Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 32.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 32, 277 en 278.
Het zittingsverslag werd vervangen door een audio-opname die beschikbaar wordt gesteld op de website.
Enig artikel. Keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 21 februari 2022 goed.
Gelet op de Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, inzonderheid de artikelen 14 en 15.
Overwegende dat overeenkomstig artikel 14 van de Wet, de Koning de territoriale afbakening van de zones bepaalt, op voorstel van het provinciaal raadgevend comité van de zones, na overleg in de Ministerraad;
Overwegende dat dit provinciaal raadgevend comité van de zones is samengesteld uit alle burgemeesters van de provincie en wordt voorgezeten door de gouverneur;
dat dit comité het advies inwint van de autoriteiten van de verschillende gemeenten van de provincie en op basis hiervan een advies aan de Koning formuleert;
Gelet op het arrest van de Raad van State van 23 september 2011 (n°215.302) waaruit blijkt dat voorafgaand aan het provinciaal raadgevend comité de betrokken gemeenteraden hierover dienen te beraadslagen;
Gelet op het Koninklijk Besluit van 4 maart 2008 (gewijzigd bij Koninklijk Besluit van 18 januari 2018)
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2022 waarbij de gemeente Lierde de princiepsbeslissing neemt om toe te treden tot de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen;
Aangezien Sint-Martens-Latem geen lid is van hulpverleningszone Zuid-Oost, noch van Vlaamse Ardennen heeft de gemeente geen belang in deze kwestie. Met de fusiebewegingen en de regiovoming in gedachte is het niet onlogisch dat gemeenten zich bewust herpositioneren binnen de bestaande intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. De dekkingsgraad is niet optimaal in HVZ Zuid-Oost voor de gemeente Lierde. Daarnaast is Lierde in de regiovorming ondergebracht in de referentieregio Vlaamse Ardennen, wat de wijziging logisch maakt. Daarnaast zullen de bijdragen in de HVZ Zuid-Oost de komende jaren oplopen (nieuwe kazernes,...). Deze 3 elementen samen zorgen de keuze van de gemeente Lierde om te willen veranderen van hulpverleningszone.
De zoneraad Vlaamse Ardennen heeft op 25 februari 2022 de aanvraag van Lierde reeds goedgekeurd. Ook de zone Zuid-Oost is al op de hoogte sinds het eerste onderzoek in 2019. De gemeenteraad van Lierde keurde de wijziging goed op 28 februari 2022.
De intergemeentelijke samenwerking wordt echter wel bemoeilijk wanneer bepaalde gemeenten hun verantwoordelijkheid trachten te ontlopen bij grote investeringsprojecten. In dit geval zal dit niet de enige drijfreden zijn, maar het zal wel één van de factoren.
Een overstap in het midden van de legislatuur heeft bovendien onvermijdelijk een financiële impact op de gemeenten die lid blijven van de zone die wordt verlaten. Het lijkt aangewezen dat eventuele wijzigingen van de territoriale samenstelling van een zone steeds ingaan bij de start van een nieuwe legislatuur. Op die manier kan de zoneraad in zijn nieuwe samenstelling een meerjarenbeleidsplan en bijhorende financiële afspraken vastleggen voor de volledige komende legislatuur.
Gezien hogere motivatie wordt voorgesteld om een positief advies te formuleren met de aanbeveling deze te laten ingaan bij de start van de volgende legislatuur.
Artikel 1. Akte te nemen van de intentieverklaring van de gemeente Lierde om toe te treden tot de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen.
Art. 2. Dit voorstel gunstig te adviseren op voorwaarde dat de wissel kan ingaan bij de start van de volgende legislatuur en de burgemeester te mandateren om hierover te stemmen in het Provinciaal Raadgevend Comité van Oost-Vlaanderen.
Art. 3. Indien de wissel vroeger zou ingaan dan de start van de volgende legislatuur, adviseert de gemeenteraad het voorstel negatief en mandateert de burgemeester om hierover te stemmen in het Provinciaal Raadgevend Comité van Oost-Vlaanderen.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 41 alinea 2 – 4° en artikel 432.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder deel 3 - titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking.
De statuten van Volkshaard cvba.
De gemeente is lid van de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard cvba.
