Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 32.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 32, 277 en 278.
Vanaf januari 2020 wordt het zittingsverslag vervangen door een audio-opname die beschikbaar wordt gesteld op de website.
Enig artikel. Keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 30 mei 2023 goed.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 219.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 217-220.
De uitgave van een ‘Leidraad organisatiebeheersing voor Lokale besturen’ door de Vlaamse overheid in samenwerking met diverse organisaties waaronder VVSG.
De oprichting van Audit Vlaanderen die deze leidraad zal gebruiken bij de audits in lokale besturen.
De rapportering aan de gemeenteraad op 29 mei 2015, 12 september 2016, 16 oktober 2017, 17 december 2018, 24 juni 2019, 7 september 2020, 28 juni 2021 en 27 juni 2022.
In de gemeenteraad van 15 september 2014 werd het algemeen kader van het intern controlesysteem/organisatiebeheersing goedgekeurd. Jaarlijks wordt aan de gemeenteraad de rapportering organisatiebeheersing voorgelegd.
Het decreet Lokaal Bestuur definieert organisatiebeheersing als het geheel van maatregelen en procedures om een redelijke zekerheid te verschaffen dat de organisatie:
Het organisatiebeheersingssysteem geeft de stand van zaken weer van alle geïdentificeerde werkpunten. Dit intern controlesysteem wordt opgevolgd binnen het Managementteam (MAT) onder leiding van de algemeen directeur.
Aan alle acties uit het organisatiebeheersingssysteem wordt systematisch gewerkt zodat we de komende jaren alle geïdentificeerde werkpunten zullen weggewerkt hebben. De stand van zaken van elke actie vind je in de tabel terug.
Enig artikel. De Raad neemt overeenkomstig artikel 219 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 kennis van het rapport van de algemeen directeur over de organisatiebeheersing voor 2023.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 302 tot 325.
Het Decreet over het Lokaal Bestuur (artikel 302-325 DLB) geeft aan de lokale besturen de opdracht om inwoners zo veel mogelijk bij het beleid te betrekken. Elk lokaal bestuur neemt de nodige initiatieven om de participatie van de burger te bevorderen.
De regelgeving bevat slechts een minimumkader waarbij het lokaal bestuur de mogelijkheden van burgerparticipatie verder kan uitwerken. Het lokaal bestuur voert aldus een lokaal participatiebeleid op maat van de gemeente, en dit volgens de doelen, voorwaarden en spelregels geconcretiseerd in het participatiereglement. De participatievisie (in bijlage) geeft verdere toelichting bij de principes die vervat zitten in het reglement.
Eenmaal per jaar wordt er gerapporteerd aan de gemeente- en OCMW-raad, zowel over de projectmatige participatie als over de structurele participatie.
Enig artikel. De gemeenteraad keurt het Participatiereglement Sint-Martens-Latem goed. Het participatiereglement zit als bijlage 1 bij dit besluit en maakt er integraal deel van uit.
BIJLAGE 1. Participatiereglement (met in bijlage participatieladder)
I. Algemeen
Artikel 1 – Wetgevend kader
In navolging van artikel 304, §5 van het Decreet Lokaal Bestuur, geeft dit reglement invulling aan een aantal participatievormen die burgers inspraak en betrokkenheid geven ten aanzien van het beleid, de besluitvorming en de dienstverlening.
Artikel 2 – Participatiereglement en -visie
Het participatiereglement concretiseert de doelen, de voorwaarden en een aantal spelregels om een kwaliteitsvolle participatie in Sint-Martens-Latem te bewerkstelligen. In de Participatievisie Sint-Martens-Latem worden de principes uit dit reglement nader toegelicht.
Artikel 3 – Participatievormen en -methodieken
Het participatiereglement is niet beperkend bedoeld: naast de participatievormen die in dit reglement uitdrukkelijk worden genoemd, zijn er nog tal van andere vormen en methodieken mogelijk om belanghebbenden te informeren, consulteren en betrekken.
Het lokaal bestuur kiest voor een flexibel participatiebeleid. De keuze van de participatievorm en -methodiek zal afhangen van de context, de doelstelling en de stand van zaken van een bepaald dossier. Ook de participatiegraad zal per casus bepaald worden en is afhankelijk van heel wat factoren.
Het lokaal bestuur onderscheidt drie participatievormen: participatie in de gemeente- en OCMW-raad, structurele participatie en projectmatige participatie (Titel II, III en IV).
II. Participatie in de gemeente- en OCMW-raad
Artikel 4 – Transparante werking gemeente- en OCMW-raad
Een transparante werking van de gemeente- en OCMW-raad wordt bereikt op verschillende manieren.
Behoudens de besloten agendapunten, verlopen de gemeente- en OCMW-raad openbaar. Alle inwoners zijn welkom om de gemeente- en OCMW-raad bij te wonen. Zij worden hier telkens voor uitgenodigd via de communicatiekanalen van de gemeente, waarbij de agenda en de memorie van toelichting van de vergaderingen worden meegedeeld.
Na de gemeente- en OCMW-raad staat een audio-opname ter beschikking van ieder die de vergadering wens te (her)beluisteren. De audiobestanden zijn te vinden op de website van het lokaal bestuur. Dit kan uitgebreid worden met video en/of livestreaming.
De besluiten en reglementen vindt men terug in de publieke raadpleegomgeving van het lokaal bestuur, te vinden via de website. Tevens worden de meest geraadpleegde reglementen opgelijst op een afzonderlijke webpagina op de website van het lokaal bestuur.
Het lokaal bestuur communiceert actief over beleidsbeslissingen via de eigen communicatiekanalen en persberichten.
Artikel 5 – Verzoekschriften
Overeenkomstig artikel 304, §2 Decreet Lokaal bestuur heeft iedere burger het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van het lokaal bestuur in te dienen. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.
De procedure wordt beschreven in artikels 39 en 40 van het huishoudelijk reglement gemeenteraad, zoals goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van 29 april 2019.
Artikel 6 - Volksraadpleging
De gemeenteraad kan op eigen initiatief of op verzoek van de inwoners van de gemeente beslissen om de inwoners te raadplegen. De procedure en regelgeving is terug te vinden in de artikels 305-325 Decreet Lokaal Bestuur.
III. STRUCTURELE PARTICIPATIE
Artikel 7 – Structurele participatie
Structurele participatie omvat de vormen van participatie die structureel in de organisatie zijn ingebed, zoals de klachtenprocedure, het meldpunt en de verschillende adviesraden.
Artikel 8 – Openbaarheid van bestuur
Elke burger heeft onder bepaalde voorwaarden het recht om bestuursdocumenten bij het lokaal bestuur in te kijken, er een kopie van te ontvangen en er uitleg over te krijgen. Men richt hiervoor een eenvoudig verzoek naar gemeente@sint-martens-latem.be of Gemeentehuis, Dorp 1, 9830 Sint-Martens-Latem. Meer informatie over de modaliteiten en voorwaarden kan men vinden via Toegang tot bestuursdocumenten via openbaarheid van bestuur | Vlaanderen.be.
Artikel 9 – Klachten, beleidsvragen, meldingen en felicitaties
Binnen het lokaal bestuur werden verschillende procedures voorzien opdat de burger klachten, meldingen, vragen of bezorgdheden kan overmaken. Het lokaal bestuur maakt hierbij een onderscheid tussen klachten, meldingen en beleidsvragen. Elk van de drie types wordt afgehandeld via een afzonderlijke procedure. Daarnaast heeft de burger ook de mogelijkheid om via de website felicitaties te richten aan een dienst of medewerker.
Een klacht over de dienstverlening is een manifest uiten van een ongenoegen of ontevredenheid door een gebruiker van de dienstverlening van het lokaal bestuur in verband met een houding, een handeling of een prestatie die al dan niet is verricht. Het klachtenreglement, zoals goedgekeurd tijdens de gemeente- en OCMW-raad van 22 november 2021, geeft verdere toelichting over de procedure.
Beleidsvragen zijn vragen over de regelgeving, het al dan niet gevoerde beleid of beleid in uitvoering, beleidsvoornemens of beleidsverklaringen.
Meldingen zijn kennisgevingen over problemen van meer praktische aard, zoals een omgevallen verkeersbord of een bank die stuk is. Dit soort problemen worden aan het lokaal bestuur ter kennis gebracht door een ‘melding’ via het Meldpunt op de website. Voor bepaalde, specifieke meldingen verwijst het lokaal bestuur door naar de bevoegde instanties. Zo kan men problemen met de afvalophaling melden bij IVM, een defecte straatlamp bij Fluvius, stormschade bij de brandweer …
Artikel 10 - Adviesraden
In Sint-Martens-Latem bestaan de volgende adviesraden: Seniorenraad, Cultuurraad, Sportraad, Milieuraad, Jeugdraad, Gecoro, Beheersorgaan bibliotheek.
De gemeenteraad bepaalt welke adviesraden officieel ingesteld worden met als opdracht het bestuur op regelmatige en systematische wijze te adviseren.
De gemeenteraad en of het college van burgemeester en schepenen keurt voor elke adviesraad een afsprakennota, statuten en/of huishoudelijk reglement goed.
IV. Projectmatige participatie - spelregels
Artikel 11 – Projectmatige participatie
Projectmatige participatie omvat de participatietrajecten die, hoewel ze ook een lange looptijd kunnen hebben, afgebakend zijn in de tijd.
Artikel 12 - Participatiereflex
Participatie loopt transversaal doorheen de organisatie. De participatiereflex bij elke medewerker van het lokaal bestuur wordt gestimuleerd. Alle diensten en medewerkers worden aangespoord om participatief te denken en de dienst communicatie en participatie te betrekken voor advies, verdere uitwerking en coördinatie.
Artikel 13 - Participatieladder
Als leidraad bij de keuze voor een bepaalde participatiemethodiek, voorziet het lokaal bestuur een participatieladder met zes trappen (zie bijlage bij het reglement): informeren, raadplegen, advies vragen, coproductie, mee beslissen, mee uitvoeren. Hoe hoger op de ladder, hoe hoger de participatiegraad en dus de betrokkenheid van de inwoners.
Participatietrajecten zijn maatwerk, waarbij flexibiliteit essentieel is. Als wordt vastgesteld, zelfs tijdens een participatietraject, dat een bepaalde methodiek niet werkt, dan wordt overgeschakeld naar een andere methodiek, of wordt de gebruikte methodiek bijgestuurd.
Artikel 14 – Rol van de dienst communicatie en participatie
Naargelang het project, kan de dienst communicatie en participatie een ondersteunende, begeleidende of trekkende rol spelen. Dit zal in sterke mate afhangen van de gekozen participatiemethodiek. In ieder geval wordt de dienst bij elk participatietraject nauw betrokken van bij het begin, met andere woorden, van bij de participatietoets.
De dienst communicatie en participatie heeft een globaal overzicht van de lopende participatietrajecten in de gemeente en kan in dat kader beoordelen of een bijkomend participatietraject opportuun is, en zo ja, binnen welke timing. De dienst kan in dat opzicht ook een bruggenbouwer zijn tussen verschillende diensten, waarbij een dienstoverschrijdend participatietraject niet is uitgesloten.
Specifiek wat informatieavonden, overlegavonden of dialoogtafels betreft, wordt de rol van moderator bij voorkeur toegekend aan de deskundige communicatie en participatie. Op die manier kunnen de deskundigen en mandatarissen zich focussen op hun rol, met name expertise delen en/of beleidsbeslissingen toelichten. Indien nodig, kan er ook een externe moderator ingeschakeld worden.
Artikel 15 – Constructieve participatie
Met participatie wordt ingespeeld op de bestaande noden en behoeften bij de burgers. Het lokaal bestuur kiest voor positieve, constructieve participatie waarin alle partijen respectvol met elkaar omgaan. Transparantie en vertrouwen zijn hierbij van essentieel belang.
Artikel 16 – Inclusieve participatie
Het lokaal bestuur kiest voor inclusieve participatie. Alle belanghebbenden moeten de kans krijgen om deel te nemen aan het traject. De communicatie moet dus zo ruim mogelijk gevoerd worden en bij een fysiek participatiemoment moeten moderatoren ook minder mondige aanwezigen betrekken in de discussie.
