Terug Besluit  Gemeenteraad

Gepubliceerd op 25/03/2025
ma 24/03/2025 - 20:00

Retributiereglement op de afgifte van administratieve stukken: goedkeuring

Aanwezig: Filip Vanparys, Voorzitter
Pieter Vanderheyden, Burgemeester
Filip Christiaens, Peter Draulans, Louis Notte, Griet Embo, Schepenen
Bea Roos, Rigo Van de Voorde, Kristof Vanden Berghe, Marian De Clercq, Nicolas Bosschem, Lode Scheerder, Herman Vansintjan, Zoé Suffys, Charlotte Lecluyse, Bart Vandesompele, Bart Colpaert, Peter Verplancke, Alain Meul, Gemeenteraadslid
Jef Van den Heede, Algemeen directeur - waarnemend
Afwezig: An De Vreese, Algemeen directeur
Bevoegdheid

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40 par. 1 en par. 3 en artikel 41 alinea 2 – 14°.

Juridisch kader

De grondwet, in het bijzonder artikel 173.
De wet van 26 juni 1953 houdende goedkeuring van het Internationaal Verdrag betreffende de status van vluchtelingen en van de bijlagen, ondertekend op 28 juli 1951 te Genève.
De wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen en de opeenvolgende wijzigingen.
De wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een rijksregister van de natuurlijke personen.
De reparatiewet van 13 september 2023 betreffende diverse bepalingen inzake modernisering van de burgerlijke stand.
Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40 par. 1 en par. 3 en artikel 41 alinea 2 – 14°.
Het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer.
Het decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform, in het bijzonder artikel 21, eerste lid.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, in het bijzonder artikelen 4.2.1, 4.2.2, 4.2.2/1, 4.2.3, 4.2.4, 4.2.15, 4.4.24, 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6, 5.2.7 en 5.3.1.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 5.
Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, in het bijzonder artikel 5.2.1.
Het decreet van 15 juli 2016 betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, in het bijzonder artikel 11.
Het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, in het bijzonder artikel 9bis, § 7 en artikel 13, § 4 en § 5.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2010 betreffende stedenbouwkundige attesten en stedenbouwkundige inlichtingen, in het bijzonder artikel 2.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 23 en 83.
Het koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister en de opeenvolgende wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs.
Het koninklijk besluit van 25 maart 2003 betreffende de identiteitskaarten en de opeenvolgende wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 1 september 2004 houdende de beslissing om de elektronische identiteitskaart veralgemeend in te voeren en de opeenvolgende wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 27 januari 2014 tot het verstrekken van informatie uit de bevolkingsregisters voor genealogische, historische of wetenschappelijke doeleinden en de opeenvolgende wijzigingen.
Het ministerieel besluit van 28 februari 2014 betreffende het afsluiten van de vernieuwingsperiode van de identiteitskaarten.
Het ministerieel besluit van 20 december 2023 tot wijziging van het ministerieel besluit van 15 maart 2013 tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten voor Belgen, de elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar en de elektronische verblijfsdocumenten, afgeleverd aan de vreemdelingen die legaal op het grondgebied van het Rijk verblijven, teneinde het tarief te bepalen van de elektronische identiteitsdocumenten die aan de buitenlandse kinderen onder de twaalf jaar uitgereikt worden.
De omzendbrief van 10 februari 2017 betreffende de afgifte van reisdocumenten voor niet-Belgen.
De omzendbrief van 8 mei 2017: coördinatie van 2 mei 2017 van de algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkingsregisters, de elektronische identiteitskaart van België (eID) en het elektronisch identiteitsdocument voor kinderen onder de 12 jaar (Kids-ID).
De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.
De omzendbrief van 27 november 2023 over het ministerieel besluit van 18 augustus 2023 tot wijziging van het ministerieel besluit van 19 april 2014 aangaande de afgifte van paspoorten.
De omzendbrief van 18 april 2024 betreffende het opsporen van erfgenamen in de bevolkingsregisters.
Het retributiereglement invordering van fiscale en niet-fiscale ontvangsten.

Verwijzingen

Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 betreffende de belasting op de afgifte van administratieve stukken.