Naar aanleiding van het ontslag van de heer Steven Van den Heede als lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst is het aangewezen een nieuwe vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering.
Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de heer Bart Verkerken aan te duiden als vertegenwoordiger.
0 onthoudingen, 18 ja stemmen, 0 neen stemmen.
Artikel 1. De heer Bart Verkerken, wonende Kouterbaan 20 te 9830 Sint-Martens-Latem, lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de gewone en buitengewone algemene vergaderingen van de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard cvba in de plaats van de heer Steven Van den Heede.
Art. 2. Indien de gemeenteraad dit besluit niet herroept blijft het geldig tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad (2025).
Art. 3. Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard cvba.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 41 alinea 2 – 4°.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder deel 3 - titel 1 over de deelname van de gemeente in rechtspersonen en titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking.
De gemeente is vennoot in de sociale huisvestingsmaatschappij Habitare + cvba.
Naar aanleiding van het ontslag van de heer Steven Van den Heede als lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst is het aangewezen een nieuwe vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering.
Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om mevrouw Griet Embo aan te duiden als vertegenwoordiger.
0 onthoudingen, 18 ja stemmen, 0 neen stemmen.
Art. 1. Mevrouw Griet Embo, wonende Nelemeersstraat 76/C te 9830 Sint-Martens-Latem, lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de gewone en buitengewone algemene vergaderingen van de sociale huisvestingsmaatschappij Habitare + cvba, in de plaats van Steven Van den Heede.
Art. 2. Indien de gemeenteraad dit besluit niet herroept blijft het geldig tot de eerstvolgende vernieuwing van de gemeenteraad (2025).
Art. 3. Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de sociale huisvestingsmaatschappij Habitare + cvba.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40.
Op 24 februari 2022 startte Rusland de oorlog in Oekraïne. Deze oorlog zorgt voor een grote vluchtelingenstroom. De hogere overheden roepen de lokale besturen op om de opvang van de vluchtelingen mee te ondersteunen. De gemeenteraadsleden worden geïnformeerd over de maatregelen die werden genomen door het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau n.a.v. de vluchtelingenstroom uit Oekraïne:
Enig artikel. De raad neemt kennis van maatregelen die het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau namen voor de vluchtelingen die in onze gemeente aankomen uit Oekraïne.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 41°23 (het toekennen van nominatieve subsidies).
Het reglement goedgekeurd door de gemeenteraad van 29 juni 2020: Reglement ontwikkelingshulp, humanitaire hulp, hulp aan sociale projecten.
De crisis in Oekraïne zorgt voor erg veel onzekerheid in de regio. Voor de Oekraïense bevolking escaleren de huidige ontwikkelingen zich in een ware humanitaire ramp. Het lokaal bestuur wenst via een subsidie voor humanitaire hulp een storting over te maken aan het consortium 12-12.Het doel van deze gezamenlijke actie is de nodige financiële middelen in te zamelen om humanitaire operaties te financieren in Oekraïne en in de omliggende buurlanden die geconfronteerd worden met een sterke influx van vluchtelingen uit Oekraïne. Met deze fondsen zullen hulpprogramma’s opgezet worden op het vlak van dringende gezondheidszorg, voeding, watervoorziening, hygiëne, onderwijs, psychosociale begeleiding en bescherming. Via 'Oekraïne 12-12' besluiten de zeven grote humanitaire organisaties van België (Caritas International, Dokters van de wereld, Handicap International, Oxfam België, Plan International, Rode Kruis en Unicef) om de handen in elkaar te slaan en hulp te bieden aan de getroffen families en burgers.
De kredieten worden in de meerjarenplanning voorzien via het beleidsitem ‘toelagen aan humanitaire organisaties’ (code 0160-00/649400).
Enig artikel. De gemeenteraad keurt de toekenning van 2.500 euro aan 'Oekraïne 12-12' goed.
De storting wordt voorzien op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 van het Consortium 1212.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40.
Het decreet van 29 november 2013 houdende de organisatie van preventieve gezinsondersteuning.
Het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering van 28 maart 2014.
Het ministerieel besluit van 6 mei 2014 met betrekking tot de erkenning en subsidies Huizen van het Kind.
Het besluit van de gemeenteraad 17 september 2018 Oprichting intergemeentelijke dienst 'Huis van het Kind' - advies: goedkeuring.