Alle relevante doelgroepen, ook zij die moeilijker te bereiken zijn, moeten de mogelijkheid krijgen om deel te nemen. Als een proces enkel open staat voor een of meerdere doelgroepen moet men duidelijk uitleggen welke criteria er zijn en waarom.
Artikel 17 – Geïnformeerde participanten
Burgers moeten vanaf het begin van het traject weten wat er van hen verwacht wordt en wat zij zelf mogen verwachten van het traject. Het lokaal bestuur zorgt voor duidelijke spelregels en geeft duidelijk aan wat er met de input zal gebeuren. Achteraf wordt gecommuniceerd welke voorstellen werden uitgevoerd en waarom.
Artikel 18 - Tijdlijn
In het participatieproces dient er sprake te zijn van een tijdslijn waarbij het voor de participanten duidelijk is wat ze wanneer in dit proces mogen verwachten. Een projectmatig participatieproces heeft een duidelijk begin- en eindpunt, met daartussen verschillende mijlpalen of ankerpunten. Een tijdlijn kan helpen om het traject te visualiseren in de tijd.
Deelnemers aan een participatietraject moeten voldoende tijd krijgen om de informatie te verwerken, te vergaderen en tot een besluit te komen. De vergaderingen moeten georganiseerd worden op een tijdstip en locatie die het toelaten om zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen.
Artikel 19 - Communicatie
Communicatie is de smeerolie van elk participatietraject. Vooraf, tijdens en na het traject moeten deelnemers en belanghebbenden ten volle geïnformeerd worden. Ook de burger moet te gepasten tijde geïnformeerd worden over het verloop van het participatietraject en ook over de resultaten en de acties die eraan worden verbonden. Het lokaal bestuur gebruikt daarbij verschillende communicatiekanalen, aangepast aan de doelgroep.
Het lokaal bestuur maakt ook gebruik van de beschikbare communicatiekanalen om de resultaten van een participatietraject te communiceren naar de inwoners toe.
Artikel 20 – Opvolging en evaluatie
Na afloop van een participatietraject, of tijdens een traject als het langlopend is, koppelt het lokaal bestuur terug naar de deelnemers. Op die manier toont het lokaal bestuur waardering voor hun inspanningen en zullen de deelnemers ook bij een volgend traject geneigd zijn om deel te nemen.
Participatie staat gelijk aan durven proberen en experimenteren met methodieken. Na elk participatieproject, of tijdens als het een langlopend traject betreft, wordt de gebruikte methodiek geëvalueerd. Een bevraging van de deelnemers behoort daarbij tot de mogelijkheden.
Artikel 21 - Rapporteren
Er wordt over de participatieprojecten binnen de gemeente regelmatig gerapporteerd aan het college van burgemeester en schepenen. Eenmaal per jaar zal er tevens gerapporteerd worden aan de gemeente- en OCMW-raad, zowel over de projectmatige participatie als over de structurele participatie.
V. Slotbepalingen
Artikel 22 - Inwerkingtreding
Dit reglement treedt onmiddellijk in werking na goedkeuring.
BIJLAGE
PARTICIPATIELADDER |
WAT HOUDT HET IN? |
MOGELIJKE METHODIEKEN |
Mee uitvoeren |
De inwoners en het lokaal bestuur voeren samen een bepaalde beslissing of actie uit. |
Actiegroep |
Mee beslissen |
De inwoners en het lokaal bestuur bepalen samen de aanpak van een bepaald probleem of een project. Zij komen samen tot een beslissing. |
Burgerbudget Publiekscriterium bij overheidsopdrachten |
Coproductie |
De inwoners en het lokaal bestuur bepalen samen de aanpak van een bepaald probleem of een project. Het lokaal bestuur behoudt het volledige beslissingsrecht. |
Werkgroep Denktank Klankbordgroep |
Advies vragen |
Het lokaal bestuur vraagt de inwoners om advies. De inwoners kunnen zelf problemen, oplossingen en ideeën aanbrengen. De adviezen zijn richtinggevend, maar niet bindend. |
Inspraakmoment Praatcafé Dialoogtafels Netwerkmoment Burgerpanel Adviesraden (zie III. Structurele participatie) Bewonersdiensten |
Raadplegen |
Het lokaal bestuur bevraagt de inwoners. Concrete vragen die een concreet antwoord vereisen. De resultaten zijn niet bindend. |
Online of offline enquête Poll/ Peiling |
Informeren |
Top-down informeren vanuit het lokaal bestuur |
Informatie via de eigen communicatiekanalen (website, nieuwsbrieven, sociale media, bewonersbrieven, persberichten …) Infoavond Infomarkt Publieke raadpleegomgeving of de website voor beleidsdocumenten
|
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Wet van juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Wet van 4 april 2014 met betrekking tot de verzekeringen.
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
KB van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Besluit van de gemeenteraad van 12 september 2022 met betrekking tot de "Aanstelling dienstverlener voor de optimalisatie van de verzekeringsbehoefte en het makelaarschap van de lokale besturen Sint-Martens-Latem, De Pinte en Nazareth: goedkeuring deelname gezamenlijke overheidsopdracht en goedkeuring lastvoorwaarden en wijze van gunnen."
Besluit van de raad van maatschappelijk welzijn van 12 september 2022 met betrekking tot de "Aanstelling dienstverlener voor de optimalisatie van de verzekeringsbehoefte en het makelaarschap van de lokale besturen Sint-Martens-Latem, De Pinte en Nazareth: goedkeuring deelname gezamenlijke overheidsopdracht en goedkeuring lastvoorwaarden en wijze van gunnen."
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 30 januari 2023 met betrekking tot de gunning van de overheidsopdracht voor de aanstelling dienstverlener voor de optimalisatie van de verzekeringsbehoefte en het makelaarschap van de lokale besturen Sint-Martens-Latem, De Pinte en Nazareth.
Besluit van het vast bureau van 30 januari 2023 met betrekking tot de gunning van de overheidsopdracht voor de aanstelling dienstverlener voor de optimalisatie van de verzekeringsbehoefte en het makelaarschap van de lokale besturen Sint-Martens-Latem, De Pinte en Nazareth.
Besluit van de raad van maatschappelijk welzijn van 26 juni 2023 met betrekking tot “Overheidsopdracht afsluiten verzekeringscontracten - delegatie aan gemeente: goedkeuring.”
In september 2022 besloot de gemeenteraad en raad van maatschappelijk welzijn van Sint-Martens-Latem dat er samen met de lokale besturen van De Pinte en Nazareth een gezamenlijke overheidsopdracht zou gevoerd worden voor het afsluiten van nieuwe verzekeringsovereenkomsten. Hierbij wordt gewerkt in drie fasen. Een eerste fase omvat het aanstellen van een makelaar voor het auditeren van de huidige verzekeringsovereenkomsten, een tweede fase voor het begeleiden en adviseren van de aanbestedende overheid bij de opmaak van het bestek voor de nieuwe verzekeringsovereenkomsten en tot slot het opnemen van het makelaarschap gedurende 36 maanden op basis van de nieuwe verzekeringsovereenkomsten. In januari 2023 werd deze opdracht gegund aan AON Belgium.
AON Belgium heeft de verzekeringspolissen doorgelicht en een audit-rapport overgemaakt per individuele entiteit van de 3 besturen. Op basis hiervan zijn de leemtes, verbeteringspunten, marges, ... gekend met het oog op de opmaak van het lastenboek voor het voeren van een overheidsopdracht voor de volledige verzekeringsportefeuille.
De volgende fase is de markt bevragen voor de vijf takken die werden onderzocht bij alle besturen, zijnde Personen, Materiële Schade, Aansprakelijkheid, Auto en Gezondheidszorg. Een eerste stap daarin is een selectieleidraad waarbij de verzekeringsmaatschappijen zich kunnen kandidaat stellen. Deze selectieleidraad wordt onderworpen aan een Europese publicatie (eprocurement). Deze publicatie dient minimum 30 dagen te doorlopen.
Na ontvangst van de kandidaturen, wordt gekeken welke voldoen en worden deze opgenomen in een selectierapport. Het selectierapport gaat vervolgens naar het bestuur ter goedkeuring. Vervolgens wordt het bestek ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en overgemaakt aan de weerhouden kandidaten zodat zij hun offerte kunnen indienen.
Voor deze overheidsopdracht zal Gemeente Sint-Martens-Latem instaan voor het voeren van de procedure voor zichzelf en in naam van het OCMW Sint-Martens-Latem, gemeente De Pinte, OCMW De Pinte, gemeente Nazareth, OCMW Nazareth en AG Nazareth (AGB). De selectieleidraad werd opgesteld door AON Belgium in overleg met de Financiële dienst van Sint-Martens-Latem en de Aankoopcel van De Pinte.
Artikel 1. De gemeenteraad keurt de selectieleidraad goed, als eerste stap van de marktbevraging verzekeringen, in functie van de Europese publicatie ervan.
Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, artikelen 67 en 68.
Koninklijk Besluit van 19 april 2014 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de hulpverleningszones.
De zoneraad van Hulpverleningszone Centrum heeft op 26 oktober 2022 de begroting voor het dienstjaar 2023 goedgekeurd. Voor Sint-Martens-Latem waren de in de begroting 2023 opgenomen dotaties als volgt:
Net als de vorige jaren wordt de initiële begroting van de hulpverleningszone bijgestuurd. Na de bespreking ervan in de begrotingscommissie op 31 mei 2023 keurde het college van de hulpverleningszone op 31 mei 2023 het ontwerp van de begrotingswijziging voor het dienstjaar 2023 goed.
Een belangrijke aanpassing van de begroting betreft het verwerken van het begrotingsresultaat van het vorig dienstjaar. Het begrotingsresultaat van 2022 van in totaal 2,2 miljoen euro wordt in deze budgetwijziging geristorneerd naar de verschillende gemeenten volgens het aandeel van iedere gemeente in dit resultaat, m.a.w. volgens de verdeelsleutel voor het jaar 2022. Het ristorno zal verwerkt worden via de uitgavenkredieten van de zone en staat bijgevolg los van de hieronder vermelde gewijzigde dotatie(s).
Een andere belangrijk element betreft de aanpassing van de personeelsbegroting aan de recente evoluties inzake de wedde-index. In de oorspronkelijke begroting werden nog de vooruitzichten van april van vorig jaar gehanteerd. De voorliggende budgetwijziging houdt rekening met een aanpassing van deze index in de maanden januari en november, conform de recente verwachtingen van het Federaal Planbureau. Wat betreft de werkingskosten wordt de begroting van de hulpverleningszone in beperkte mate bijgestuurd.
Langs ontvangstenzijde worden de geïndexeerde federale dotaties in de begroting ingeschreven. In totaal liggen de federale dotaties 1,1 miljoen euro hoger dan geraamd in de oorspronkelijke begroting. Ook de subsidie van de FOD Volksgezondheid voor de financiering van het ambulancevervoer wordt bijgestuurd en aangepast aan het werkelijke bedrag voor 2023.
Bovenstaande aanpassingen hebben tot gevolg dat de gemeentelijke dotaties, dewelke als sluitpost van de begroting van de hulpverleningszone dienen, herberekend moeten worden. Het gevolg is dat de gemeentelijke exploitatiedotaties opgetrokken dienen te worden, en dat de investeringsdotaties ongewijzigd blijven. Ook de bijdragen van de gemeenten voor de financiering van de pensioenen wijzigen niet.
De gewijzigde dotaties van de gemeenten aan de hulpverleningszone dienen goedgekeurd te worden door de gemeenteraad. In functie van het ontwerp van de begrotingswijziging en de door de gemeenten aanvaarde verdeelsleutel worden voor het jaar 2023 door Sint-Martens-Latem volgende dotaties toegekend aan de Hulpverleningszone Centrum:
De definitieve goedkeuring van de begrotingswijziging 2023 door de zoneraad is gepland op 21 juni 2023.
De goedkeuring van de toezichthoudende overheid is vereist opdat de begrotingswijziging uitvoerbaar zou zijn. Het bestuurlijk toezicht dient daarom een afschrift van de gemeenteraadsbesluiten betreffende de dotaties aan de zone te ontvangen om de begrotingswijziging voor het dienstjaar 2023 definitief te kunnen goedkeuren.
Een voor eensluidend verklaard afschrift van deze beslissing zal tevens worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid en aan de Hulpverleningszone Centrum.