Het gemeenteraadsbesluit van 29 januari 2024 betreffende de ingebruikname Vastgoedinformatieplatform en retributiereglement vastgoedinformatie.

Motivering

De aanvraag en afgifte van allerlei administratieve stukken die betrekking hebben op burgerzaken en ruimtelijke ordening, alsook de handelingen die wettelijk en/of decretaal geregeld zijn brengen lasten mee voor het lokaal bestuur waaronder personeelskosten. Het is dan ook wenselijk hiervoor een retributie te vragen aan de belanghebbenden. 

De retributies worden jaarlijks geïndexeerd en afgerond naar het dichtstbijzijnde veelvoud van euro. Afgeronde bedragen zorgen voor meer transparantie naar de burger en verlagen de foutenmarge bij de administratie.

 

° Voor alle administratieve stukken die betrekking hebben op burgerzaken wordt ernaar gestreefd om naast de kostprijs die bepaald wordt door de hogere overheid een gelijk gemeenterecht van 10 euro te vorderen ten einde meer duidelijkheid te creëren voor de burger en de foutenmarge bij de administratie te verlagen.

Omwille van de coronapandemie zijn heel wat kostprijzen gestegen, zoals bijvoorbeeld de kostprijs voor het produceren van een trouwboekje. Het is dan ook wenselijk om bij aanvragen van duplicaten de retributie hiervoor aan te passen.

Ook voor de aanvraag van de identiteitskaart wordt een retributie gevraagd, ongeacht of het gaat om een hernieuwing van de eID, diefstal, verlies of andere aanvraagreden. Hierdoor worden de kosten voor de aanmaak van een identiteitskaart te allen tijde gedekt door diegene die de identiteitskaart aanvraagt. 

Omwille van eenzelfde werklast wordt het gemeenterecht voor de aanvraag van een identiteitsstuk voor een kind gelijkgetrokken met het gemeenterecht voor de aanvraag van een identiteitsstuk voor een volwassene.

De aanvraag van een rijbewijs wordt vastgelegd op een gelijke retributie ongeacht het type rijbewijs. Het betreft de kostprijs hogere overheid plus het gemeenterecht van 10 euro. Dit creëert meer uniformiteit.
Enkel de verlenging van een rijbewijs type 1 is gratis, zoals de wet dit voorschrijft.

In 2023 werd de elektronische identiteitskaart voor niet-Belgische kinderen onder de twaalf jaar ingevoerd. De retributie hiervoor wordt mee opgenomen in het reglement. Het ‘kinderpasje’ wordt niet meer uitgereikt en is bijgevolg niet meer opgenomen in het nieuwe reglement.
Ook wordt de retributie voor het aanvragen van een bestuurderspas toegevoegd.

Er was geen vermelding van de kostprijs voor het aanvragen van attesten uit het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister, uittreksel strafregister en akten van de burgerlijke stand die opgevraagd worden in het kader van de opstart voor een gerechtelijke procedure. Deze aanvragen zijn gratis maar worden toegevoegd aan het retributiereglement om meer transparantie te bieden aan de burger.

 

° Aanvragers wensen informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld te ontvangen. De gemeente vindt het ook belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed. De gemeentes zijn daarom op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen.

Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen, en uit te wisselen tussen aanleverende entiteiten en aanvragers. Het Vastgoedinformatieplatform wordt beheerd door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook ‘Athumi’ genoemd) zoals geregeld in het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform. De gemeente kan via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen in een product en dit product met vastgoedinformatie ontsluiten. Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoedinformatie en het samenvoegen van deze vastgoedinformatie in een product, op verzoek van aanvragers, is voor de gemeente een administratieve last en brengt een bijhorende kost met zich mee. De gemeente Sint-Martens-Latem wenst de kost voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie via producten op de aanvrager ervan te verhalen.

 

Er wordt vrijstelling verleend tot het betalen van de retributie aan behoeftige personen voor een aantal specifieke administratieve stukken. In artikel 6 zijn de voorwaarden hiervoor terug te vinden.