Het besluit van de gemeenteraad van 29 april 2019 rond de samenwerkingsovereenkomst Huis van het Kind De Pinte - Sint-Martens-Latem.
In de gemeenteraad van 29 april 2019 werd een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt om de modaliteiten en voorwaarden naar aanleiding van de opstart Huis van het Kind De Pinte en Sint-Martens-Latem op 17 september 2018 vast te leggen.
Het Huis van het Kind De Pinte en Sint-Martens-Latem ontvangt een jaarlijkse subsidie van de Vlaamse Overheid, Agentschap Opgroeien.
De Vlaamse Overheid stelt in artikel 59 van het Uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering van 28 maart 2014 2 voorwaarden voor de aanwending van de subsidie: 1) De subsidie moet worden aangewend om de opdrachten uit te voeren en de doelstellingen na te streven die eigen zijn aan de aanbodsvorm. 2) De subsidie geldt als een algemene werkingssubsidie die toegekend wordt ter ondersteuning van personeels- en werkingskosten.
In de huidige samenwerkingsovereenkomst worden personeelskosten niet opgenomen als subsidiabele uitgave voor de Vlaamse Overheid. Het is opportuun om de samenwerkingsovereenkomst in die zin te actualiseren en de kosten van de coördinator ook op te nemen bij de te subsidiëren uitgaven.
Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst Huis van het Kind De Pinte en Sint-Martens-Latem goed.
Art. 2. Deze overeenkomst wordt als bijlage gevoegd bij dit besluit.
Art. 3. Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan het lokaal bestuur De Pinte.
BIJLAGE
SAMENWERKINGSOVEREENKOMST HUIS VAN HET KIND DE PINTE EN SINT-MARTENS-LATEM
Tussen
Gemeentebestuur De Pinte, (Koning Albertlaan 1, 9840 De Pinte) vertegenwoordigd door Vincent Van Peteghem, voorzitter gemeenteraad en Veerle Goethals, algemeen directeur en
Gemeentebestuur Sint-Martens-Latem, (Dorp 1, 9830 Sint-Martens-Latem) vertegenwoordigd door Jan Van Wassenhove, voorzitter gemeenteraad, en An De Vreese, algemeen directeur
wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met betrekking tot het Huis van het Kind De Pinte en Sint-Martens-Latem en worden afspraken vastgelegd met betrekking tot de exploitatie van het Huis van het Kind De Pinte en Sint-Martens-Latem, later kortweg Huis van het Kind genoemd.
Artikel 1. Engagementen rond preventieve gezinsondersteuning
Beide besturen engageren zich ertoe om na de toekenning van de erkenning door Kind en Gezin van Het Huis van het Kind De Pinte — Sint-Martens-Latem de engagementen uit artikel 14 punt 4 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 29 november 2013 houdende de organisatie van de preventieve gezinsondersteuning, te realiseren.
Concreet houdt het engagement volgende zaken in:
Artikel 2. Subsidies Vlaamse Overheid Opgroeien
Deze samenwerking wordt gesubsidieerd door Agentschap Opgroeien. Het besluit bepaalt dat de berekening van de subsidie rekening houdt met:
a) het aantal minderjarigen in het werkingsgebied van het Huis van het Kind;
b) het aandeel minderjarigen in een kansarm gezin in dat werkingsgebied.
Als financieel contactpersoon wordt de coördinator van het Huis van het Kind van lokaal bestuur De Pinte aangesteld. De storting van deze subsidie gebeurt op het rekeningnummer BE25 0910 0093 6582 van het OCMW De Pinte.
Deze bijdragen hebben tot doel te voorzien in de kosten van het aanbod opvoedingsondersteuning en in de financiering van de werkingskosten in functie van vorming, activiteiten en promotie en in de personeelskosten.
De subsidies van andere partnerorganisaties, onder meer de credits van Logo Gezond + , kunnen ingezet worden om de doelstellingen van het Huis van het Kind te realiseren.
Vooraleer er kosten worden gemaakt wordt hierover overlegd op de stuurgroep (zie artikel 4) en voorgebracht aan beide besturen.
