In toepassing van artikel 285 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, maakt de burgemeester een lijst van de besluiten bekend via de webtoepassing van de gemeente.
Het publiek kan van maandag tot vrijdag tussen 8.30 en 12 uur inzage krijgen in de besluiten bij het secretariaat (Dorp 1, 9830 Sint-Martens-Latem).
Klachten bij de toezichthoudende overheid kunnen via één uniek adres worden ingediend, zowel digitaal als op papier:
Het zittingsverslag wordt vervangen door een audio-opname die beschikbaar wordt gesteld op de website. De Raad dient de notulen van de vorige vergadering goed te keuren.
De politiezone schreef in 2018 en 2021 een opdracht uit voor het takelen van voertuigen op het grondgebied van de vier gemeenten van de politiezone.
De gevolgde werkwijze werd positief geëvalueerd en de burger is gebaat bij vooraf vastgestelde prijzen voor het takelen van voertuigen, wat ertoe leidt dat de politiezone opnieuw een bestek ter goedkeuring voorlegt aan de politieraad en de vier gemeenten van de politiezone.
Door de politiezone werd het bestek met nr. 2024/01 samengesteld, dat zal worden behandeld in de politieraad van 22 februari 2024.
In het kader van de uitvoering van de opdracht zal de Politiezone Schelde-Leie voor iedere gemeente met betrekking tot iedere respectieve overeenkomst, optreden als externe leidend ambtenaar, bevoegd voor:
De toewijzingsraad van Dimensa Woonmaatschappij bereidde een toewijzingsreglement voor. Hierin werden bepalingen over woonbinding, specifieke doelgroepen en dergelijke opgenomen. Dimensa vraagt de goedkeuring van de gemeenteraad omtrent dit reglement.
Dimensa Woonmaatschappij bereidde een huishoudelijk reglement voor. Hierin werden alle interne regels vastgelegd.
Dimensa vraagt de kennisname van de gemeenteraad omtrent dit reglement.
De gemeente sluit aan bij het Vlaams Vastgoedinformatieplatform.
Het Vastgoedinformatieplatform is een generiek gegevensdelingsplatform dat de uitwisseling van vastgoedinformatie mogelijk maakt. Dit zowel in het kader van een verkoop, langdurige verhuur als een andere vorm van overdracht waarbij we de verwerver (potentiële koper) zo goed mogelijk informeren over het perceel en de gebouw(en). De aanvrager verkrijgt de ’Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ via één eenvoudig kanaal. Het platform verzamelt data uit centrale bronnen waarna de bevoegde gemeente het dossier verder verrijkt met gevalideerde lokale data. De aanvrager ontvangt het resultaat via het Vlaamse webportaal, als PDF of in een eigen toepassing.
Het Vastgoedinformatieplatform is een initiatief van de gemeenten, in samenwerking met de VVSG, de vastgoedsector en de Vlaamse Regering. Digitaal Vlaanderen staat in voor de ontwikkeling van het platform en het operationeel beheer.
In mei 2021 werd met de bouw van het platform begonnen. Vanaf januari 2024 is het gebruik van het Vastgoedinformatieplatform decretaal verplicht voor alle gemeenten en zowel voor professionele aanvragers als voor burgers.
In de gemeenteraad van 29 juni 2020 werd, na een participatietraject een herziening van het gemeentelijk mobiliteitsplan goedgekeurd, inclusief een actietabel die integraal deel uitmaakt van het genomen besluit. De goedkeuring van deze herziening kon toen onder geen enkel beding uitgesteld worden aangezien dringende uitvoering moest kunnen gegeven aan de acties die in de actietabel werden opgenomen.
In deze actietabel staan 62 acties opgesomd. Naast acties die een continue opvolging vragen en acties op middellange en lange termijn, staan ook 33 acties opgenomen die op korte termijn (gedefinieerd als max. 3 jaar) zouden uitgevoerd worden.
In de gemeenteraad van 29 juni 2023 polste ik naar de stand van zaken van deze acties. Toen werd door de bevoegde schepen een antwoord gegeven op elk van de gestelde vragen waarbij in een aantal gevallen werd aangegeven dat zaken, ondanks het feit dat ze binnen de 3 jaar zouden aangepakt worden, nog verder moesten onderzocht worden.
Nu we 7 maanden verder zijn, informeer ik graag naar de voortgang van het één en het ander.