Publieke stemming
Aanwezig: Filip Vanparys, Pieter Vanderheyden, Filip Christiaens, Peter Draulans, Louis Notte, Griet Embo, Bea Roos, Rigo Van de Voorde, Kristof Vanden Berghe, Marian De Clercq, Nicolas Bosschem, Lode Scheerder, Herman Vansintjan, Zoé Suffys, Charlotte Lecluyse, Bart Vandesompele, Bart Colpaert, Peter Verplancke, Alain Meul, Jef Van den Heede
Voorstanders: Filip Vanparys, Pieter Vanderheyden, Filip Christiaens, Peter Draulans, Louis Notte, Griet Embo, Rigo Van de Voorde, Zoé Suffys, Charlotte Lecluyse, Bart Colpaert, Peter Verplancke, Alain Meul
Tegenstanders: Bea Roos, Kristof Vanden Berghe, Marian De Clercq, Nicolas Bosschem, Lode Scheerder, Herman Vansintjan, Bart Vandesompele
Resultaat: Met 12 stemmen voor, 7 stemmen tegen
Besluit

Artikel 1.                    Definities

 

In dit reglement wordt verstaan onder:

Aanvraag in rede: een aanvraag die gericht is op het voeren van een gerechtelijke procedure

Aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP.

Algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG.

Bestuurderspas: een document dat afgeleverd wordt aan iedereen die een voertuig bestuurt als individueel bezoldigd vervoer, taxi of verhuurdiensten van voertuigen met bestuurder. Een bestuurderspas is geldig voor 5 jaar en is persoonlijk en onoverdraagbaar.

Betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.

Centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert.

Elektronische identiteitskaart: het bewijs dat de inwoner ingeschreven is in het rijksregister van de natuurlijke personen.

Elektronische vreemdelingenkaart: een verblijfskaart voor burgers met de nationaliteit van een land binnen en buiten de Europese Unie dat aantoont dat een buitenlander voor de geldigheidsduur van de kaart in het land mag wonen en/of werken.

Externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product.

Immatriculatieattest: een voorlopig verblijfsdocument voor de derdelander in procedure. Het document bewijst dat een verblijfsaanvraag in België in onderzoek is en wordt ook wel oranjekaart genaamd.

Lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert.

Persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.

Product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP.

Reispas of internationaal paspoort: een officieel reisdocument waarmee de inwoner naar landen buiten de Europese Unie kan reizen.

Rijbewijs groep 1: een rijbewijs voor personen die in het bezit moeten zijn van een rijgeschiktheidsattest bijvoorbeeld voor personen van specifieke transportdiensten. Wie een rijbewijs groep 1 heeft, maar niet (langer) voldoet aan de vereiste medische criteria, dient zijn rijgeschiktheid te laten evalueren door een arts of specialist die hiervoor bevoegd is.

Rijbewijs groep 2: een rijbewijs voor chauffeurs van vrachtwagens en bussen en bestuurders met rijbewijs A1, A2, A, B, B+E die een functie als taxichauffeur of chauffeur van verhuurdiensten van voertuigen met chauffeur uitoefenen.

Retributie: de vergoeding die de overheid van bepaalde heffingsplichtigen vordert als tegenprestatie voor de levering van een bijzondere dienst in hun persoonlijk belang of de toestemming voor een rechtstreeks bijzonder voordeel, en die een louter vergoedend karakter heeft, zodat er een redelijke verhouding moet bestaan tussen de kostprijs of de waarde van de dienst of het voordeel en het verschuldigde bedrag. Hierbij is het vrijwillig gebruik van een openbare dienst geen voorwaarde.

Vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed.

Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen.

Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap.

Verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming.

Verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming.

VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform.