Artikel 3. Fysiek Huis van het Kind ‘t Bommeltje
Het fysiek Huis van het Kind 't Bommeltje' is gelegen in de Bommelstraat 33 bus 22, 9840 De Pinte. Afhankelijk van de aard van de activiteit of de vorming wordt deze in 't Bommeltje georganiseerd of op een andere locatie in De Pinte of Sint-Martens-Latem.
De kosten met betrekking tot het onderhoud en beheer van het fysiek Huis van het Kind 't Bommeltje worden volledig gedragen door het lokaal bestuur De Pinte.
Artikel 4. Coördinatie Huis van het Kind
De algemene coördinatie van het Huis van het Kind ligt bij het lokaal bestuur De Pinte. De coördinator vormt samen met een medewerker van het lokaal bestuur Sint-Martens-Latem de stuurgroep om de dagelijkse werking te verzekeren.
Andere actoren van het lokaal bestuur De Pinte en Sint-Martens-Latem of partnerorganisaties worden bij de uitwerking van activiteiten en vormingen betrokken op basis van thema's en doelgroepen.
Elke partner, met uitzondering van de lokale besturen, kan op eenvoudig verzoek een einde maken aan hun deelname in het samenwerkingsverband.
De kosten van deze coördinator (0,2 FTE) worden door het lokaal bestuur van De Pinte ten laste genomen en vervolgens verdeeld volgens de verdeelsleutel 50% De Pinte en 50 % Sint-Martens-Latem na aftrek van de subsidies voor het Huis van het Kind van Agentschap Opgroeien.
Artikel 5. Duurtijd overeenkomst
Deze overeenkomst gaat in op 1 januari 2022 en wordt aangegaan voor onbepaalde duur.
Een eventuele opzeg door één van beide besturen wordt ten laatste 3 maanden voor het einde van het kalenderjaar betekend aan Agentschap Opgroeien en het andere bestuur.
Deze overeenkomst vervangt de voorgaande overeenkomst.
Op basis van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §1 en §2, beschikt de gemeenteraad, onder voorbehoud van de toepassing van andere wettelijke of decretale bepalingen, over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden van gemeentelijk belang, bepaalt de gemeenteraad het beleid van de gemeente en kan daartoe algemene regels vaststellen.
Besluit van de gemeenteraad van 11 oktober 2021
Besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 ter vastlegging van de werkingsgebieden van de woonmaatschappijen
Besluit van de Vlaamse regering van 20 december 2021 met betrekking tot de wijziging van verschillende besluiten over Wonen
Brief van 14 februari 2022 van de Vlaams minister van Wonen met betrekking tot het vastleggen van de onderlinge stemverdeling tussen de lokale besturen in de woonmaatschappij
Op 11 oktober 2021 adviseerde ons lokaal bestuur aan de minister van wonen het werkingsgebied van de woonmaatschappij vast te leggen met de gemeenten Aalter, De Pinte, Destelbergen, Deinze, Gavere, Lievegem, Merelbeke, Melle, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.
In het besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2022 bevestigde de Vlaamse regering het voorstel van de gemeenteraad en legde het werkingsgebied van de woonmaatschappij vast met de gemeenten Aalter, De Pinte, Destelbergen, Deinze, Gavere, Lievegem, Merelbeke, Melle, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.
In de brief van 4 februari 2022 van de Vlaams minister van Wonen met betrekking tot het vastleggen van de onderlinge stemverdeling tussen de lokale besturen in de woonmaatschappij, vraagt de minister om advies van de lokale besturen met betrekking tot de wijze waarop de stemrechten in het werkingsgebied zullen worden verdeeld.
In het besluit van de gemeenteraad van 11 oktober 2021 werd ook het afsprakenkader goedgekeurd waarin onder meer de onderlinge stemverdeling tussen de lokale besturen in de woonmaatschappij werden vastgelegd:
“De regelgeving bepaalt dat de gemeenten die samen het werkingsgebied vormen over minimaal 50% + 1 van de stemrechten beschikken. Zo verankert de nieuwe regelgeving de gemeenten en steden in de lokale woonmaatschappij en erkent ze de regierol van de lokale besturen. Daarbij vraagt de Vlaamse regering aan de betrokken gemeenten om samen een voorstel van onderlinge stemverhouding te formuleren. De Vlaamse regering zal de concrete stemrechtverdeling vaststellen op het moment van de goedkeuring van de werkingsgebieden.
