Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 74.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 74, 277 en 278.
Het zittingsverslag werd vervangen door een audio-opname die beschikbaar wordt gesteld op de website.
Enig artikel. Keurt de notulen en het zittingsverslag van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 19 december 2022 goed.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (Artikel 78).
Besluit van de Vlaamse Regering van 29 januari 2021 tot wijziging van de regelgeving over de voorwaarden en procedure in het kader van de toekenning van een vergunning of subsidie aan een organisator van kinderopvang en buitenschoolse opvang en over voorwaarden voor het lokaal bestuur in het kader van het lokaal beleid kinderopvang.
Het positief advies van het Lokaal Overleg Kinderopvang van 13 december 2022.
De Vlaamse Regering wijzigde op 29 januari 2021 definitief een aantal besluiten met betrekking tot kinderopvang en buitenschoolse opvang via het Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de regelgeving over de voorwaarden en procedure in het kader van de toekenning van een vergunning of subsidie aan een organisator van kinderopvang en buitenschoolse opvang en over voorwaarden voor het lokaal bestuur in het kader van het lokaal beleid kinderopvang.
In dit besluit is onder andere ook de voorwaarde vastgelegd dat een organisator groepsopvang die een vergunning aanvraagt of wijzigt, een opportuniteitsadvies moet hebben van het lokaal bestuur.
De raad legt de de criteria en procedure vast met betrekking tot het opportuniteitsadvies bij een aanvraag vergunning groepsopvang.
Dit besluit heeft geen financiële impact.
Artikel 1. De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt de criteria en procedure goed met betrekking tot het opportuniteitsadvies bij een aanvraag vergunning groepsopvang.
Art. 2. Het Vast Bureau is gemachtigd om het opportuniteitsadvies te verlenen en ter info over te maken aan het Lokaal Overleg Kinderopvang.
Art. 3. De criteria en de procedure van het opportuniteitsadvies worden als bijlage bij dit besluit gevoegd.
Bijlage Criteria opportuniteitsadvies lokaal bestuur Sint-Martens-Latem bij een aanvraag vergunning groepsopvang
De volgende criteria worden gehanteerd om een opportuniteitsadvies op te maken. Onder de criteria wordt toegelicht welke indicatoren gebruikt kunnen worden als richtlijn.
1. De organisator neemt deel aan een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek komen volgende zaken aan bod:
Motivering: Een kennismakingsgesprek geeft de mogelijkheid inzichten in de gemeentelijke noden en bezorgdheden te bespreken. Het is de bedoeling een dialoog tussen organisator en lokaal bestuur tot stand te brengen waardoor een actieve samenwerking mogelijk wordt.
2. Vergunbaarheid pand voor kinderopvang en mobiliteitstoets
Het is belangrijk dat de opstart, uitbreiding of verhuis van opvangplaatsen plaatsvindt in vergunde panden, met beperkte mobiliteitsimpact. Beide zijn afhankelijk van de grootte van het nieuwe of verhuisde opvanginitiatief. De aanwezigheid van een tuin of buitenruimte strekt tot de aanbeveling.
Dit criterium wordt geoperationaliseerd aan de hand van de volgende indicatoren:
Motivering: Als de organisator in een bepaald pand opvang wil organiseren moet het duidelijk zijn dat het pand in aanmerking komt voor een vergunning voor het uitbaten van kinderopvang en de impact op de mobiliteit voldoende gelenigd wordt.
3. De huidige en toekomstige nood aan kinderopvang
De opstart of uitbreiding van opvangplaatsen kan best plaatsvinden wanneer de nood aan kinderopvang groot is.
Dit criterium wordt geoperationaliseerd aan de hand van de volgende indicatoren:
Motivering: Samen met de organisator zullen vraag en bestaand aanbod bekeken worden. Dit gaat steeds over de huidige situatie op het moment van de aanvraag van vergunning. Het is steeds belangrijk dat er een nood is aan opvang.
4. Samenwerking en betrokkenheid op het lokale niveau
Motivering: Consequente registratie via het LLKO is noodzakelijk om de lokale noden op vlak van kinderopvang aan te tonen.
Bijlage Procedure opportuniteitsadvies lokaal bestuur Sint-Martens-Latem bij een aanvraag vergunning groepsopvang
1 Indienen van de aanvraag
Een organisator kinderopvang die een aanvraag indient bij het Agentschap Opgroeien is in volgende gevallen verplicht een opportuniteitsadvies te vragen bij het lokaal bestuur:
De aanvraag bij het lokaal bestuur moet ingediend worden per mail op mailadres sociaalhuis@sint-martens-latem.be.
De aanvraag gebeurt via het aanvraagformulier van Agentschap Opgroeien.
2 Opvolging door het lokaal bestuur
Namens Raad voor Maatschappelijk Welzijn,
An De Vreese
Algemeen directeur
Peter Draulans
Voorzitter