 

Artikel 2.                    Toepassingsgebied


§ 1 Het gemeentebestuur heft een retributie op:
° het afleveren van administratieve stukken en het leveren van inlichtingen en handelingen die betrekking hebben op burgerzaken;
° een aanvraag van een planologisch attest als vermeld in artikel 4.4.24 van de VCRO;

° een aanvraag van een stedenbouwkundig attest als vermeld in artikel 5.3.1 van de VCRO;

° een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen als vermeld in artikel 4.2.1 van de VCRO;

° een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden als vermeld in artikel 4.2.15 van de VCRO;

° een aanvraag tot omgevingsvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit (IIOA) van de eerste of tweede klasse als vermeld in artikel 5.2.1 van het DABM;

° een aanvraag tot omgevingsvergunning voor vergunningsplichtige kleinhandelsactiviteiten als vermeld in artikel 11 van het decreet van 15 juli betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid;

° een aanvraag tot omgevingsvergunning voor vergunningsplichtige wijzigingen van de vegetatie, vermeld in artikel 9bis, § 7, en artikel 13, § 4 en § 5, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu.

° een melding voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen als vermeld in artikel 4.2.2 en artikel 4.2.4. van de VCRO;

° een melding voor de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit (IIOA) van de derde klasse als vermeld in artikel 5.2.1 van het DABM.

° elke aanvraag die via het VIP verloopt.

De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.

Voor alle aanvragen die via het VIP verlopen, wordt ten voordele van gemeente Sint-Martens-Latem een gemeentelijke bronretributie geheven op aanvragen tot het verkrijgen van een product met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron.

 

§ 2 Het retributiereglement is geldig van 25 maart 2025 tot 31 december 2031.

 

Artikel 3.                    Heffingsplichtige


De retributie is verschuldigd door

° de natuurlijke - of rechtspersoon aan wie het administratief stuk die betrekking heeft op burgerzaken op verzoek wordt afgeleverd of de inlichtingen worden verstrekt. 

° de aanvragers/exploitanten van een omgevingsvergunning of melding zoals gekend in het omgevingsloket Vlaanderen.

° de aanvragers van een planologisch attest of stedenbouwkundig attest.

° de aanvrager van vastgoedinformatie

 

Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet.

 

Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi (https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/athumi-het-vlaams-datanutsbedrijf/vastgoedinformatieplatform/gebruikersomgeving-vastgoedinformatieplatform).

 

De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager. Van zodra het VIP-decreet in werking treedt is eveneens de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet verschuldigd door de aanvrager.

 

Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:
° externe overheden; een overheidsinstantie als vermeld in artikel I.3, 8°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
° Vlaamse instanties, als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022.
° lokale overheden, als vermeld in artikel I.3, 5°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
° gerechtelijke overheden.
° hulpverleningszones als vermeld in het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones.
° politiezones als vermeld in artikel 9 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

 

Artikel 4.                    Retributie


§ 1 De retributie wordt als volgt vastgesteld voor volgende administratieve stukken die betrekking hebben op burgerzaken:

A.      Elektronische identiteitskaart (eID):
standaardprocedure: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro
spoedprocedure: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro
spoedprocedure met levering in Brussel: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro

B.      Elektronische vreemdelingenkaart:
standaardprocedure: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro
spoedprocedure: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro


C.      Elektronische identiteitskaart voor Belgische kinderen -12 jaar (Kids-ID):
standaardprocedure: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro
spoedprocedure: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro
spoedprocedure met levering in Brussel: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro


D.      Elektronische vreemdelingenkaart voor niet-Belgische kinderen -12 jaar:
standaardprocedure: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro
spoedprocedure: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro

 

E.       Immatriculatieattest:
kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro


F.       Herdruk van pin- en pukcodes:
gratis

 

G.       Reispas/internationaal paspoort Belg / erkend vluchteling:
standaardprocedure: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro
spoedprocedure: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro
spoedprocedure met levering in Brussel: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro

 

H.       Reispas/internationaal paspoort minderjarige Belg -18 jaar:
standaardprocedure: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro
spoedprocedure: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro
spoedprocedure met levering in Brussel: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro

 

I.        Rijbewijs:
rijbewijs alle categorieën / voorlopig rijbewijs / rijbewijs groep 1 / rijbewijs groep 2/omwisseling vreemd rijbewijs: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro
rijbewijs groep 1 bij verlenging: gratis
internationaal rijbewijs: kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro

 