De betrokken gemeenten stellen voor om voor de onderlinge verdeling van de stemrechten van de publieke sector een eerder eenvoudig systeem te hanteren. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal sociale huurwoningen in de gemeenten en met het aantal huishoudens. Aan de eerste indicator (aantal sociale huurwoningen) wordt een gewicht van 50/100ste toegekend, aan de tweede (aantal huishoudens) een gewicht van 50/100ste.
Omdat de betrokken gemeenten de woonmaatschappij als een samenwerking van partners-gemeenten beschouwen wordt in deze onderlinge verdeling van stemrechten de correctie ingebouwd dat een gemeente of stad nooit minder dan 5% van de stemrechten van de publieke sector kan bekomen. In deze situatie wordt dit opgetrokken tot 5%.”
In het Besluit van de Vlaamse regering van 20 december 2021 met betrekking tot de wijziging van verschillende besluiten over Wonen, werd vastgelegd dat de stemverhouding dient vastgelegd te worden op basis van de verhouding van het aantal sociale huurwoningen in de gemeente en de verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente. Tevens kan er ook met andere criteria vermeld in een advies van de gemeenteraad rekening worden gehouden.
In antwoord op de adviesvraag of de reeds eerder geformuleerde afspraken voldoende zijn om als geldig te worden beschouwd, geeft Wonen Vlaanderen in de mail dd. 17 maart 2022 aan dat er interpretatie mogelijk is en dat een nieuw advies gewenst is.
Artikel 1. Aan de minister van Wonen wordt geadviseerd om de onderlinge verdeling van de stemrechten rekening te houden met onderstaande criteria en hun gewicht
Art. 2. Het college van burgemeester en schepenen wordt met uitvoering van dit besluit belast.
Agendapunt werd verdaagd op de vergadering van 21 februari 2022.
Enig artikel. De raad neemt kennis van de antwoorden op de gestelde vragen.
Agendapunt werd verdaagd op de vergadering gemeenteraad van 21 februari 2022.
Enig artikel. De raad neemt kennis van de antwoorden op de gestelde vragen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, meer bepaald artikel 11 en artikels 16 tot en met 19, betreffende de procedurele bepalingen over gemeentelijke rooilijnplannen.
Het ingenieursbureau Buyens BV, Meersstraat 174 te 9070 Destelbergen is belast met de opmaak van het rooilijnplan voor Pijkenaas, voorafgaand aan de wegenis- en rioleringswerken.
Studiebureau Buyens BV heeft op 9 december 2021 het opgemaakte rooilijnplan voor de wegenis- en rioleringswerken in de Pijkenaas doorgestuurd. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein (Decreet gemeentewegen, artikel 13 §5). Onder bezitshandelingen verstaat men onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting.
Het voorgestelde rooilijnplan werd openbaar gemaakt na de goedkeuring van voorlopige vaststelling op de gemeenteraad dd. 20/12/2021. Het dossier lag ter inzage van maandag 17 januari 2022 tot en met woensdag 16 februari 2022, en de binnengekomen bezwaren (incl. antwoord van het gemeentebestuur) werd bijgevoegd aan het agendapunt. Op basis van deze bezwaren is de legende van het rooilijnplan gewijzigd, om het onderscheid in kleuren te verduidelijken. Aan de grenzen van de rooilijn zijn geen wijzigingen doorgevoerd t.o.v. het voorlopige rooilijnplan.
Artikel 1. Het rooilijnplan van Pijkenaas, zoals opgemaakt door studiebureau Buyens BV, Meersstraat 174 te 9070 Destelbergen, wordt definitief vastgesteld.
Art 2. Het besluit van de gemeenteraad wordt onmiddellijk na de definitieve vaststelling gepubliceerd op de gemeentelijke website, ter inzage gelegd op het gemeentehuis en in Pijkenaas geplaatst.
Art 3. De bewaren, die tijdens het openbaar onderzoek werden ingediend op het voorlopige rooilijnplan, worden door de gemeenteraad niet weerhouden. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het op de hoogte brengen van iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend, met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan.
Art 4. Een afschrift van dit besluit en kopie van het rooilijnplan wordt bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40.
Het besluit van de gemeenteraad van 7 september 2020 inzake de overeenkomst met Vzw Tweety.