Het decreet Lokaal Bestuur, in het bijzonder artikel 41 3° en 249 §3
Het decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikelen 249, 260 en 261
Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;
Het Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen
De jaarrekening 2022 bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting waarin onder meer de balans, de staat van opbrengsten en kosten en de waarderingsregels zijn opgenomen.
De samenvattende gegevens van de balans, de staat van opbrengsten en kosten alsook de financiële toestand van de jaarrekening zijn opgenomen in bijlagen bij dit besluit.
Artikel 1. De jaarrekening 2022 deel gemeente wordt vastgesteld.
Art. 2. De in de jaarrekening opgenomen waarderingsregels worden toegepast.
Art. 3. De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening 2022 zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt de jaarrekening 2022 in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
Art. 4. De jaarrekening en bijhorende bijlagen zal binnen de wettelijke termijnen worden overgemaakt aan de provinciegouverneur en aan het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, administratie Binnenlands Bestuur en dit in de voorgeschreven vorm.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
In het kader van de opdracht ‘Fietssuggestiestroken Sint-Martens-Latem – Deurle’ werd een bestek met nr. 2023/140 opgesteld door de Dienst Grondzaken.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 105.600,00 excl. btw of € 127.776,00 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 0290-00/214000/BESTUUR/CBS/0/FIETSACTIE (actie 2.3.2).
Artikel 1. Het bestek met nr. 2023/140 en de raming voor de opdracht ‘Fietssuggestiestroken Sint-Martens-Latem – Deurle’, opgesteld door de Dienst Grondzaken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 105.600,00 excl. btw of € 127.776,00 incl. 21% btw.
Art 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Art 3. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 0290-00/214000/BESTUUR/CBS/0/FIETSACTIE (actie 2.3.2).
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
In enkele straten de gemeente zijn enkele dringende herstellingen aan de wegenis noodzakelijk. Het betreft volgende straten:
- Moeistraat;
- Paddenhoek;
- Burgemeesterstraat;
- Eikeldreef;
- Elsakkerweg;
- Latemstraat;
- Karel Lodewijk Maenhoutstraat;
- Molenstraat.
Bovendien dienen ook de onverharde wegen en dreven verder onderhouden te worden. Inschrijvers dienen een plan van aanpak in over hoe de onverharde wegenis beter onderhouden kunnen worden en hoe de dreven hun natuurlijk karakter kunnen behouden, rekening houdende met het verkeer op deze dreven.
De uitvoering van deze overheidsopdracht wordt voorzien voor 2023 en wordt geraamd op een totaalbedrag van € 550.000(480.000+ 70.000) excl. btw.
Aangezien het geraamde bedrag de grens van € 140.000,00 overschrijdt, wordt de overheidsopdracht uitgeschreven als een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Bij goedkeuring bestek moet geen visum worden aangevraagd.
Geen standpunt ingenomen visum nvt van Financiële dienst van 13 juni 2023
Artikel 1. Het bestek met nr. 2023/142 voor de opdracht 'HERSTELLING VAN ASFALTWEGEN & ONDERHOUD VAN ONVERHARDE DREVEN TE SINT-MARTENS-LATEM', opgesteld door de Dienst Grondzaken wordt goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 550.000 excl. btw of € 665.500 incl. 21% btw.
Art 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Art 3. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 0200-00/224100/BESTUUR/CBS/0/MOEISTR.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40 §1 en §2.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), inzonderheid titel VI.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning.
Besluit van de Vlaamse Regering van 9 februari 2018 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning (Handhavingsbesluit Ruimtelijke Ordening).
Het Beleidsplan Handhaving Ruimtelijke Ordening goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2019.
Het beleidsplan stipuleert onder de titel 'Evaluatie' dat de handhavingsambtenaar jaarlijks een overzicht van de uitgevoerde acties maakt, met een korte toelichting of analyse. Op zijn voorstel of op voorstel van de gemeenteraad kan een bijstelling van de prioriteiten of methodiek gebeuren zodanig dat het Beleidsplan actueel en dynamisch blijft.
Op basis van de evaluatie stelt de handhavingsambtenaar voor om het beleidsplan handhaving ruimtelijke ordening niet te wijzigen.
Artikel 1. De raad neemt kennis van het jaarverslag Handhaving Ruimtelijke ordening 2022.
Art. 2. De raad beslist om het Beleidsplan Handhaving Ruimtelijke Ordening niet te wijzigen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Naar aanleiding van de realisatie van een hondenlosloopweide op het terrein in de Molenstraat, dient een formeel reglement tot gebruik van deze hondenlosloopweide goedgekeurd te worden door de gemeenteraad. Dit reglement is noodzakelijk om een bezoek aan de weide vlot te laten verlopen.
Het reglement werd voorgelegd en goedgekeurd door de MINA-raad.
Enig artikel. De gemeenteraad keurt het reglement voor de gemeentelijke hondenlosloopweide goed zoals opgenomen in bijlage bij dit besluit:
Bijlage:
Reglement hondenlosloopweide
Een hondenlosloopweide is een omheind terrein waar honden vrij kunnen rondlopen in een natuurlijke omgeving. De hondenweide is te herkennen aan het toegangsbord (met reglement).
Deze hondenlosloopweide wordt door het gemeentebestuur ter beschikking gesteld van de hondeneigenaars zodat ze hun hond een vrije loop kunnen geven. Het gemeentebestuur voorziet hiervoor de nodige infrastructuur (omheining, poort, infobord, banken, vuilbakken …) waar iedere gebruiker afzonderlijk zorg voor dient te dragen. Het gemeentebestuur is niet verantwoordelijk voor de door de honden aan derden of andere honden aangerichte schade. Het betreden van de hondenlosloopweide impliceert het akkoord van de bezoeker/begeleider met de voorwaarden van dit reglement.
Artikel 1. De hondenlosloopweide is bedoeld voor honden en hun begeleiders. Honden kunnen er vrij rondlopen, zonder aangelijnd te worden. De losloopweide mag niet gebruikt worden voor andere evenementen. De begeleiders zijn verplicht om steeds de poort(en) te sluiten en de hond(en) aan de leiband te houden bij het verlaten van de hondenlosloopweide.
Art. 2. de losloopweide is open van 7u tot 21u, maar kan door het gemeentebestuur te allen tijde worden afgesloten in functie van de weersomstandigheden of voor andere dringende redenen.
Art. 3. Elke hond is toegelaten tot de hondenlosloopweide behalve:
a. Agressieve en/of bijtende honden.
b. Honden die drager zijn van besmettelijke ziekten (bv. kennelhoest), vlooien of andere parasieten.
Art. 4. Elke hond is verplicht drager te zijn van een halsband of gelijkaardig harnas zodat de hond op elk ogenblik door de begeleider bij zich kan worden genomen.
Art. 5. Elke begeleider is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de hond(en) onder zijn begeleiding en voor de schade die zijn hond aanricht aan de infrastructuur, derden of andere honden. De begeleider/gebruiker mag niets veranderen aan de bestaande infrastructuur zonder toestemming van het gemeentebestuur. De hond mag geen beplanting beschadigen of kuilen graven.
Art. 6. De veiligheid van mens en dier primeert. De hond moet de hondenlosloopweide onmiddellijk verlaten:
a. Bij aanhoudend geblaf, agressief gedrag of bijten
b. Op verzoek van politie of gemachtigd ambtenaar
Art. 7. Elke begeleider houdt steeds rekening met andere gebruikers. Ouders blijven tevens verantwoordelijk voor hun kinderen. De losloopweide is geen speeltuin.
Art. 8. De uitwerpselen dienen door de begeleider onmiddellijk te worden opgeruimd en kunnen gedeponeerd worden in de aanwezige vuilnisbak. Begeleiders zijn verplicht om altijd een opruimmiddel (zakje) bij zich te hebben. Ook ander afval, zoals verpakkingen, etensresten, enz, worden in de vuilnisbak gedeponeerd. Sluikstorten wordt beboet volgens het GAS-reglement.
Art. 9. Het gemeentebestuur is niet verantwoordelijk voor eventuele schade of ongevallen op en rond de hondenweide.
Art. 10. Roken op de losloopweide is verboden, gezien dit een intoxicatie bij honden kan veroorzaken.
Art. 11. Dit reglement wordt aangebracht aan de toegang van de losloopweide en op de gemeentelijke website. Wie zijn hond uitlaat op de losloopweide, wordt geacht akkoord te gaan met bovenstaand reglement en dit integraal na te leven.
Art. 12. Het GAS-reglement blijft tevens integraal van toepassing.
Decreet Lokaal Bestuur, 22 december 2017, artikel 41 (23° het toekennen van nominatieve subsidies).
Beslissing van de gemeenteraad van 23 januari 2023: Charter partnerschap lokaal bestuur Sint-Martens-Latem en Stichting mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens.
Beslissing van de gemeenteraad van 27 juni 2022: Toelage feestcomités, adviesraden en overige verenigingen.
In Sint-Martens-Latem zijn 3 musea actief, waarvan 2 gemeentelijke en 1 private stichting met openbaar nut, Museum Dhondt-Dhaenens (MDD).
De inwoners en het lokaal bestuur van Sint-Martens-Latem zijn prioritaire belanghebbenden bij een goede werking van het museum Dhondt-Dhaenens en omgekeerd draagt het museum bij tot het culturele imago van de gemeente. In het charter van 23 januari 2023 tussen het lokaal bestuur en de Stichting Mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens werd als 5de principe opgenomen 'een optimaal resultaat neerzetten met beschikbare middelen'. MDD stelt alles in het werk om de werking en uitstraling van het museum voor de lange termijn veilig te stellen. Het lokaal bestuur ondersteunt het museum onder andere via een jaarlijkse subsidie.
De financieel directeur verleende visum op 05/06/2023 met visumnummer 2023/06.78.
Er is budget voorzien op 0700-99 649900.
Gunstig visum 2023/06.78 van Financiële dienst van 05 juni 2023
Enig artikel. Er wordt aan Museum Dhondt-Dhaenens voor 2023 een subsidie toegekend van 5.000 euro .
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40.
Het advies van de gemeentelijke sportraad van 8 juni 2023.
De gebruiksovereenkomst met FC Latem werd aangepast alsook het reglement inwendige orde kunstgrasterreinen.
De wijzigingen t.o.v. de vorige versie zijn minimaal.
Er werden enkele passages rond burencontact en gebruik van pyrotechnisch materiaal toegevoegd.
De gemeentelijke sportraad verleende een gunstig advies.
Artikel 1. Goedkeuring wordt verleend aan het reglement van inwendige orde voor de kunstgrasterreinen Hoge Heirweg.
Art. 2. Dit reglement wordt als bijlage gevoegd bij onderhavig reglement.
Art. 3. Ons besluit van 29 juni 2020 houdende aanpassing reglement van inwendige orde voetbalterrein Hoge Heirweg wordt opgeheven met ingang van heden.
Bijlage
Reglement van inwendige orde voor de gemeentelijke kunstgrasterreinen A & B (Hoge Heirweg)
Artikel 1: Algemeen
Het reglement van inwendige orde (hierna “het reglement”) heeft tot doel de goede exploitatie (met name de veiligheid, de orde, de zedelijkheid en de hygiëne) van de kunstgrasterreinen A & B (hierna ‘de inrichting’) te verzekeren.
Door het betreden van de inrichting aanvaarden de bezoekers het reglement, worden zij geacht het te kennen en verbinden zij zich ertoe zich ernaar te gedragen. Dit reglement is complementair met de lopende huurovereenkomst met FC Latem en treedt in werking op 1 juli 2023 en vervangt alle voorgaande reglementen.
Artikel 2: Openingsuren en toegangsprijzen
De openingsuren hangen uit in de gemeentelijke sporthal. Het gebruikersrooster ligt ter inzage in de gemeentelijke sporthal. De toegangsprijzen worden bepaald door het vigerende retributiereglement dat te raadplegen is in de gemeentelijke sporthal en via de gemeentelijke website.
Artikel 3: Toegang
De inrichting is toegankelijk van 08.00 uur tot 22.00 uur, mits voorafgaandelijke reservering via de gemeentelijke sportdienst in de gemeentelijke sporthal. Zonder voorafgaandelijke reservering en buiten de hierboven vermelde openingsuren is de inrichting niet toegankelijk. De reservatie is pas definitief na afstemming met FC Latem, formele goedkeuring door de sportfunctionaris en ontvangst van de betaling.