J.        Bestuurderspas:
kostprijs hogere overheid + gemeenterecht van 10 euro

 

K.       Aanvraag in rede: attest uit het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister, uittreksel strafregister en akte van de burgerlijke stand:
gratis

 

L.        Aanvraag voor genealogische-, historische of wetenschappelijke doeleinden: attest uit het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister en akte van de burgerlijke stand:
akten en attesten die dateren van voor 01/01/1920: 15 euro
akten en attesten vanaf 01/01/1920: gratis

 

M.       Trouwboekje:
bij voltrekking huwelijk: gratis
duplicaat trouwboekje: kostprijs voor productie + gemeenterecht van 10 euro

 

N.      Fotokopies:
A4: 0,20 euro/bladzijde
A3: 0,30 euro/bladzijde

 

 

§ 2 De retributie wordt vastgesteld als volgt voor volgende administratieve stukken die betrekking hebben op ruimtelijke ordening:

A.       Een aanvraag van een stedenbouwkundig attest: 75 euro

B.       Een aanvraag van een planologisch attest: 500 euro

C.       Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen: 75 euro

D.       Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden: 150 euro

E.       Een aanvraag tot bijstelling van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden: 150 euro

F.       Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van de eerste of tweede klasse: 75 euro

G.      Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor een beperkte verandering, aanvulling of wijziging van de indelingslijst als vermeld in artikel 51 van het omgevingsvergunningendecreet: 75 euro

H.      Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor vergunningsplichtige kleinhandelsactiviteiten: 75 euro

I.       Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor vergunningsplichtige wijzigingen van de vegetatie: 75 euro

J.       Een melding voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen: 50 euro

K.      Een melding voor de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit van de derde klasse: 50 euro

L.      Het invoeren door de gemeentelijke administratie van een analoge aanvraag tot omgevingsvergunning in het omgevingsloket: 75 euro

 

De retributie voor een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het vellen van alleenstaande bomen of bomen in lijnverband volgens de VCRO artikel 4.2.1.2° wordt verminderd met 25 euro.

Een aanvraag tot omgevingsvergunning waarvoor het voeren van een gewone procedure volgens het omgevingsvergunningendecreet artikel 17 vereist is, wordt vermeerderd met 50 euro.

Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of kleinhandelsactiviteiten waarbij ook één milieurubriek wordt aangevraagd wordt vermeerderd met 50 euro.

Een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of kleinhandelsactiviteiten waarbij ook meer dan één milieurubriek wordt aangevraagd wordt vermeerderd met 75 euro.

 

De kosten voor aangetekende zendingen die noodzakelijk zijn voor het voeren van de gewone procedure, meer bepaald de individuele kennisgeving volgens artikel 23 van het omgevingsvergunningenbesluit, worden tegen kostprijs doorgerekend aan de aanvragers/exploitanten zoals gekend in het omgevingsloket.

De kosten voor aangetekende zendingen die noodzakelijk zijn voor de kennisgeving volgens artikel 83 van het omgevingsvergunningenbesluit, worden tegen kostprijs doorgerekend aan de aanvragers zoals gekend in het omgevingsloket.

 

 

§ 3 De retributie voor product Vastgoedinlichtingen, zoals vermeld in hoofdstuk 8 van het VIP-decreet wordt per kadastraal perceel vastgesteld op 75 euro.

Een aanvrager dient slechts éénmaal de retributieprijs voor een aanvraag te betalen per groep van 5 kadastrale percelen op voorwaarde dat:
° (i) De percelen aangrenzend zijn
° (ii) De percelen binnen éénzelfde gemeentelijke grens liggen
° (iii) Er maximaal op één perceel (een) gebouweenhe(i)d(en) geregistreerd is (zijn)

Daarbovenop komt het bedrag van de platformretributie of platformvergoeding zoals vastgelegd in het VIP-decreet.

 

Artikel 5.                    Indexering


§ 1 Voor het gemeenterecht van de retributie bepaald in artikel 4 § 1 en de retributies in artikel 4 § 2 en § 3 wordt een jaarlijkse indexering voorzien op 1 januari, die gekoppeld is aan de gezondheidsindex (2013 = 100) van de maand voorafgaand aan de inwerkingtreding van dit reglement. Deze retributies zijn gekoppeld aan de gezondheidsindex van de maand voorafgaand aan de inwerkingtreding van dit reglement.