Om het aangekochte watersportmateriaal te beheren en een aanbod Bewegen op de Leie te voorzien, werd een overeenkomst opgemaakt voor een proefperiode van 1 jaar met Vzw Tweety.
Na de vooropgestelde proefperiode kunnen we besluiten dat er een goede samenwerking was tussen de gemeente en VzW Tweety en dat hun aanbod voldoende was afgestemd op de vraag.
Zodoende wordt de overeenkomst verlengd tot 2024.
Vzw Tweety verzekert zich zo van een langere werking en renderen de investeringen die zij zelf doen.
Artikel 1. Goedkeuring wordt verleend aan de overeenkomst met Vzw Tweety inzake Bewegen op de Leie, zoals opgenomen in bijlage bij dit besluit. Deze overeenkomst vervangt de voorgaande overeenkomst van 22 juli 2020 en 7 september 2020 en gaat in op 1 april 2022.
Art. 2. De overeenkomst wordt als bijlage gevoegd bij dit besluit.
Bijlage: Overeenkomst gebruik watersportmateriaal Vzw Tweety
Tussen
Het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem (hierna genoemd ‘de gemeente’),
vertegenwoordigd door Agnes Lannoo – Van Wanseele, burgemeester,
en An De Vreese, algemeen directeur, handelend overeenkomstig de gemeenteraadsbeslissing van 29 juni 2020,
en
TWEETY VZW, ondernemingsnr. 0826.660.724 met zetel te Twee Dreven 42, (hierna genoemd ‘Tweety’),
vertegenwoordigd door de heer Michaël Meirlaen,wordt het volgende overeengekomen
Artikel 1. Voorwerp en termijn
Onderhavige overeenkomst met Tweety heeft tot doel duidelijke afspraken te maken rond het aanbod van
watersport en de verhuur van watersportmateriaal in de gemeente.
De overeenkomst wordt afgesloten voor een termijn startend op 1april 2022 en eindigend op 31 december 2024.
De gemeente kan te allen tijde de overeenkomst opzeggen via aangetekend schrijven en mits inachtneming
van een opzegtermijn van één maand in geval van overlast of het niet-nakomen van deze overeenkomst.
Artikel 2. Accommodatie
§2.1. De garage van het Tempelhof wordt gebruikt als opbergruimte voor het watersportmateriaal van
de gemeente. (zie artikel 3)
§2.2. De gemeente geeft Tweety toegang tot de garage van het Tempelhof.
Beide partijen beschikken over een sleutel die toegang verleent tot de garage.
Indien Tweety deze sleutel verliest, staat Tweety in voor het betalen van de kosten voor het vernieuwen van
het slot.
De gemeente mag zich te allen tijde toegang verschaffen.
§2.3 De garage van het Tempelhof zal worden opgewaardeerd om optimaal gebruikt te worden. Het lokaal
bestuur plant deze renovatie werken in. Tijdens deze werken staat het lokaal bestuur in voor het opslaan van het
watersportmateriaal van de gemeente.
Artikel 3. Materialen
§3.1. De volgende materialen worden door de gemeente in bruikleen gegeven aan Tweety:
Aangekocht mei 2020:
- 10 x Fiesta eenpersoons kajak: 3.849,60 euro
- 2 x Fiesta persoons kajak: 1.314,60 euro
- 20 zwemvesten (2 XXL, 10 XL/L, 8 M/S): 578,60 euro
- 20 peddels 490,80 euro
Aangekocht december 2021:
- 1x Ongeremde trailer voor 8 kajaks 1.778,80 euro
- 6x Kajak peddels 178,16 euro
- 3x 2-persoonskajaks 2.656,22 euro
§3.2.De materialen hebben een gezamenlijke verzekeringswaarde van 10.846.78 EUR en moeten verzekerd
worden door Tweety voor de aangeduide waarde tegen schade en diefstal.
§3.3. Tweety bezorgt een bewijs van de jaarlijkse verzekering en de afgesloten polis aan de sportdienst.
§3.4. Tweety is verplicht de materialen in goede staat te bewaren en te presenteren.
§3.5. Eventuele beschadigingen ontstaan tijdens de bruikleenperiode zijn voor de rekening van Tweety
§3.6. De gemeente kan gratis gebruik maken van het in bruikleen gegeven materiaal mits overleg met Tweety.