Het lokaal bestuur behoudt zich te allen tijde het recht voor om de inrichting geheel of gedeeltelijk te sluiten en de reservaties te annuleren voor zo lang als nodig en zonder enig recht op schadevergoeding, in geval van:
- uitzonderlijke gebeurtenissen die betrekking hebben op het sluiten van de inrichting voor het publiek of die vereisen dat de inrichting ter beschikking wordt gesteld aan derden;
- werken, waaronder kan begrepen worden: herstellingswerken, aanpassingswerken, onderhoudswerken, technische werken of vernieuwingswerken die het geheel of gedeeltelijk sluiten van de inrichting vereisen.
Deze gebeurtenissen en werken worden, indien mogelijk, tijdig aangekondigd aan de inrichting.
Het lokaal bestuur, of degene die daartoe door het college van burgemeester werd aangesteld, heeft het recht om elke persoon die een gevaar dreigt op te leveren voor de veiligheid en de gezondheid van de aanwezigen, de toegang tot de inrichting te verbieden. Zo kan onder meer de toegang worden geweigerd aan personen in staat van dronkenschap of enige andere vorm van intoxicatie, personen die de orde verstoren, personen die dit reglement niet naleven, personen in onzindelijke toestand, personen met niet geheelde wonden en personen lijdend aan besmettelijke kwalen.
Desgevallend kan het lokaal bestuur, of degene die daartoe door het college van burgemeester en schepenen werd aangesteld, een medisch attest eisen waaruit blijkt dat de volksgezondheid niet in het gedrang komt.
Dieren worden op de site aan de leiband gehouden en mogen de kunstgrasterreinen niet betreden.
Toegang tot de inrichting zonder voorafgaande toestemming is niet toegelaten.
Personen die zich zonder toestemming in de inrichting bevinden, zullen door het lokaal bestuur, of degene die daartoe door het college van burgemeester werd aangesteld, verzocht worden de inrichting te verlaten.
Artikel 4: Omkleden
De kleedkamers van de gemeentelijke sporthal worden gebruikt voor de duur noodzakelijk voor het omkleden. Zij dienen behoorlijk gesloten te zijn tijdens het omkleden. De toegewezen kleedruimte en sanitair worden net gehouden en gebruiksklaar achtergelaten.
De gebruikers zien erop toe dat alle kranen dicht zijn bij het verlaten van de kleedruimten. De kleedruimten worden verlaten binnen een redelijke termijn na het einde van de sportactiviteit.
De lichten worden gedoofd door de gebruiker. De kleedruimten worden niet betreden met vuil schoeisel. Buitensporters zijn verplicht hun schoenen te ontdoen van vuil en rubber- of kurkkorrels bij het betreden van het sportcomplex.
De sleutels van de kleedruimten worden afgehaald en teruggebracht aan de onthaalbalie van de gemeentelijke sporthal of zoals afgesproken bij de afhaling.
Het lokaal bestuur kan in geen enkel geval verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele diefstallen of schadegevallen van persoonlijke bezittingen. Het is dan sterk aanbevolen waardevolle voorwerpen thuis te laten.
Artikel 5: Gebruik
Kinderen van minder dan twaalf jaar moeten steeds vergezeld zijn van een toezichthoudende volwassene, die voortdurend toezicht moet houden. Iedere gebruiker gedraagt zich op een verantwoorde en respectvolle manier.
Daartoe moeten onder meer volgende verplichtingen gerespecteerd worden:
- het terrein wordt pas betreden op het aanvangsuur;
- het terrein mag enkel worden betreden met schone, daarvoor geschikte voetbalschoenen. Er mogen geen stalen noppen worden gebruikt;
- er mogen geen scherpe objecten op het terrein (naaldhakken, poten van tafels of stoelen);
- men heeft respect voor het gebruikte sportmateriaal dat na het gebruik onbeschadigd en op de juiste plaats wordt teruggeplaatst. Bij het over het hek tillen van de doelen moet men zich behoeden voor valschade aan doelen, hek of kunstgrasveld;
- de doelen mogen niet over het terrein worden gesleept, maar moeten worden opgetild;
- het sportmateriaal, eigendom van andere verenigingen en/of de beheerder wordt niet gebruikt zonder toestemming van de eigenaar;
- de inrichting wordt verlaten voor het aanvangsuur van de volgende gebruiker zodat deze tijdig kan starten;
- tekorten en/of beschadigingen worden steeds gemeld aan het lokaal bestuur;
- er geldt een verbod op alcoholische dranken op de terreinen;
- er mag geen kauwgom, glas of etenswaren worden meegenomen op het terrein;
- er geldt een algemeen rookverbod binnen de omheining rond het kunstgrasterrein;
- afval dient in de daarvoor voorziene afvalbakken gedeponeerd te worden.
- waren te koop aanbieden in en rond de inrichting is niet toegestaan, behoudens in geval van toestemming door het college van burgemeester en schepenen.
- het plaatsen van toestellen mag alleen gebeuren in aanwezigheid van een personeelslid of een daarvoor aangestelde verantwoordelijke van de gebruiker;
- de inrichting wordt geopend en gesloten door het personeel van de gemeentelijke sporthal of, bij afwezigheid van personeel, na afspraak met en overhandiging van de sleutel door het personeel;
- in de lokalen gevonden voorwerpen worden afgegeven aan het personeel;
- niemand mag zich begeven in de technische ruimten en bergingen behalve de aangestelde personen van het lokaal bestuur;
- overdreven lawaai, storende handelingen en baldadigheden op het terrein of vanuit de tribunes zijn verboden;
- versterkte muziek en pyrotechnisch materiaal (zoals vuurpijlen, Bengaals vuurwerk en rookbommen) zijn verboden;
- er wordt steeds respectvol gehandeld met de buurt.
Betreden van een besneeuwd terrein is niet toegestaan. Bij sneeuw is het verwijderen van de sneeuw niet gewenst, omdat de mat kan worden beschadigd en de rubber- of kurkkorrels kunnen worden meegenomen.
Betreden van het terrein bij vorst en ijzel is niet toegestaan omdat de vezels kunnen worden gebroken. Ook tijdens de dooiperiode is bespelen verboden, zolang de vorst niet uit de bodem is verdwenen.
Artikel 6: Groepen
Elke groep moet, rekening houdende met de samenstelling van de groep, voldoende begeleiders hebben die gelast zijn met de bewaking en toezicht van de groep. De begeleider(s) van de groep dien(t)(en) onder meer toezicht te houden op de naleving van dit reglement door de groep (bijvoorbeeld toegangsbewijzen, hygiëne, orde, …).
Artikel 7: Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid
Schade toegebracht aan de inrichting en aan voorwerpen moet door degene die daarvoor aansprakelijk is, worden vergoed.
Het lokaal bestuur draagt geen verantwoordelijkheid voor de ontvreemding van en de beschadiging aan voorwerpen van gebruikers en bezoekers.
De gebruikers en hun begeleiders zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.
Artikel 8: Instructies
Het personeel is belast met de uitvoering van het reglement.
Alle instructies van het personeel moeten gevolgd worden.
Artikel 9: Sancties
Het niet naleven van onderhavig reglement of het overtreden van eender andere norm kan, onverminderd het recht op schadeloosstelling, aanleiding geven tot volgende sancties:
- de onmiddellijke verwijdering uit de inrichting;
- tijdelijke ontzegging van de toegang tot de inrichting;
- definitieve ontzegging van de toegang tot de inrichting.
Deze sancties kunnen toegepast worden op zowel individuele personen als op groepen.
Deze beslissingen worden genomen door het college van burgemeester en schepenen.
De beslissing tot tijdelijke of definitieve ontzegging wordt per aangetekend schrijven ter kennis gebracht aan de betrokkene(n).
Bij weerspannigheid kan de politie opgeroepen worden. In voorkomend geval (bijvoorbeeld diefstal, slagen en verwondingen) wordt de politie onverwijld op de hoogte gesteld van de feiten.
Artikel 10: Tarieven
De tarieven zijn vastgelegd in het “Retributiereglement op de dienstverlening in de gemeentelijke sporthal”. Deze tarieven gelden niet voor de reguliere werking van FC Latem (zie gebruiksovereenkomst met FC Latem vzw goedgekeurd op de gemeenteraad van 26 juni 2023).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40.
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 29 juni 2020 over de verlenging van de overeenkomst met FC Latem inzake toegang tot en het gebruik van de voetbalaccommodatie aan de Hoge Heirweg, voor een periode van 1 januari 2020 tot en met 30 juni 2023.
De overeenkomst met FC Latem loopt van 30 juni 2020 tot eind juni 2023.
De nieuwe overeenkomst werd besproken met FC Latem en gunstig geadviseerd door de sportraad.
De volgende hoofdzaken worden aangepast:
De nieuwe huurprijs wordt na indexatie vastgesteld op 7.750 euro per jaar.
Het gunstig advies van de gemeentelijke sportraad van 8 juni 2023.
Artikel 1. Goedkeuring wordt verleend aan de overeenkomst met FC Latem inzake de toegang tot en gebruik van de accommodatie aan de Hoge Heirweg.
Artikel 2. Deze overeenkomst wordt als bijlage gevoegd bij onderhavig besluit.
Bijlage
Gebruiksovereenkomst inzake toegang tot en gebruik van de voetbalaccommodatie Sint-Martens-Latem
Periode 2023-2026
Tussen Het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem (hierna genoemd de gemeente), vertegenwoordigd door Pieter Vanderheyden, burgemeester, en An De Vreese, algemeen directeur, handelend overeenkomstig de gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2023, hierna genoemd de gemeente
En De vzw FC Sint-Martens-Latem (hierna genoemd FC Latem), vertegenwoordigd door de heer Wouter Hanssens, voorzitter, en Bart Vandesompele, ondervoorzitter.
Wordt het volgende overeengekomen:
Artikel 1:
Onderhavige overeenkomst heeft tot doel duidelijke afspraken te maken rond de toegang tot en het gebruik van de voetbalaccommodatie door FC Latem. De overeenkomst wordt afgesloten voor een termijn van 3 jaar startend op 1 juli 2023 en eindigend op 30 juni 2026. Een staat van bevinding van de accommodatie wordt opgemaakt bij de ondertekening van onderhavige overeenkomst.
Artikel 2:
§1. Accommodatie
De gemeente verleent aan FC Latem de toegang tot en het gebruik van de voetbalaccommodatie gelegen te Sint-Martens-Latem aan de Hoge Heirweg 58.
Met voetbalaccommodatie wordt bedoeld:
- A-voetbalterrein in kunstgras met 2 vaste voetbaldoelen
- B-voetbalterrein in kunstgras met 2 vaste voetbaldoelen
- Kantine met sanitair en terras
- Kleedkamers
- Berging
- Zittribune
- Staantribune
- Tickethuisje
- Omheining
- Ballenvangers
- Terreinverlichting
De accommodatie wordt gebruikt voor sportactiviteiten, in het bijzonder voetbal.
Bij andere activiteiten dan sport op de kunstgrasterreinen, wordt dit aangevraagd aan de sportdienst.
§2. Gebruik van de kantine, kleedkamers, tribune
FC Latem maakt exclusief gebruik van de kantine en bijhorend sanitair en terras, van de kleedkamers en bergruimte behorend tot de accommodatie, van de tribunes en van het tickethuisje.