Vragen
1) Deel van het budget werd toegewezen voor de heraanleg van kruispunten in Palepelstraat, Molenstraat, Brandstraat en Eikeldreef. Deze plannen zouden geconcretiseerd worden. Hoever staat deze concretisatie?
2) Aanpassing van het fietstraject aan het kruispunt Keistraat – Moeistraat. Hier zou een afspraak met de gemeente De Pinte gemaakt worden om tot een voorstel te komen. Tot welke oplossing heeft dit overleg geleid?
3) De fietsoversteekplaatsen op de kruispunten ‘Golflaan – Nieuwe Weg’, ‘Golflaan – Kapitteldreef’ en ‘Mortelputstraat-Palepelstraat’ moesten nog ‘geconcretiseerd’ worden. Hoever staan deze concretisaties?
4) De vraag naar een inhaalverbod in de Klapstraat zou opnieuw gesteld worden aan AWV. Kan het document waarbij deze vraag opnieuw gesteld werd, opgeladen worden inclusief het antwoord?
5) Wat de Brandstraat betreft, werd geantwoord dat gedacht werd aan de aanpassing van de wegversmallingen op het deel van de Brandstraat tussen G. Gezellestraat en het kruispunt richting Twee Dreven. Welke keuze is daar gemaakt en wanneer wordt deze uitgevoerd?
6) Inrichting dorpskern Deurle aks rustig verblijfsgebied, gekoppeld aan actie uitbreiden parkeergelegenheid. Met uitzondering van de plaatsing van paaltjes lijken geen acties genomen. Wat zijn de plannen van het schepencollege met deze actie?
7) In de actietabel bij het mobiliteitsplan werd de aanpassing van het snelheidsregime in een aantal straten in het vooruitzicht gesteld, te realiseren op korte termijn binnen de drie jaar. Een aantal daarvan zijn geïmplementeerd onder andere bij de besluiten over het fietsnetwerk, maar andere nog niet (30km/u in Maenhoutstraat en Latemstraat en 20km/u (woonerf) in Open Veld en de patio-straten in Hooglatem). Waarom werden deze beslissingen nog niet geïmplementeerd? Wat is de verdere planning?
In de gemeenteraad van 27 maart 2023 werden bij de goedkeuring van het agendapunt ‘aanvullend reglement op het wegverkeer – Fietsstraten’ voorgesteld om in het besluit op te nemen dat een evaluatie zou gebeuren na 6 maanden. Na debat werd besloten dit niet te doen op basis van een voorstel van de bevoegde schepen en geconcludeerd door de gemeenteraadsvoorzitter met de woorden ‘dat er een belofte werd gemaakt om een tussentijdse evaluatie zou plaatsvinden in de gemeenteraad voor het einde van het jaar’.
Na de gemeenteraad van oktober 2023, ontvingen de raadsleden via de algemeen directeur het verslag van een vergadering ‘werkgroep fietsnetwerk’ dd. 12/09/2023, met melding in de begeleidende mail dat de bevoegde ambtenaar in december een opleiding zou volgen met betrekking tot het monitoren en evalueren van mobiliteitsprojecten en dat om die reden de bespreking in de gemeenteraad zou uitgesteld worden tot januari 2024.
In dit verslag staat ook te lezen dat een concreet en realiseerbaar voorstel voor snelheidsremmende maatregelen met focus op de geïdentificeerde knelpunten tegen december 2023 zou uitgewerkt worden. De bevoegde schepen bevestigde deze timing ook in de gemeenteraad van 16 oktober 2023.
Gezien de gemaakte afspraken enerzijds en de vaststelling dat het college van burgemeester en schepenen deze dossiers niet op de agenda van de gemeenteraad heeft geplaatst, hierbij dan toch graag de agendering.
Vragen
1) Kan het evaluatiedocument ter bespreking opgeladen worden?
2) Indien nog niet beschikbaar, hoe wordt de evaluatie voorbereid?
3) Kunnen de resultaten van de 0-metingen uitgevoerd voor de implementatie van het fietsnetwerk en de ondertussen nieuw uitgevoerde metingen, opgeladen worden? Heeft het schepencollege hieruit reeds conclusies getrokken?
4) Kan een overzicht ter beschikking gesteld worden van andere evaluatie-elementen die in ogenschouw zullen genomen worden?
