (pre-COVID). Dit zijn vermoedelijke hoeveelheden en houden geen verplichting in van de opdrachtgever ten opzichte van de opdrachtnemer om een minimumaantal af te nemen. Ook biedt deze overheidsopdracht geen exclusiviteit aan de opdrachtnemer met betrekking tot de levering van diverse soorten tenten en ander uitleenmateriaal voor het lokaal bestuur Sint-Martens-Latem. Aan de verenigingen zal gevraagd worden om een jaarkalender op te maken voor het gebruik van tenten en ander uitleenmateriaal. Op basis van deze kalender zal een jaarplanning doorgegeven worden aan de opdrachtnemer. Buiten deze jaarplanning kunnen ad hoc bestellingen gedaan worden waarbij we een snelle doorlooptijd en kwalitatieve dienstverlening verwachten (zie gunningscriteria).

Onderwijs

  • Sint-Martens-Latem heeft een uniek flankerend onderwijsbeleid. Een omvangrijk budget wordt op maat en in overleg met de schooldirecties besteed afhankelijk van de noden. Centraal staat de nood van het kind en het steunen van educatieve projecten die de kwaliteit van het lokale onderwijs bevorderen.

    De regie van het flankerend onderwijsbeleid ligt bij het lokaal bestuur, dat binnen de administratie een vast aanspreekpunt heeft voor de verschillende actoren in het onderwijsveld. Het primaire overlegorgaan voor de evaluatie van het reglement flankerend onderwijsbeleid is het directieoverleg. 

    In dit reglement worden enkel de 'andere voordelen' in het budget opgenomen binnen een afgelijnd kader. Deze zijn te onderscheiden van de verplicht toe te kennen 'sociale voordelen'. De andere voordelen zijn decretaal volledig vrij te bepalen door het lokaal bestuur zolang alle onderdelen maar gelijk worden aangeboden aan alle scholen. Het is de autonomie van de school om al dan niet gebruik te maken van het aangeboden voordeel. 

    In het aangepaste reglement neemt het mobiliteitsbudget toe van 20 euro per leerling naar 30 euro per leerling. De uitgebreide ondersteuning van de voor- en naschoolse kinderopvang wordt anders ingevuld. Daarnaast wordt geleidelijk aan de koppeling gelegd met de doelstellingen uit het decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten van 3 mei 2019, beter gekend als het BOA-decreet. In de voetnoten van het reglement kunnen de raadsleden hierover meer info vinden.

Toegevoegde punten

  • In de gemeenteraad van 29 juni 2020 werd het bestek, de lastvoorwaarden en de gunningswijze voor de herinrichting van de pastorietuin te Deurle goedgekeurd door de gemeenteraad. Op 19 februari 2021 werd de opdracht gegund door het college van burgemeester en schepenen.

    Belangrijke elementen uit dit bestek waren de plaatsing van een openbaar toilet en de bouw van een nieuwe berging.

    In het schepencollege van 6 september 2021 werd een verrekeningsvoorstel goedgekeurd met 76.425 euro excl. BTW aan meerwerken en 76.950 euro excl. BTW aan minwerken. Bij de minwerken gaat het om werken die niet zullen uitgevoerd worden door de aannemer. Hierbij wordt onder andere opgesomd ‘de plaatsing van het autonoom openbaar toilet’.

    Vragen

    1. Wordt de nieuwe berging zoals voorzien in het bestek conform het bestek uitgevoerd?
    2. Wat wordt de bestemming van deze berging?
    3. Op welke manier wordt de plaatsing van een autonoom openbaar toilet voorzien nu het uit de opdracht van de aannemer is gehaald? Wanneer zal een dossier voor de uitvoering hiervan voorgelegd worden aan het bevoegde orgaan en wat is de geraamde kostprijs?
  • In het schepencollege van 24 januari 2022 werd de opdracht ‘witte woningen Priesterage – conform maken elektriciteit en verwarming’ gegund voor een bedrag van 14.364 euro excl. BTW. Het gaat om aanpassingen aan de elektriciteit om deze keuringsconform te maken en het plaatsen van elektrische verwarmingstoestellen ter vervanging van de vloerverwarming die stuk is.

    In de motivering bij het collegebesluit lezen we:

    De elektriciteitsvoorziening in de witte woningen dient aangepakt te worden, net als de verwarming van de ruimtes. Er is gekozen om de huizen aan te pakken die nog bewoond gaan zijn (4 stuks), gezien het aankomende project voor alle witte woningen n.a.v. de Meesterproef. Wij geven de voorkeur aan een efficiënt alternatief van elektrische verwarming. Op deze manier is er ook geen impact op de bestaande structuur wat we in deze huizen absoluut moeten vermijden. De installatie van de verwarming is zeer eenvoudig en kan snel gebeuren.

    Vragen

    1. Zijn deze werken ondertussen uitgevoerd?
    2. Is het nog steeds zo dat amper 4 van de 12 witte woningen bewoond zijn? Zijn deze 4 woningen toegewezen als seniorenwoning of als noodopvang? Of zijn er ondertussen meer woningen bewoond? Zo ja, met welke bestemming?
    3. Indien er meer dan 4 woningen bewoond zijn, zijn ook in deze woningen werken uitgevoerd om de elektriciteit keuringsconform te maken en daarin voldoende verwarming te voorzien? Of worden er nog bijkomende werken gepland?
    4. Komt het lokaal bestuur tussen in de energiefactuur van deze woningen? Zo ja, wat is de maandelijkse kost hiervoor?