§3. Gebruik kunstgrasterreinen
FC Latem maakt bij prioriteit gebruik van de kunstgrasterreinen voor de werking van hun voetbalactiviteiten (trainingen, competities, toernooien en andere voetbal gerelateerde activiteiten aangevraagd in het begin van het seizoen) mits te voldoen aan volgende voorwaarden:
1. Er wordt jaarlijks uiterlijk (31 augustus jaar t) voorafgaand aan het voetbalseizoen via de gemeentelijke sportdienst een aanvraag voor gebruik gericht aan het College van burgemeester en schepenen;
2. De aanvraag vermeldt data en uren van het gewenst gebruik voor de periode (september jaar t) tot en met (augustus jaar t+1);
3. Er wordt jaarlijks voor aanvang van het nieuwe seizoen een vergadering ingepland met een afvaardiging van de buren, FC Latem en het lokaal bestuur om de kalender te communiceren en afspraken te herbevestigen;
4. Indien in de loop van het jaar extra gebruik nodig is van de kunstgrasterreinen voor de reguliere werking, wordt hiervoor aan de gemeentelijke sportdienst een aanvraag voor gebruik gericht, bij voorkeur twee weken op voorhand. Hiervoor betaalt FC Latem geen extra huur;
5. Bij afwijking van de vooropgestelde planning wordt de buurt hiervan expliciet op de hoogte gebracht;
6. Indien in de loop van het voetbalseizoen bepaalde aangevraagde uren niet meer dienen te worden gebruikt, wordt de sportdienst hiervan tijdig ingelicht;
7. Bij het gebruik van de kunstgrasterreinen dient FC Latem zich te houden aan de voorwaarden zoals gesteld in het reglement van inwendige orde kunstgrasterrein Hoge Heirweg. Andere gebruikers kunnen het kunstgrasterrein niet huren via FC Latem. FC Latem mag niet als verhuurder optreden naar derde gebruikers toe;
8. FC Latem draagt de kosten van de verlichting van beide kunstgrasterreinen.
De gemeente kan zich het recht toe wijzen om de kunstgrasterreinen te gebruiken voor gemeentelijke activiteiten mits overleg met FC Latem.
§4. Gebruik kleedkamers
Bij het gebruik van de kunstgrasterreinen maakt FC Latem exclusief gebruik van de kleedkamers behorend tot de accommodatie, zoals bedoeld in artikel 2.
Bij onvoldoende capaciteit aan kleedkamers kunnen de kleedkamers van de gemeentelijke sporthal gebruikt worden, mits goedkeuring van de sportdienst.
Kleedkamers van de sporthal worden steeds op voorhand gereserveerd.
De sporthal wordt niet betreden met voetbalschoenen en de kleedkamers worden na gebruik proper achtergelaten
Artikel 3: Onderhoud
§1. Onderhoud accommodatie
FC Latem staat in voor het gewone onderhoud van de in artikel 2 beschikbaar gestelde accommodatie, zoals tot de normale verplichtingen van de huurder behoren.
Het gewone onderhoud houdt onder meer in:
- het proper houden van vloeren, muren, plafonds, ramen en deuren;
- het onderhoud van sanitair en de kleedruimtes;
- het voorkomen van opstoppingen van dakgoten of andere afvoerleidingen door regelmatige reiniging;
- het onderhoud van elektriciteit (zekeringen, schakelaars, stopcontacten, …);
- FC Latem staat in voor het onderhoud van de CV-installatie.
Mocht na aankoop van deze installatie door de gemeente een tijdelijk onderhoud inbegrepen zijn in de aankoop, valt de kost van dit onderhoud ten laste van FC Latem en wordt dit doorgefactureerd. FC Latem mag na deze termijn zelf een onderhoudscontract afsluiten met een erkende instantie. Als FC Latem na deze termijn echter geen onderhoudscontract afsluit, sluit de gemeente het contract af en worden de kosten doorgefactureerd om de waarborg op de CV-installatie te behouden;
- de herstelling van glasbreuk.
FC Latem staat in voor de herstelling van de accommodatie, die aan het toedoen van het gebruik te wijten zijn.
§2. Onderhoud kunstgrasterreinen
De gemeente staat in voor het gewone onderhoud (periodiek borstelen en afvoeren overtollige korrels) en het jaarlijks buitengewoon onderhoud, alsook het snoeien van de hagen en het aanleggen van de perken.
Indien door omstandigheden het periodieke onderhoud niet door de gemeente kan worden verzorgd, kan dit uitzonderlijk door FC Latem gebeuren.
FC Latem staat in voor het verwijderen van het zwerfvuil rond de terreinen.
Artikel 4: Kosten
De kosten die voortvloeien uit het gebruik van nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, verwarming, gas, internet, telefoon, kabeldistributie,…) ten behoeve van de ter beschikking gestelde accommodatie, worden integraal betaald door FC Latem.
FC Latem draagt de lasten van heffingen gekoppeld aan het gebruik van nutsvoorzieningen (milieuheffing, taks waterverontreiniging, taks winning grondwater, e.a.).
Taksen en kosten met betrekking tot de uitbating van de kantine en het clubhuis worden betaald door FC Latem.
Artikel 5: Watergebruik en legionellabeheersing
FC Latem kan enkel gebruik maken van leidingwater voor douche en kleedkamers, volgens de vigerende regelgeving.
De gemeente voorziet een legionellabeheerssysteem. De controle hiervan gebeurt door FC Latem.
Artikel 6: Herstellingen
De gemeente staat in voor de eigenaarsherstellingen, als gevolg van normale slijtage of schade ten gevolge van heirkracht, bliksem, storm, overstroming e.a. voor zover de schade niet wordt gedekt door de af te sluiten polis van FC Latem.
Onder eigenaarsherstellingen wordt onder meer verstaan:
- herstelling of vervanging van bv. sanitaire toestellen, CV-installatie, elektrische kast en leidingen, brandblusapparaten;
- herstelling van terreinverlichting, sproei-installatie, pompen, omheining, ballenvangers;
- het AED-toestel.
FC Latem brengt de gemeente zonder uitstel op de hoogte van schade zoals hierboven bedoeld. De gemeente geeft steeds opdracht voor de herstellingen na goedkeuring van de offerte. Indien FC Latem opdracht geeft voor de eigenaarsherstelling, staat FC Latem in voor deze kosten.
Artikel 7: Verzekeringen
De beschikbaar gestelde accommodatie wordt door FC Latem verzekerd tegen brand, storm, bliksem en hagel, waterschade, glasschade bij een solide verzekeringsmaatschappij. Daarnaast sluit FC Latem alle nodige verzekeringen af ter dekking van alle mogelijke gevolgen die zich voordoen naar aanleiding van de toegang tot en het gebruik van de inrichting (verzekering lichamelijke ongevallen, verzekeringen burgerlijke aansprakelijkheid, eventuele andere). Afschrift van deze polissen en de kwitantie van de betaling van de recentste premies kan door de gemeente worden opgevraagd.
Artikel 8: Keuringen.
De gemeente staat in voor de keuringen van de installaties eigen aan de infrastructuur (gasinstallatie, elektriciteitsborden, rookmelders, blusapparaten, tribunes, terreinen, terreinverlichting).
FC Latem staat in voor de keuring van de mobiele installaties (ladders, mobiele doelen). Het nazicht (volledige sluiting en zichtbare schade) van de branddeuren en nazicht van de rookdetectors, pictogrammen, evaluatieplannen en blusmiddelen gebeurt door FC Latem.
Artikel 9: Voorziene werken
Minstens eenmaal per jaar (bij voorkeur september) overleggen de gemeente en FC Latem met elkaar over de uit te voeren werken of de te nemen maatregelen. FC Latem dient een gedetailleerde opgave van uit te voeren werken, met raming van kosten, voor te leggen aan het College van burgemeester en schepenen, ter goedkeuring en eventuele betoelaging door de gemeente.
Artikel 10:
Bijzondere voorwaarden inzake het gebruik
§1. Gewoonlijk gebruik van de voetbalterreinen
1. De terreinen kunnen dagelijks gebruikt worden tussen 8 uur en 22 uur.
2. De terreinverlichting wordt uiterlijk om 22 uur gedoofd
3. Van de hierboven vermelde uurregeling wordt enkel afgeweken mits voorafgaande en schriftelijke toestemming door het College van burgemeester en schepenen.
§2. Gewoonlijk gebruik van de kantine De kantine kan dagelijks gebruikt worden tussen 8 uur en 0.30 uur.
§3 Periode van gebruik
De accommodatie kan door FC Latem worden gebruikt voor trainingen, wedstrijden en tornooien in de periode van midden augustus tot het 1ste weekend na 1 mei. Uitzondering hierbij zijn door de voetbalbond opgelegde wedstrijden die buiten deze periode vallen en de trainingen van de volwassenen die starten eind juli. Tijdens de schoolvakanties worden de jeugdtrainingen ingeperkt. FC Latem is verantwoordelijk voor het afsluiten van de terreinen tijdens het reguliere seizoen. In het tussenseizoen is het A-terrein niet toegankelijk, het B-terrein is enkel toegankelijk via de sporthal.
§4. Geluid
1. Het gebruik van elektronisch versterkte muziek, luidsprekers en versterkers is verboden in open lucht. Er wordt een uitzondering voorzien voor het jaarlijkse lentetoernooi, waarbij FC Latem een microfoon en een speaker mag gebruiken voor het coördineren van de wedstrijden.
2. In de kantine wordt het maximaal geluidsniveau van LAeq,15min 85 dB(A), voortgebracht door muziek, niet overschreden. De geluidsboxen zijn losgekoppeld van de infrastructuur en worden steeds vrij en trillingsdempend opgesteld.
3. De politie blijft te allen tijde bevoegd om maatregelen te treffen om overlast voor de buurt te beperken tot een aanvaardbaar niveau. Deze maatregelen kunnen strenger zijn dan de opgelegde voorwaarden in dit artikel of in een eventueel verkregen afwijking van de geluidsnorm door het college van burgemeester en schepenen.
4. De milieuambtenaar komt jaarlijks ter plaatse om de situatie te evalueren en eventuele praktische maatregelen te bespreken om de hinder voor de buurt verder te beperken.
§5. Afwijkingen
1. Het College van burgemeester en schepenen kan een afwijking toestaan op de norm vermeld in §2 en §4.
Een afwijking:
- wordt minimaal 4 weken voorafgaand aan de activiteit aangevraagd via de gemeentelijke website door FC Latem, ongeacht wie de activiteit organiseert. De afwijking is pas geldig na voorafgaande en schriftelijke toestemming door het College van burgemeester en schepenen;
- wordt maximaal verleend tot een geluidsniveau van LAeq,15min 90 dB(A);
- wordt maximaal verleend tot 2 uur op een avond voorafgaand aan een zaterdag of zondag, of tot 22.00 uur op andere avonden;
- wordt maximaal 12 keer per jaar en tot maximaal 2 keer per maand verleend voor de inrichting.
2. Een afwijking is enkel geldig wanneer volgende voorschriften strikt nageleefd worden:
- FC Latem voorziet in een geluidsbegrenzer op de muziekinstallatie, dewelke afgesteld wordt op 90 dB(A) LAeq,15min;
- Er wordt geen andere muziekinstallatie gebruikt, dan diegene waarop de geluidsbegrenzer is geïnstalleerd;
- Ramen en deuren blijven gesloten.
§6. Aantal toegelaten personen
Conform de rekensleutel uit de politieverordening ‘preventie van brand en ontploffing van publiek toegankelijke inrichtingen’, zal FC Latem een maximaal aantal personen toelaten in de publiek toegankelijke oppervlakte van de kantine. Dit aantal mag niet overschreden worden.
Artikel 11: Publiciteit
FC Latem kan voorzien in het aanbrengen van publiciteit (onder andere op het scorebord) rond het A-terrein en de accommodatie, rekening houdend met de geldende bepalingen. FC Latem kan niet voorzien in het aanbrengen van permanente publiciteit rond het B-terrein.
FC Latem kan voorzien in het aanbrengen van niet-permanente publiciteit rond het B-terrein, na voorlegging aan en goedkeuring door het College van burgemeester en schepenen. De publicitaire vergoedingen komen integraal ten goede aan FC Latem.
Artikel 12: Roken
FC Latem en elke gebruiker verbindt zich ertoe het verbod op roken in de kantine, de kleedruimtes en de tribunes te respecteren. Het lokaal bestuur ondertekende het charter ‘Generatie Rookvrij’ en onderschrijft de acties omtrent ‘Rookvrije sportterreinen’. FC Latem en elke gebruiker verbindt zich ertoe te voldoen aan de vigerende regelgeving van federaal, Vlaams en lokaal niveau en streeft ernaar roken op de site te ontmoedigen.
Artikel 13: Burencontact
FC Latem houdt rekening met de ligging in een woonbuurt, respecteert de omwonenden en waakt over de leefbaarheid. Ze informeert tijdig over planning van trainingen en wedstrijden. Een vast contact voor de buren wordt bij het begin van het seizoen afgesproken.