5) Welke snelheidsremmende investeringen zullen in 2024 uitgevoerd worden? Wanneer zal de gemeenteraad dit dossier ter goedkeuring voorgelegd krijgen?
In het gemeentelijk meerjarenplan 2020-2025 werd onder de prioritaire actie 1.7.1 onder andere aanpassingen aan de kantine en de kleedkamers van FC Latem in het vooruitzicht gesteld.
Voor deze prioritaire actie werden in het meerjarenplan, gespreid over de jaren 2020 tot en met 2025 oorspronkelijk voor 1,8 miljoen investeringen voorzien. Naarmate de jaren vorderden werden de budgetten op deze prioritaire actie geschrapt, met uitzondering van deze voor de realisatie van het kunstgrasterrein en vervanging van verlichting in 2020 en 2021 voor afgerond 650.000 euro. In 2023 en 2024 worden nog budgetten voorzien van 173.000 waarvan een deel ook gaat naar de voetbalinfrastructuur zoals de herstelling van de gevel, plaatsen van omheiningen, nieuwe aanpassingen aan de verlichting en de ongelukkige beslissingen van de vorige gemeenteraad over een te kleine nieuwe bergruimte.
Investeringen aan de kleedkamers, douches en kantine zijn niet meer voorzien in de jaren 2024-2025-2026.
Vragen
1) Is het college van burgemeester en schepenen van oordeel dat deze infrastructuur op het vlak van algemene veiligheid, brandveiligheid, gezondheid en hygiëne verder in gebruik kan blijven de komende 3 jaar?
2) Indien neen, op welke vlakken en worden hiervoor dan kleinere herstellingsbudgetten voorzien?
3) De Vlaamse overheid biedt mogelijkheden aan binnen het project ‘Sportspurt’ om via groepsaankooptrajecten onder andere containers te huren. Is deze piste onderzocht? Indien ja, waarom wordt hiervoor niet gekozen?
In de week van 23 januari 2023 werden er, in opdracht van de dienst Grondzaken, ingrijpende werken, benoemd als 'onderhoudswerken', uitgevoerd aan de volgende dreven:
Na de voltooiing van de werken werd het duidelijk dat bepaalde van de dreven hun authentieke en onverhard karakter waren verloren. Zo werd er gebroken betonpuin en kalksteen gebruikt om de dreven te verharden.
Sommige dreven werden hierbij omgevormd tot met steenpuin bedekte werftoegangswegen, waarop het voor de gebruikers ervan quasi onmogelijk geworden was om op een veilige manier te fietsen, joggen en wandelen.
Het omvormen van de 'onverharde dreven' naar de facto 'halfverharde dreven', zorgde niet enkel voor gebruiksongemak, maar deed ook heel wat vragen rijzen over de toegepaste werkwijze en materiaalkeuze.
De fractie VOOR LATEM EN DEURLE vroeg op 31 januari 2023 dan ook om toelichtingen.
Op 15 februari 2023 werd vanuit het college dienaangaande het volgende antwoord:
'Dit jaar werden de dreven grondiger aangepakt wegens de te slechte staat waarin ze zich bevonden. Het louter slepen en nivelleren was onvoldoende en de weg diende terug bol gemaakt te worden om de afwatering te verzekeren. Hiervoor heeft men de dreven aangepakt met natuursteenslag (kalksteen 0/32) die veelvuldig gebruikt wordt voor dergelijke zones en dat waterdoorlatend functioneert. De huidige werkwijze zou volgens onze aannemer langere tijd goed moeten blijven. De gebruikte werkwijze en materieel werd trouwens unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad van 22/11/2021. Wij erkennen echter dat ook wij verrast waren door de donkergrijze kleur van het materiaal.'
Op de Gemeenteraad van februari 2023 stelde wij bijkomende vragen om toelichting en werd erop aangedrongen om de dreven in hun oorspronkelijke staat te herstellen.
Er werd toen geantwoord dat de tot dan toegepaste techniek van frezen, nivelleren en verdichten ontoereikend bleek te zijn om de dreven op lange termijn te kunnen onderhouden én dat de aldus nieuw toegepaste techniek van storten steenpuin wel voldoende garanties zou bieden.
We dienen evenwel vast te stellen dat de dreven sinds december jl., dit is dus minder dan 1 jaar na voltooiing van de in januari uitgevoerde verhardingswerken, wederom vol liggen van de diepe, onoverzichtelijke putten.