§ 2 Na indexering rondt de gemeente het totaalbedrag van de retributie af naar het dichtstbijzijnde veelvoud van euro.

 

Artikel 6.                    Vrijstellingen of verminderingen


Volgende stukken die betrekking hebben op burgerzaken zijn vrijgesteld van de belasting:
° de stukken welke krachtens een wet, een koninklijk besluit of een andere overheidsverordening kosteloos door het lokaal bestuur dienen te worden afgegeven.
° de stukken welke aan behoeftige personen worden afgegeven. De behoeftigheid wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk. Behoeftige personen zijn onder meer zij die leven van een leefloon of financiële steun van het OCMW ontvangen.
° de machtigingen met betrekking tot activiteiten die als dusdanig reeds het voorwerp zijn van de heffing van een belasting of retributie ten behoeve van de gemeente.
° de stukken welke krachtens een wet, een koninklijk besluit of een overheidsverordening reeds aan de betaling van een recht ten behoeve van de gemeente onderworpen zijn.
° de stukken afgeleverd aan de gerechtelijke en administratieve overheden en de daarmee gelijkgestelde instellingen van openbaar nut.
° de stukken afgeleverd aan de al dan niet uitkeringsgerechtigde werklozen, pas afgestudeerden, laatstejaarsstudenten, leerlingen van het laatste jaar secundair onderwijs en werkzoekende personen van wie het enig inkomen het leefloon is. De onder deze alinea bedoelde personen dienen zelf het bewijs te leveren dat ze voor de vrijstelling in aanmerking komen en dat de documenten waarvoor ze de retributievrijstelling vragen, bij het solliciteren nodig zijn.

 

Artikel 7.                    Inning


§ 1. De retributie moet betaald worden:
° op het ogenblik van de aanvraag van het administratief stuk die betrekking heeft op burgerzaken, tegen ontvangstbewijs.
° huwelijksboekjes zijn betaalbaar na ontvangst van een factuur met een betaaltermijn van 30 dagen.
° op het ogenblik van indiening van een aanvraag tot omgevingsvergunning of melding van stedenbouwkundige activiteiten of de exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten via het omgevingsloket Vlaanderen. Het uniek OMV-nummer geldt als identificatie van het dossier.
° op het ogenblik van ontvangst van de beveiligde zending in geval van een aanvraag tot stedenbouwkundig attest.
° op het ogenblik van ontvangst van de aangetekende zending of de afgifte tegen ontvangstbewijs in geval van een aanvraag tot planologisch attest.
° Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.

 

§ 2. In geval van niet betaling wordt het retributiereglement invordering fiscale en niet-fiscale ontvangsten toegepast.

Artikel 8.                    Klachten en bezwaren


In geval van bezwaar wordt de gemeentelijke klachtenprocedure gevolgd.


Artikel 9.                    Verwerking van persoonsgegevens

 

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de gemeente Sint-Martens-Latem en Athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken.

Athumi treedt op als verwerker voor de gemeente Sint-Martens-Latem wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform.

De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de gemeente Sint-Martens-Latem en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst die de gemeente Sint-Martnes-Latem en Athumi hebben afgesloten.


Artikel 10.                    Ondertekening

 

De vastgoedinformatie in het product die de gemeente Sint-Martens-Latem via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.


Artikel 11.                    Opheffingsbepaling

 

Met de inwerkingtreding van dit retributiereglement en voor alle nieuwe aanvragen wordt volgend besluit opgeheven:
° het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 betreffende de belasting op de afgifte van administratieve stukken.
° het gemeenteraadsbesluit van 29 januari 2024 betreffende de ingebruikname Vastgoedinformatieplatform en retributiereglement vastgoedinformatie.


Artikel 12.                    Bekendmaking


De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.
Het retributiereglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 § 1 en 287 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.
Dit reglement zal worden bekendgemaakt op de gemeentelijke website: www.sint-martens-latem.be