Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (meer bepaald artikel 77).
Besluit van de Vlaamse Regering houdende de subsidies en de eraan gekoppelde voorwaarden voor de realisatie van specifieke dienstverlening door gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters (Subsidiebesluit van 22 november 2013).
Besluit van de Vlaamse Regering houdende de procedures voor de aanvraag en de toekenning van de vergunning en de subsidies voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters (Procedurebesluit van 9 mei 2014), meer bepaald hoofdstuk 3: attesten in het kader van een vergunning.
Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters (Vergunningsbesluit van 22 november 2013), meer bepaald artikel 13 tot en met 21.
De kinderopvanginitiatieven en de groepsopvanginitiatieven in het bijzonder moeten aan strenge voorwaarden met betrekking tot infrastructuur, inrichtings- en veiligheidsvoorschriften voldoen. Sint-Martens-Latem heeft enkele groepsopvanglocaties in huur of eigendom en zorgt voor het beheer van deze locaties. Momenteel is er één groepsopvanglocatie buiten beheer van het lokaal bestuur waar de kinderbegeleiders niet verblijven, maar die wel onder de verantwoordelijkheid van de Organisator Gezins- en Groepsopvang De Pinte en Sint-Martens-Latem vallen. Dit aantal kan bij extra nood aan kinderopvangplaatsen mogelijks uitbreiden. In deze locaties staan de kinderbegeleiders zelf in om te voldoen aan de strenge voorwaarden met betrekking tot infrastructuur, inrichting en veiligheid. Een maandelijkse tussenkomst om aan de normen te kunnen voldoen is aangewezen.
Voor de verplichte digitale administratie, opgelegd vanuit de Organisator Gezins- en Groepsopvang De Pinte en Sint-Martens-Latem, is een maandelijkse tussenkomst voor internet aangewezen voor die groepsopvanginitiatieven.
De financiële dienst gaf gunstig advies op 8 december 2021 met visumnummer: 2021/12.161.
Voor de kosten met betrekking tot de maandelijkse financiële ondersteuning van groepsopvanglocaties buiten eigen beheer wordt budget voorzien op budgetcode 0945-00/648200/OCMW/VB/IP-GEEN.
Artikel 1. De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt het ‘Reglement voor financiële ondersteuning van groepsopvanglocaties buiten eigen beheer’ goed.
Art. 2. Het Vast Bureau is bevoegd om locaties die voldoen aan het reglement de financiële ondersteuning toe te kennen.
Art. 3. Het reglement wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd.
BIJLAGE - REGLEMENT VOOR FINANCIËLE ONDERSTEUNING VAN GROEPSOPVANGLOCATIES BUITEN EIGEN BEHEER
Artikel 1: Voorwaarden met betrekking tot de woning van het kinderopvanginitiatief
Dit reglement werd opgemaakt ten behoeve van de groepsopvanglocaties kinderopvang gelegen in Sint-Martens-Latem en aangesloten bij de Organisator Gezins- en Groepsopvang De Pinte en Sint-Martens-Latem, hierna verder Organisator Gezins- en Groepsopvang of kortweg OGG genoemd.
Alle kinderbegeleiders van de groepsopvanglocatie zijn aangesloten via een samenwerkingsovereenkomst met de Organisator Gezins- en Groepsopvang.
De locatie moet uiterst geschikt zijn conform de infrastructuurvoorwaarden van Agentschap Opgroeien. Deze minimale infrastructuurvoorwaarden worden opgelegd door de OGG.
De kinderopvanglocatie heeft een minimale vergunning voor 9 kinderen en een maximale vergunning voor 18 kinderen. Hierdoor is dit reglement tot financiële ondersteuning enkel van toepassing voor groepsopvang. De gezinsopvang is bijgevolg uitgesloten.
De woning van de groepsopvanglocatie die aanspraak maakt op de financiële ondersteuning dient gehuurd te zijn op de private huurmarkt of in eigendom van minstens 1 kinderbegeleider actief op die locatie.
De woning waar de kinderopvang plaatsvindt, dient bij de dienst Ruimte een functiewijziging aan te vragen naar de categorie dienstverlening - kinderdagverblijf. De woonfunctie moet bijgevolg uitgesloten zijn en er mag geen domicilieadres op het adres van de groepsopvanglocatie genomen worden.
De opvanglocatie blijft verantwoordelijk voor alle brandveiligheidsnormen en kosten daaraan verbonden. Dit principe geldt eveneens voor de uitvoering van de regelgeving van FAVV en de kosten daaraan verbonden. De jaarlijkse heffing van het FAVV wordt betaald door de Organisator Gezins- en Groepsopvang.
De kinderbegeleiders van dit opvanginitiatief nemen actief deel aan het Lokaal Overleg Kinderopvang en volgen de afspraken gemaakt in de samenwerkingsovereenkomst en de afsprakennota met de Organisator Gezins- en Groepsopvang.
Artikel 2: Voorwaarden met betrekking tot de kinderopvangnoden
Het lokaal bestuur kan de aanvraag voor financiële ondersteuning weigeren indien er geen nood aan kinderopvang is vastgesteld. Men kan het maximum aantal gesubsidieerde kindplaatsen van de Organisator Gezins- en Groepsopvang maximaal met 3% overschrijden.
In het tweede jaar van elke legislatuur wordt hiertoe een evaluatie voorzien.
Artikel 3: De aanvraag
De groepsopvanglocatie zal een aanvraag doen tot financiële ondersteuning aan het lokaal bestuur Sint-Martens-Latem via het digitale aanvraagformulier op de website. Na advies van de Organisator Gezins- en Groepsopvang wordt de aanvraag behandeld door het Vast Bureau van Sint-Martens-Latem.
Bij de aanvraag worden volgende documenten toegevoegd:
- de goedgekeurde omgevingsvergunning met functiecategorie dienstverlening – kinderdagverblijf
- het huurcontract of bewijs van eigendom
- het aantal vergunde opvangplaatsen
Artikel 4: Financiële tussenkomst
De maandelijkse tussenkomst in de locatie wordt bepaald op 120 euro per voltijds equivalent kinderbegeleider.
Hierbij zal bijkomend een maandelijkse premie gestort worden van 25 euro in de kosten voor internet per locatie.
De financiële ondersteuning zal maximaal 385 euro per maand en per groepsopvanglocatie bedragen.
De bedragen zijn niet onderhevig aan indexaanpassingen.
Het lokaal bestuur zal iedere maand het bedrag storten op de gezamenlijke rekening van de groepsopvang waar iedere kinderbegeleider toegang tot heeft.
Van zodra de groepsopvang niet meer is aangesloten bij de Organisator Gezins- en Groepsopvang zal ook de financiële tussenkomst onmiddellijk een einde nemen.
De financiële tussenkomst wordt bovendien stopgezet op het moment dat de capaciteit van Sint-Martens-Latem overschreden is, zoals aangegeven in artikel 2.
Artikel 5: Aansprakelijkheid
Het lokaal bestuur is niet aansprakelijk voor de desbetreffende kinderopvanglocatie.
Artikel 6: Geldigheidsduur reglement
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2022.
Het reglement neemt automatisch een einde op 31 december 2025.