Er wordt hierbij een periode van 3 weken voorzien om de bruikleen aan te vragen.
§3.7. De begeleiders die nodig zijn voor het begeleiden van activiteiten van de gemeente krijgen hiervoor een
vergoeding van de gemeente.
§3.7. Tweety heeft het recht om zelf bijkomend of eigen watersportmateriaal aan te kopen.
Dit mag opgeborgen worden in de garage van het Tempelhof indien voldoende plaats en na goedkeuring door
de sportdienst.
Artikel 4. Aanbod
§4.1. Het aanbod door Tweety wordt voorzien tussen 8 en 22 uur vanaf 1 april tot 1 oktober.
Hierbij moet minstens 2 keer per week de mogelijkheid zijn om watersportmateriaal te huren.
Een afwijking van deze periode kan aangevraagd worden bij de sportdienst.
§4.4. Er is een maximumprijs van 50 euro voor een dag, 30 euro voor 4 uur en 20 euro voor 2 uur.
§4.2. Er is een minimum prijsvoordeel van 20% voor -12-jarigen
§4.3. Er is een minimum prijsvoordeel van 20% voor inwoners van Sint-Martens-Latem.
§4.5. De huur van een kajak of een kano met het bijbehorend materiaal is enkel toegelaten voor
personen vanaf 18 jaar op voorlegging van hun identiteitskaart, hun rijbewijs of hun paspoort.
Deze personen zijn verantwoordelijk voor het naleven van de door Tweety opgegeven instructies door
alle deelnemers van hun groep.
16- en 17-jarigen mogen zonder begeleiding van een volwassene kajakken of kanoën, mits de overeenkomst is
aangegaan door een volwassene.
Personen onder de 16 jaar mogen niet zonder begeleiding van een volwassene kajakken.
§4.6. De huurgelden gaan naar de werking van Tweety.
§4.7. De gemeente zorgt voor de verzekering van de deelnemers via de
sportverzekering Lokaal Sportbeleid.
§4.8. Tweety is verantwoordelijk voor de verzekering van de lesgevers en begeleiders.
Artikel 5. Praktische afspraken voor de deelnemers.
Tweety wordt geacht volgende afspraken duidelijk te maken aan de deelnemers en deze op te volgen.
§5.1. Elke deelnemer is verplicht om een reddingsvest aan te doen en de reddingsvest gedurende de
hele tocht aan te houden.
§5.2. Gebruik van alcoholische dranken of verdovende middelen/drugs vóór of tijdens de tocht zijn verboden.
§5.3. Elke deelnemer staat in voor het meenemen van eigen afval.
§5.4. Het oneigenlijk gebruik van de kajaks en peddels zijn verboden.
§5.5. De deelnemers worden door Tweety er duidelijk op gewezen dat zwemmen in de Leie verboden is.
§5.6. Het gebruik van elektronisch versterkte muziek, luidsprekers en versterkers is verboden in open lucht.
§5.8. De afspraken kunnen uitgebreid worden mits dit vooraf wordt aangevraagd aan de sportdienst.
Artikel 6. Leefbaarheid.
§7.1. Tweety gebruikt de instapmogelijkheden aan de steiger en heeft respect voor de groene omgeving aan
de Leiesteiger.
§7.2. Nieuwe watersportactiviteiten georganiseerd door Tweety worden steeds aangevraagd aan de sportdienst.
§7.3. De te varen routes spreekt Tweety af met de Vlaamse Waterweg NV.
Indien de routes niet worden gevolgd, is de gemeente niet aansprakelijk voor problemen.
Artikel 7. Communicatie
§6.2. De gemeente en de Provincie Oost-Vlaanderen moeten steeds vermeld worden in de communicatie van
Tweety over de watersporten.
Enig artikel. De raad neemt kennis van de antwoorden op de gestelde vragen.
Enig artikel. De raad neemt kennis van de antwoorden op de gestelde vragen.
Enig artikel. De raad neemt kennis van de antwoorden op de gestelde vragen.
Enig artikel. De raad neemt kennis van de antwoorden op de gestelde vragen.
Namens Gemeenteraad,
An De Vreese
Algemeen directeur
Jan Van Wassenhove
Voorzitter