De Fractie VOOR LATEM EN DEURLE voelt zich dan ook genoodzaakt om deze problematiek opnieuw op de agenda van de gemeenteraad brengen.
Vragen tot toelichting:
1. Hoe is het zo ver kunnen komen dat de dreven er, niettegenstaande de in januari 2023 uitgevoerde drastisch ingegrepen, opnieuw lamentabel bijliggen?
2. Welke stappen zullen er ondernomen worden om de dreven terug in hun authentieke staat te herstellen en zal de aannemer aangesproken worden over het bedroevende resultaat van de uitgevoerde werken?
3. Werd onderzocht of het weren van zwaar verkeer en het verplichten van aangepast werfvervoer een oplossing kan bieden voor het verder denegreren van onze monumentale dreven?
De Fractie VOOR LATEM EN DEURLE dringt opnieuw aan op dringend herstel van het authentieke karakter van onze dreven, met respect voor de gebruiksvriendelijkheid/veiligheid ervan voor de bewoners en gebruikers, dit na het organiseren van één of meerdere bewonersvergaderingen zodat - in de aanwezigheid met de betrokken aannemer en het gemeentebestuur - per dreef kan besproken/bepaald worden op welke wijze en binnen welke timing dit het best gebeurt.
Op de gemeenteraad van 27 april 2020 werd goedkeuring verleend aan de aanleg van het kunstgrasterrein A.
Eén van de beweegreden om over te gaan tot de aanleg van kunstgrasterrein A was, aldus de memorie van toelichting, de volgende:
Het enige dat qua inplanting niet wijzigt, geen ontwerper vergt en relatief snel kan worden uitgevoerd is de heraanleg van het natuurgrasterrein A naar kunstgras. Het terrein wordt door FC Latem gebruikt en mag tijdens het seizoen eigenlijk maar 1 keer per week bespeeld worden ten einde een respectabel veld te behouden. Wegens de huidige groei van FC Latem (groei in jeugdploegen, groei in dames ploegen, extra ploeg in 4de prov) en gezien de analyse van de sportvelden is gebleken dat er dringende nood is aan een extra kunstgrasterrein naast het bestaande kunstgrasterrein B. Een kunstgrasterrein biedt 3 maal meer trainings- en speelcapaciteit dan een natuurgrasterrein. Een heraanleg kan enkel gebeuren in het tussenseizoen (juni-augustus).
…
- FC Latem kampt met een tekort aan ruimte om hun jeugd te voorzien van volwaardige speelgelegenheden. Daarbij komend hebben ze vanaf volgend seizoen al zeker een reserveploeg bij die ook op een groot terrein moet trainen en competitie spelen;
Op de gemeenteraden van 27 april 2020 en 18 december 2023 werd goedkeuring verleend aan het plaatsen van nieuwe ledverlichting (armaturen en palen) voor de sportsite, alwaar FC LATEM en TCLD hun activiteiten op ontplooien.
Zowel de aanleg van het kunstgrasterrein als de aanpassing van de verlichting, zou – aldus het college – gebeurd zijn in overleg met FC LATEM en met de buurtbewoners.
Betreffende het gebruik van de kunstgrasterreinen A en B werden er tussen de gemeente en FC LATEM opeenvolgende gebruiksovereenkomsten afgesloten, waarvan de laatste werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 26 juni 2023, dit –zo blijkt uit de toenmalige memorie - ná het organiseren van een bewonersvergadering.
Vreemd genoeg verneemt onze Fractie dat bepaalde van deze buurtbewoners recent zijn overgegaan tot dagvaarding van de gemeente en FC LATEM, dit – zo vernemen we althans - in de uitbraak van het kunstgrasterrein, wat de gemeente betreft, én in het reduceren van het gebruik ervan tot haar oorspronkelijke bezetting, wat FC LATEM betreft.
Vragen om toelichting:
1) Kan er een afschrift van de dagvaarding bezorgd worden aan de gemeenteraadsleden?
2) Waarom wordt de gemeente en FC LATEM gedagvaard door de buurtbewoners en welke zijn de effectief ingestelde vorderingen?
3) Welke zijn de stappen/het standpunt dat de gemeente zal (in)nemen?
4) Hoe wil de gemeente de belangen van FC LATEM en de buurtbewoners met elkaar verzoenen?
Namens Gemeenteraad,
An De Vreese
Algemeen directeur
Peter Draulans
Voorzitter