Artikel 14: Andere
De gemeente kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen, of andere eventuele schadelijke gevolgen, die voortvloeien uit en tijdens het gebruik van de beschikbaar gestelde accommodatie.
Indien schade aan de mobiele doelen wordt vastgesteld door gebruik van derden, gehuurd via de gemeente, wordt deze schade vergoed door de gemeente.
FC Latem en elke gebruiker verbindt zich ertoe te voldoen aan de vigerende regelgeving van federaal, Vlaams en lokaal niveau.
FC Latem stelt een huishoudelijk reglement op dat ter kennisname wordt voorgelegd aan het College van burgemeester en schepenen bij aanvang van het nieuwe seizoen. Dit reglement kan door iedereen geconsulteerd worden via de website van FC Latem. Beide partijen beschikken over een stel sleutels die toegang verlenen tot de terreinen en de gebouwen. De gemeente mag zich ten allen tijden toegang verschaffen tot de volledige accommodatie na voorafgaande afspraak met de verantwoordelijke van FC Latem. Een werkings- en financieel verslag voor van het voorgaand seizoensjaar kan opgevraagd worden door de gemeente.
Artikel 15: Gebruiksvergoeding
FC Latem betaalt een gebruiksvergoeding van 7.750 euro per jaar voor het gebruik van de accommodatie bedoeld in artikel 2.§1. en 2.§2. en het prioritair gebruik voor de reguliere werking van de accommodatie bedoeld in artikel 2.§3.
Deze vergoeding is gekoppeld aan het indexcijfer (basisindexcijfer juni 2023). De huurprijs is betaalbaar in schijven (in augustus en in januari) van het lopende kalenderjaar op rekeningnummer van de gemeente Sint-Martens-Latem BE79 0910 0033 0233.
Aldus opgemaakt te Sint-Martens-Latem in twee exemplaren, waarvan elke partij verklaart een exemplaar ontvangen te hebben.
Sint-Martens-Latem, 26 juni 2023 Sint-Martens-Latem, juni 2023
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40.
Het advies van de gemeentelijke sportraad van 8 juni 2023.
Het is noodzakelijk om het huishoudelijk reglement van de sporthal te herzien en dus te actualiseren. Dit dateert van 2015 en vervalt dan ook bij goedkeuring van onderstaande artikels.
De gemeentelijke sportraad verleende een gunstig advies.
Artikel 1. Goedkeuring wordt verleend aan het huishoudelijk reglement van de gemeentelijke sporthal.
Art. 2. Het voorgaande huishoudelijke reglement van de gemeentelijke sporthal wordt opgeheven met ingang van heden.
Bijlage
Huishoudelijk reglement accommodaties gemeentelijke sporthal
Algemeen
Artikel 1: Voorwerp reglement
Dit reglement(1) regelt het gebruik van de gemeentelijke sporthal van Sint-Martens-Latem.
(1) Dit reglement is van toepassing vanaf 01.09.2023 en vervangt alle voorgaande reglementen.
Artikel 2: Onder de gemeentelijke sporthal wordt begrepen:
Een grote zaal opgedeeld in (3)afzonderlijke sportzalen, 6 kleedkamers en 2 scheidsrechters kleedkamers (A en B), een judozaal, een parketzaal, een studio, een cafetaria(2) met buitenterras en kunstgrasterreinen A & B(3) .
(2)Voor het afzonderlijk gebruik van de gelagzaal is een afzonderlijk huishoudelijk reglement van toepassing.
(3) Het gebruik van de kunstgrasterreinen wordt eveneens geregeld door het ‘Reglement van inwendige orde’ en de vigerende gebruiksovereenkomst met FC Latem.
Artikel 3: De volgende begrippen worden bij de toepassing van het reglement gehanteerd:
- Vaste gebruiker: alle personen en verenigingen die één of enkele ruimtes in bovenvermelde accommodatie gebruiken op regelmatige basis, meerdere keren per maand en gedurende minimum 1 maand.
- Occasionele gebruiker: alle personen en verenigingen die één of enkele ruimtes in bovenvermelde accommodatie gebruiken, op onregelmatige basis en gedurende minder dan 1 maand.
- Erkende verenigingen: alle verenigingen die erkend zijn door een gemeentelijk reglement of door een gemeentelijke adviesraad.
- Toezichthouder: alle personeelsleden die door het lokaal bestuur worden aangeduid en instaan voor de controle op het reglementair gebruik van de accommodatie.
Beschikbaarheid
Artikel 4: Openingsuren en jaarlijkse sluitingsdagen
De sporthal kan gebruikt worden na reservatie uiterlijk 24 uur vooraf van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 uur en 23 uur.
De sporthal is gesloten in de maand juli en de 1ste helft van augustus (t.e.m. O.L.V.-Hemelvaart) op zondagen en op volgende feestdagen:
- Nieuwjaar – 1 januari
- 2 januari
- Paaszaterdag - Pasen en Paasmaandag
- Feest van de arbeid - 1 mei
- O.L.H. Hemelvaart
- Pinksteren en Pinkstermaandag
- Vlaamse feestdag – 11 juli
- Nationale feestdag – 21 juli
- O.L.V. Hemelvaart – 15 augustus
- Allerheiligen – 1 november
- Allerzielen -2 november
- Wapenstilstand – 11 november
- Kerstmis – 25 december
- Tweede kerstdag – 26 december
Hierop kunnen uitzonderingen worden toegestaan door de sportdienst. Bij twijfel of onenigheid tussen de aanvrager en de sportdienst, zal het College van Burgemeester en Schepenen beslissen of de sporthal uitzonderlijk geopend wordt in juli of op een zon- of feestdag. Het loket van de sporthal heeft geen vaste openingsuren. Ter informatie hangen de minimale openingstijden uit aan het loket van de sporthal en zijn deze te raadplegen op de gemeentelijke website.
Artikel 5: Code
In noodzakelijke gevallen kan aan een gebruiker (minimumleeftijd 18 jaar) een tijdsgebonden code worden bezorgd. Hiermee kan de gebruiker op een vastgesteld tijdstip de sporthal betreden. De gebruiker wordt geacht de werking van de verlichting en de plaats van het EHBO – lokaal te kennen. De toezichthouders zijn geacht deze werking uit te leggen aan de gebruiker.
Artikel 6: Uitzonderlijke sluitingsdagen
Het lokaal bestuur kan de accommodatie tijdelijk geheel of gedeeltelijk sluiten zonder dat enig gebruiker hiervoor schadevergoeding kan vorderen, indien dit om reden van openbaar nut, veiligheid en hygiëne, overmacht, compensatiedagen (in september tot en met april mits overleg met de clubs) of omwille van uitzonderlijke gebeurtenissen/voorvallen nodig zou zijn.
Verbodsbepalingen
Artikel 7: De toegang tot de accommodatie kan verboden worden aan:
- personen onder kennelijke invloed van alcohol of drugs;
- personen die aanwijzingen van de toezichthouder niet opvolgen;
- bewust storende personen;
- dieren, met uitzondering van hulp- en geleidehonden.
Artikel 8: Rookverbod
Er geldt een algemeen rookverbod in alle ruimten binnen de accommodatie, inclusief cafetaria en buitenterras. Het lokaal bestuur ondertekende het charter ‘Generatie Rookvrij’ en onderschrijft de acties omtrent ‘Rookvrije sportterreinen’.
Artikel 9: Alcohol- & drugsbeleid
Het gebruik van alcohol is verboden in de kleedkamers en sportzalen. Alcoholische dranken worden enkel in de cafetaria aangeboden volgens de geldende leeftijdsgrenzen. Er wordt in de cafetaria steeds gezorgd voor een voldoende uitgebreid non-alcoholisch aanbod. Er geldt een nultolerantie voor het gebruik van drugs in en rond de sporthal.
Artikel 10: (Digitaal) Infobord
De gebruiker mag zelf niets aan de ramen, muren, plafonds, vloeren, deuren, e.d. bevestigen. Het infobord in de sporthal mag door clubs gebruikt worden voor communicatie. Hiertoe geeft de club de affiches, flyers, … af aan de toezichthouder die het in het infobord hangt of op het digitaal infobord plaatst.
Artikel 11: Noodsignalen
De nooduitgangen, noodverlichting en pictogrammen mogen in geen geval uitgeschakeld en/ of afgeschermd worden.
Artikel 12: Respecteren huurtijd(4) en -plaats
Het is verboden om de speelvelden vroegtijdig te betreden teneinde de aan de gang zijnde activiteiten niet te storen. In de gangen en/of kleedkamers mag niet met ballen of ander materieel gespeeld worden (bv. als opwarming).
(4)De huurtijd omvat het eventueel opzetten en afbreken van het sportmateriaal, zoals netten, doelen enz.
Artikel 13: Eten en drinken
Het is verboden voor niet-sporters te eten en te drinken in de sportzaal, de gang en de kleedkamers. Sporters mogen enkel water en sportdrank tot zich nemen tijdens de sportactiviteit.
Artikel 14: Handelsactiviteiten
Het is verboden enige commerciële handelsactiviteiten te voeren zonder schriftelijke toelating van het lokaal bestuur
Reserveren
Artikel 15: Tijdstip
Vaste gebruikers en erkende verenigingen zullen jaarlijks uitgenodigd worden hun wensen m.b.t. het gebruik van de accommodaties voor het volgende seizoen in te dienen. Gebruik van de accommodatie voor bijzondere eenmalige activiteiten worden in dezelfde oproep opgevraagd.
Occasionele gebruikers kunnen reserveren vanaf 2 maanden voor de activiteit.
Reserveringen voor activiteiten die binnen de 24u plaatsvinden, kunnen toegelaten worden mits men zich voor het starten van de sportactiviteit aanmeldt aan het onthaal bij een toezichthouder en na directe (bij voorkeur elektronische) betaling.
Artikel 16: Methode
De abonnementen voor vaste gebruikers worden jaarlijks op voordracht van de sportfunctionaris en na advies van de sportraad door het College van Burgemeester en Schepenen goedgekeurd.
Elke occasionele reservatie dient bij voorkeur te gebeuren via het online reserveringsplatform. Indien dit niet mogelijk blijkt kan men zich wenden tot de toezichthouders (telefonisch of via mail: sporthal@sint-martens-latem.be ).
De reservatie is pas definitief na goedkeuring van toezichthouder en ontvangst van de betaling.
Een reservatie omvat een minimumduur van 1 uur. Extra huur kan per halfuur of meer.
Artikel 17: Voorrangsbepalingen
1.De activiteiten van het lokaal bestuur of activiteiten in samenwerking met het lokaal bestuur hebben voorrang op andere aanvragen.
2. Aanvragen van scholen voor de organisatie van schoolsportdagen en schoolsportprojecten van externe organisaties (maximaal 3 maal per jaar) krijgen voorrang op de wekelijkse schoolsportlessen en andere sporters.
3. Erkende verenigingen krijgen voorrang op de individuele sporters.
4. Bij erkende verenigingen wordt prioriteit gegeven aan competitie versus recreatie. Binnen eenzelfde sporttak wordt de keuze van de uren voor de competitie bepaald volgens de rangorde in die specifieke competitiesport.
5. Vaste gebruikers hebben voorrang op occasionele gebruikers.
Artikel 18: Annulaties
Gebruikers dienen elke annulatie van aangevraagde uren minstens 24u op voorhand te melden aan een toezichthouder (telefonisch of via mail: sporthal@sint-martens-latem.be). Niet geannuleerde uren of laattijdige annulaties worden aangerekend tegen de geldende uurtarieven, zoals vastgelegd in het retributiereglement. Het volledig retributiereglement is als bijlage bij dit reglement toegevoegd en wordt in het infobord en op de website ter kennisgegeven.
Annulaties die buiten de termijn van 24u vallen zijn kosteloos. Per kwartaal kijkt de sportfunctionaris na hoeveel annulaties er per vaste gebruikers werden doorgegeven. Bij manifest veelvuldig annuleren (>20%) verliezen deze gebruikers het recht op hun voorkeur uur bij de aanvraag van de abonnementen het jaar nadien.
Betalingsmodaliteiten
Artikel 19: Tarieven
De tarieven voor het gebruik van de accommodatie zijn vastgelegd in het retributiereglement. Het volledig retributiereglement is als bijlage bij dit reglement toegevoegd en wordt in het infobord en op de website ter kennisgegeven.
Artikel 20: Betalingen
Vaste gebruikers die gebruik maakten van de accommodatie zullen periodiek een factuur met overschrijvingsformulier ontvangen. Occasionele gebruikers betalen vooraf het verschuldigde bedrag (bij voorkeur elektronisch). Bij niet-betaling van het verschuldigde bedrag na vervaldatum kan de gebruiker het gebruik van de accommodatie ontzegd worden.
Algemeen gebruik accommodatie
Artikel 21: Normaal gebruik
De gebruikers mogen enkel binnen de hun toegewezen uren in de hun ter beschikking gestelde lokalen of terreinen aanwezig zijn. Reeds toegekende uren kunnen niet doorgegeven worden aan derden of verwisseld met andere gebruikers zonder goedkeuring van de toezichthouder
Artikel 22: Materieel, meubilair en goederen
§1. Het gebruik van de sportzaal omvat tevens het gebruik van de basisinfrastructuur in eigendom van het lokaal bestuur.
§2. Toestellen en materieel mogen enkel gebruikt worden voor het doel waarvoor zij bestemd zijn. Gedurende de periode van terbeschikkingstelling van het materieel, meubilair en toestellen zijn de gebruikers hiervoor verantwoordelijk. Beschadigingen moeten zo vlug mogelijk door de gebruiker gemeld worden aan een toezichthouder.
§3. Materieel in eigendom van het lokaal bestuur kan niet uitgeleend worden voor gebruik buiten de gemeentelijke sporthal, tenzij het lokaal bestuur hierover anders heeft beslist. Indien gebruikers wensen gebruik te maken van sportmaterialen en sporttoestellen in eigendom van andere gebruikers dienen zij voorafgaand schriftelijke toelating van de desbetreffende gebruiker/ club te hebben.
§4. Het opstellen en opbergen van uitrustingen en/of materieel door de gebruiker moet gebeuren binnen het gereserveerde tijdvak. De gebruiker start hiervoor tijdig met het opbergen en dit rekening houdend met de instructies van de toezichthouders. Bij het onrechtmatig overschrijden van de tijdslimiet wordt elk begonnen uur aangerekend.
§5. De bergruimtes zijn enkel toegankelijk voor de gebruikers en niet voor toeschouwers en onbevoegden.
§6. De gebruiker is verplicht de door hem aangevoerde apparatuur/goederen voor occasioneel gebruik weg te halen, uiterlijk de dag na de activiteit of de dag na een reeks van opeenvolgende activiteiten of op vraag van het lokaal bestuur. In ieder geval dienen de terreinen vrij te zijn na gebruik.
§7. De gebruiker mag in geen enkele sportruimte een wijziging aan sportmaterialen en toestellen aanbrengen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de toezichthouder of op vraag van het lokaal bestuur. Materieel, goederen, apparatuur in eigendom van de clubs kunnen enkel na uitdrukkelijke toestemming van het lokaal bestuur opgeborgen worden op een toegewezen plaats in de accommodatie.
Artikel 23: Hygiëne
§1. Kleedkamers, douches en sportzalen moeten in opgeruimde en nette toestand worden achtergelaten. Toiletten en wastafels dienen zuiver en hygiënisch gehouden te worden.
§2. In het kader van afvalvoorkoming en –sortering dienen papier, lege plasticflessen en ander afval in de daarvoor bestemde afvalbakken worden gedeponeerd.
Gebruik van de verschillende onderdelen.
Artikel 24: De terreinen en speelplateaus
Indien in verschillende sportzalen activiteiten plaatsvinden, worden steeds de scheidingsgordijnen of –schermen gebruikt om storing te voorkomen.
Artikel 25: De sportvloer
§1. Het verplaatsen van materieel moet met uiterste zorg gebeuren om te vermijden dat de sportvloer zou worden beschadigd. Het gebruik van stoffen waardoor de sportvloeren kunnen beschadigd of bevuild worden, is verboden. Sporten die ook maar enige vorm van beschadiging aan de sportvloer kunnen aanbrengen zijn verboden (cf. skateboarden, skeeleren, etc.). Het gebruik van een transpallet en karren zonder luchtbanden is verboden. Het lokaal bestuur beslist over het al dan niet toelaten van sporten of sporttakken.
§2. Het betreden van de sportvloer en de tatami is enkel toegestaan aan de personen die betrokken zijn bij de wedstrijden of trainingen, mits het dragen van aangepast proper schoeisel respectievelijk blootvoets. Het publiek wordt enkel toegelaten buiten de speel- of sportzone, bij wedstrijden enkel op de gevisualiseerde publieksstrook.
Artikel 26: De kleedkamers
§1. Het gebruik van de sportzaal omvat tevens het gebruik van de kleedkamers en de douches. Deze worden als volgt ter beschikking gesteld: vanaf 15 min vóór een training of wedstrijd tot 30 min na een training of wedstrijd. De gebruiker moet deze tijden respecteren. De nodige kleedkamers en douches worden automatisch gereserveerd bij de reservaties van verenigingen.
§2. De kleedkamers en douches moeten in behoorlijke staat worden achtergelaten.
§3. In de gang en kleedkamers worden enkel die personen toegelaten die aan de sportactiviteiten deelnemen.
Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid.
Artikel 27: Verdwenen en verloren voorwerpen
Het lokaal bestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor verdwenen, verloren of gestolen voorwerpen. Gevonden voorwerpen kunnen afgegeven worden aan de toezichthouder en zullen gedurende één maand bewaard worden. Deze voorwerpen worden na één maand toegewezen aan een caritatief project.
Artikel 28: Schade
§1. Indien na de activiteit of het einde van een reeks opeenvolgende activiteiten vastgesteld wordt dat de gebruikte lokalen of terreinen, niet in oorspronkelijke staat worden achtergelaten, de goederen niet tijdig verwijderd werden of schade vastgesteld wordt aan de goederen, sportmaterialen, sporttoestellen, de sportvloeren of muren (geen limitatieve opsomming), wordt de reële kostprijs voor herstel van de schade en kosten voor het onderhoud en/of de opkuis aangerekend met een minimum van € 75,00.
§2. Het lokaal bestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor schade van lichamelijke of stoffelijke aard, persoonlijke ongevallen of materieel in eigendom van de gebruikers naar aanleiding van toegestane activiteiten of van het gebruik van toegestane lokalen en uitrustingen. Het lokaal bestuur kan evenmin verantwoordelijk gesteld worden voor de schade ingevolge ongevallen die zich voordoen buiten toegestane activiteiten of buiten het gebruik van toegestane lokalen en uitrustingen, behoudens de gevallen waar de oorzaak van de schade te wijten is aan een gebrek in of een slecht onderhoud van gemeentelijke infrastructuur en uitrusting.
§3. De inrichter/inrichtende vereniging of gebruiker is verantwoordelijk voor het gedrag en de houding van zijn leden/ deelnemers en ziet erop toe dat de bezoekende ploegen en het eventuele toegelaten publiek de bepalingen binnen dit reglement naleven. De reële herstellingskosten van eventuele schade zal vooreerst verhaald worden op de perso(o)n(en) die de schade heeft (hebben) veroorzaakt. Indien dit niet mogelijk is zal de schade eventueel verhaald kunnen worden op de verenigingen en dit slechts in de mate dat deze wettelijk aansprakelijk zijn voor de aangebrachte schade en er geen verzekeringspolis werd afgesloten die deze schade vergoedt.
Artikel 29: Brandveiligheid
§1. Alle toegangswegen en nooduitgangen moeten vrijgehouden worden.
§2. Bij brandoefeningen moeten alle aanwezigen meewerken en de opgelegde orders van brandweermannen of toezichthouders respecteren.
Parking
Artikel 30:
§1. Auto's, motorvoertuigen, fietsen, etc. moeten op de voorziene parkeer- en stalplaatsen worden achtergelaten en dit op verantwoordelijkheid van de eigenaar.
§2. Weggebruikers dienen zich te houden aan het in voege zijnde circulatieplan op de parking.
§3. Er zijn voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een beperking.
Slotbepalingen
Artikel 31: Toezicht
§1. Het lokaal bestuur, het gemeentepersoneel of aangestelden oefenen toezicht uit op de naleving van onderhavig reglement. Klachten moeten aan het lokaal bestuur overgemaakt worden.
§2. Iedere bezoeker en gebruiker wordt geacht het reglement te kennen en verbindt er zich toe dit na te leven. Het reglement ligt steeds ter inzage in het bureau van de toezichthouders en is op aanvraag te verkrijgen via de gebruikelijke kanalen. Het reglement wordt eveneens uitgehangen in de sporthal.
Artikel 32: Sancties
Indien een gebruiker een artikel van dit reglement overtreedt, kan het lokaal bestuur hem een sanctie opleggen in overeenstemming met de aard van de overtreding en het toepasselijke artikel. De gebruiker en bezoeker die de bepalingen van dit reglement niet naleven kunnen verplicht worden de accommodatie onmiddellijk te verlaten. Verdere toegang kan hen geweigerd worden voor onbepaalde tijd, zonder dat dit grond oplevert tot enige terugbetaling of vergoeding. In geval van weerspannigheid zal hulp van de politie ingeroepen worden.
Artikel 33: Beslissingsrecht
Het CBS neemt elke beslissing over zaken die niet in dit reglement zijn opgenomen of die een deliberatie vereisen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40.
Het is noodzakelijk de bestaande reglementering voor de gelagzaal in de sporthal (dateert van 2015) te herzien.
De prijzen en het aanbod van de dranken/snacks werd gewijzigd en aangepast aan actuele prijzen.
De gemeentelijke sportraad verleende een gunstig advies op 8 juni 2023.
Artikel 1. Goedkeuring wordt verleend aan het huishoudelijk reglement van de gelagzaal gemeentelijke sporthal.
Art. 2. Dit reglement wordt als bijlage gevoegd bij onderhavig reglement.
Art. 3. Het voorgaande huishoudelijke reglement van de gelagzaal gemeentelijke sporthal wordt opgeheven met ingang van heden.
Bijlage
Huishoudelijk reglement gelagzaal gemeentelijke sporthal
Artikel 1:
Dit reglement(1) regelt het gebruik van de gelagzaal van de gemeentelijke Sporthal van Sint-Martens-Latem.
De gelagzaal omvat de cafetaria (exclusief parketzaal) en het buitenterras.
(1) dit reglement is van toepassing vanaf 01.09.2023 en vervangt alle voorgaande reglementen.
Artikel 2:
De volgende begrippen worden bij de toepassing van het reglement gehanteerd:
- Erkende verenigingen: alle verenigingen die erkend zijn door een gemeentelijk reglement of door een gemeentelijke adviesraad.
- Toezichthouder: alle personeelsleden die door het lokaal bestuur worden aangeduid en instaan voor de controle op het reglementair gebruik van de accommodatie.
Artikel 3:
De gelagzaal kan gratis worden gebruikt door erkende verenigingen, maar enkel bij aanwezigheid van een toezichthouder van de gelagzaal. De gelagzaal kan niet tegen betaling worden gehuurd door gemeentelijke verenigingen. De gelagzaal kan in geen enkel geval worden gehuurd door particulieren.
Artikel 4:
Erkende verenigingen die de gelagzaal wensen te gebruiken moeten dit tenminste 1 maand voor de activiteit aanvragen bij de toezichthouder. De aanvraag moet steeds worden getoetst aan de beschikbaarheid van de gelagzaal en de beschikbaarheid van een toezichthouder. De reservatie is pas definitief na goedkeuring en bevestiging van de toezichthouder.
Artikel 5:
Het lokaal bestuur voorziet in 1 persoon om de gelagzaal tijdens de activiteit uit te baten.
Artikel 6:
Bij gebruik van de gelagzaal door een erkende vereniging kan enkel drank worden verbruikt die in de gelagzaal te koop wordt aangeboden. Verenigingen kunnen geen eigen drank verkopen. Erkende verenigingen kunnen wel eten aanbieden dat niet in de gelagzaal te koop wordt aangeboden.
Artikel 7:
Erkende verenigingen die gebruik maken van de gelagzaal kunnen recht hebben op een commissie van 20% op de omzet, gedurende de duur van de activiteit, mits aan volgende voorwaarden is voldaan:
- De erkende vereniging zorgt voor minimum 1 vrijwilliger (met een minimumleeftijd van 16 jaar) gedurende de ganse duur van de activiteit.
De vereniging zorgt voor voldoende vrijwilligers indien een grotere opkomst wordt verwacht;
- De erkende vereniging gebruikt dit recht op commissie enkel bij bijzondere gelegenheden, en met een maximum van 5 maal per jaar per erkende vereniging;
- De erkende vereniging vraagt dit recht op commissie specifiek aan bij de aanvraag tot gebruik van de gelagzaal.
Artikel 8:
De erkende vereniging zorgt ervoor dat de gelagzaal (inclusief sanitair) na gebruik netjes en in goede staat wordt achtergelaten.
Indien na de activiteit schade wordt vastgesteld aan de inrichting van de gelagzaal kan het lokaal bestuur de reële kostprijs voor herstel van de schade en/of opkuis aanrekenen.
Artikel 9:
Bij annulering minder dan 24u voor het geplande gebruik van de gelagzaal kan het lokaal bestuur een schadevergoeding vragen voor kosten die voor de aangevraagde activiteit werden gemaakt.
Artikel 10:
De erkende vereniging kan de parketzaal huren om extra ruimte te verkrijgen bovenop de gelagzaal, op voorwaarde dat deze niet door een andere vereniging is gereserveerd. Ter bescherming van het parket dient de erkende vereniging de voorziene matten uit te rollen en na de activiteit op te bergen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40.
Het is noodzakelijk het bestaand retributie reglement in de sporthal te herzien.
De prijzen en het aanbod van de dranken/snacks werd gewijzigd en aangepast aan actuele prijzen.
De gemeentelijke sportraad verleende een gunstig advies op 8 juni 2023.
Artikel 1. Goedkeuring wordt verleend aan de overeenkomst met betrekking tot een aanpassing van het retributiereglement op de dienstverlening in de gemeentelijke sporthal (zie bijlage bij dit besluit).
Art. 2. Dit retributiereglement vervangt het voorgaande retributiereglement.
Retributiereglement gemeentelijke sporthal
Artikel 1:
Voor de berekening van de indoor tarieven geldt volgende definitie van piekuur en daluur:
Bij uitzonderlijke opening in afwijking van artikel 4 van het ‘huishoudelijk reglement sporthal', geldt het tarief van het daluur.
Artikel 2:
Met ingang van 1 september 2023 worden de tarieven(1) per uur voor het gebruik van de indoor accommodaties in de gemeentelijke sporthal vastgesteld als volgt:
Judozaal, parketzaal, 1/3 grote zaal, kleedkamer (2)
Sportverenigingen(3) | Inwoners Sint-Martens-Latem (4) |
Niet-Inwoners Sint-Martens-Latem | |
Daluur | 5 EUR | 7.5 EUR | 10 EUR |
Piekuur | 7 EUR | 10.50 EUR | 14 EUR |
Studio
Sportverenigingen | Inwoners Sint-Martens-Latem | Niet-Inwoners Sint-Martens-Latem | |
Daluur | 2.5 EUR | 3.75 EUR | 5 EUR |
Piekuur | 3.50 EUR | 5.25 EUR | 7 EUR |
Artikel 3:
Voor de berekening van de outdoor tarieven geldt volgende definitie van piekuur en daluur:
Artikel 4:
Met ingang van 1 september 2023 worden de tarieven (5) per uur voor het gebruik van de outdoor accommodaties in de gemeentelijke sporthal vastgesteld als volgt:
Voetbalterrein (kunstgras B) (6)
Sportverenigingen | Inwoners Sint-Martens-Latem | Niet-Inwoners Sint-Martens-Latem | |
Daluur | 15 EUR | 22.50 EUR | 30 EUR |
Piekuur | 21 EUR | 31.50 EUR | 42 EUR |
Artikel 5:
In toepassing van artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de vaststelling van de retributies voor de consumptiegoederen in de gelagzaal van de sporthal gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen mits de tarieven niet meer afwijken dan 25% afwijken van de hieronder vastgestelde tarieven(7):
- Waters: € 1,50
- Frisdranken: € 2,00
- Sportdranken: € 2,50
- Warme dranken: € 2,00
- Pils: € 2,00
- Wit- & fruitbieren: € 3,00
- Speciale bieren: € 4,00
- Wijnen: o Glas: € 3,50 o Fles: € 15,00
- Cava: o Glas: € 4,00 o Fles: € 18,00
- Porto / Martini: € 3,00
- Snacks (Chips / Chocolade): € 1,50
(7) Tijdelijke acties en toevoegen van producten houden geen wijziging van het reglement in.
Artikel 6:
De retributies bepaald in artikel 2 en artikel 4 zijn verschuldigd bij de reservatie. De retributie bepaald in artikel 5 is verschuldigd bij de bestelling.
Artikel 7:
Bij weigering of nalatigheid om de retributie te betalen, geschiedt de invordering overeenkomstig de burgerlijke rechtspleging.
Artikel 8:
Onderhavig besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40.
Het M.O. van 9 mei 1990 betreffende de regeling van de vakanties en vrije dagen in het onderwijs.
Het voorstel van directie en leerkrachten van de Gemeentelijke Kleuter- en Lagere School m.b.t. de vakantiedagen in het schooljaar 2023-2024.
Gelet op het overleg met het onderwijzend personeel (16/03/2023) en de Schoolraad (12/06/2023) en het protocol met de vakbonden (12/06/2023) .
Enig artikel.
De vakanties, vrije dagen, pedagogische studiedagen voor het schooljaar 2023-2024 van de gemeentelijke basisschool Latem en Deurle ( 24646 en 131987) worden vastgelegd op:
. Herfstvakantie :
- van maandag 30 oktober 2023 tot en met vrijdag 3 november 2023.
. Kerstvakantie :
- van maandag 25 december 2023 tot en met vrijdag 5 januari 2024.
. Krokusvakantie :
- van maandag 12 februari 2024 tot en met vrijdag 16 februari 2024.
. Paasvakantie :
- van maandag 1 april 2024 tot en met vrijdag 12 april 2024.
. Zomervakantie :
- van maandag 1 juli 2024 tot en met vrijdag 30 augustus 2024
. Vrije dagen :
- woensdag 1 mei 2024 (dag van de arbeid)
- donderdag 9 mei 2024 (O.H. Hemelvaart)
- vrijdag 10 mei 2024 (brugdag)
- maandag 20 mei 2024 (Pinkstermaandag)
- woensdag 8 mei 2024 (facultatieve verlofdag)
- dinsdag 21 mei 2024 (facultatieve verlofdag)
- woensdag 22 mei 2024 (facultatieve verlofdag)
. pedagogische studiedagen
- maandag 2 oktober 2023
- vrijdag 1 december 2023
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40.
Op 1 februari 2023 telde de Gemeentelijke basisschool Latem - instellingsnummer 24646 81 kleuters en 145 leerlingen lager onderwijs.
Op 1 februari 2022 telt de Gemeentelijke basisschool Deurle - instellingsnummer 131987 66 kleuters en 143 leerlingen lager onderwijs
Het vakbondsoverleg en het daaruit volgend protocol van 12/06/2023
Het overleg met de schoolraad op 12/06/2023
Enig artikel. Het lestijdenpakket schooljaar 2023 - 2024 in het gemeentelijk onderwijs wordt goedgekeurd als volgt:
24646 : gemeenteschool Latem en Twee Dreven (verkregen na de telling van 01/02/2023; 81KO+ 145LO)
1. Gemeenschappelijk kleuter en lager
2 directies ( 2 x 12/24)
1 administratieve medewerker PBA 26/36
1 administratieve medewerker PBA 2/36
1 zorgcoördinator PBA voor 18/36
1 zorgcoördinator PBA voor 9/36
1 zorgcoördinator PBA voor 2/36
1 zorgcoördinator PBA voor 1/36
1 ict-coördinator HSO 2/36
1 ict-coördinator PBA 6/36
1 onderwijzer voor 3/24 ( aanvangsbegeleiding)
1 onderwijzer kerntaakversterking 3/24
1 onderwijzer Samen school maken – versterking sociaal overleg 1/24
1 onderwijzer ./24 lerarenplatform (nog niet gekend)
2. Kleuterafdeling:
4 voltijdse ambt, kleuterleidsters
1 kleuterleidster 12/24
8/24 kleuterturnen
15/32 Kinderverzorging
3. Lagere afdeling
12/24 lichamelijke opvoeding
3 voltijdse ambt onderwijzer(es) 24/24
3 onderwijzers voor 20/24
1 onderwijzer voor 21/24
1 onderwijzer voor 16/24
1 onderwijzer voor 7/24
1 onderwijzer voor 6/24
1 onderwijzer voor 3/24
10/24 onderwijzer nc zedenleer
10/24 onderwijzer Roomskatholieke godsdienst
4. Op niveau scholengemeenschap, met stimuluspunten
5/36 zorgcoördinator PBA
131987 : gemeenteschool Deurle (verkregen na de telling van 01/02/2023; 66 KO + 143 LO)
1. Gemeenschappelijk kleuter en lager
2 directies (2 x 12/24)
2 administratieve medewerkers PBA (2 x 10/36)
1 administratieve medewerker PBA 7/36
1 zorgcoördinator PBA voor 12/36
1 zorgcoördinator PBA voor 9/36
1 zorgcoördinator PBA voor 6/36
1 ict - coördinator HSO 2/36
1 ict - coördinator PBA 5/36
1 onderwijzer 2/24 (aanvangsbegeleiding)
1 onderwijzer 1/24 (aanvangsbegeleiding)
1 onderwijzer kerntaakversterking 3/24
1 onderwijzer Samen school maken – versterking sociaal overleg 1/24
1 onderwijzer ./24 lerarenplatform (nog niet gekend)
2. Kleuterafdeling:
2 voltijdse ambt, kleuterleidsters
1 kleuterleidster 20/24
1 kleuterleidster 23/24
8/24 kleuterturnen
12/32 Kinderverzorging
3. Lagere afdeling
12/24 lichamelijke opvoeding
4 voltijdse ambt onderwijzer(es) 24/24
2 halftijdse ambten onderwijzer(es) 12/24
1 onderwijzer 20/24
1 onderwijzer 18/24
1 onderwijzer 15/24
1 onderwijzer 6/24
1onderwijzer 3/24
10/24 onderwijzer nc zedenleer
10/24 onderwijzer Roomskatholieke godsdienst
4. Op niveau scholengemeenschap, met stimuluspunten
4/36 zorgcoördinator PBA
1/36 ict-coördinator PBA
8/24 stafmedewerker
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
Wet van 18 december 2002 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.
Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.
Decreet van 2 april 2004 betreffende de participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad.
Wet van 19 december 1974 tot regeling van de relaties tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur.
Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het gemeentelijk onderwijs moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn.
Het decreet rechtspositie en het decreet basisonderwijs laat voldoende ruimte om lokaal en autonoom concrete afspraken te maken rond rechten en plichten van het personeel en het schoolbestuur.
Het protocol werd goedgekeurd in het afzonderlijk bijzonder onderhandelingscomité van 12 juni 2023.
Artikel 1: Het bestaande arbeidsreglement wordt opgeheven.
Art. 2. Het gewijzigde arbeidsreglement voor de personen die onder gezag arbeid verrichten in de gemeentelijke basisschool Latem met instellingsnummer 24646 en in de gemeentelijke basisschool Deurle met instellingsnummer 131987 wordt goedgekeurd.
Art. 3. Een afschrift van dit besluit en van het gewijzigde arbeidsreglement wordt ter kennisgeving bezorgd aan de personen die onder gezag arbeid verrichten in de gemeentelijke basisscholen vernoemd in artikel 2.
Art. 4. Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de Arbeidsinspectie, Toezicht op de sociale wetten.
De raad nam kennis van de antwoorden op de gestelde vragen.
De raad nam kennis van de antwoorden op de gestelde vragen.
De raad nam kennis van de antwoorden op de gestelde vragen.
Namens Gemeenteraad,
An De Vreese
Algemeen directeur
Peter Draulans
Voorzitter