Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40, §3 en artikel 41, 2°.
Gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2014 over 'het reglement subsidies kadervorming'.
Gemeenteraadsbesluit van 15 december 2008 over 'het reglement Jeugdwerkbeleid’.
Met dit reglement wensen we de zelfstandigheid van de jeugdverenigingen te stimuleren door ze voldoende te subsidiëren. Zo zullen ze nu zelfstandig instaan voor bijvoorbeeld de organisatie van het kampvervoer. Op die manier leren ze om beter te plannen, te organiseren en afspraken na te leven. Daarnaast willen we ook de betrokkenheid en het engagement stimuleren door de verbinding te maken met de Jeugdraad Latem-Deurle.
We wensen tevens de jeugdverenigingen meer te sensibiliseren en verantwoordelijk te maken voor het gebruik van de gemeentelijke gebouwen en terreinen. We vereenvoudigen het reglement door het toevoegen van de 'kadervorming', zodat dit geen apart reglement meer vormt. Het ontwerp van het nieuwe subsidiereglement werd positief onthaald door de Jeugdraad, de KSA en de Scouts.
Stemming amendement
De heer Kristof Vanden Berghe vraagt de stemming over een amendement: aanpassing bedrag in artikel 3.2.2. voorlaatste zin van 1.000 euro naar 3.000 euro.
Dit amendement krijgt: 4 stemmen voor (Kristof Vanden Berghe, Marian De Clercq, Nicolas Bosschem, Alexander Daskalides) en 12 stemmen tegen (Peter Draulans, Pieter Vanderheyden, Rigo Van de Voorde, Emiel Verschueren, Jan Van Wassenhove, Hans Van Hooland, Filip Christiaens, Filip Vanparys, Inge Vanderhaeghe, Bart Verkerken, Ward Claeyssens, Inge Baert - De Mey).
Stemming besluit
Artikel 1. Goedkeuring wordt verleend aan het Reglement Subsidies jeugdwerk en jeugdverenigingen.
Art. 2. Dit reglement vervangt het reglement ‘subsidie kadervorming’ van 23 juni 2014 en het reglement ‘Jeugdwerkbeleid’ van 15 december 2008. Het vernieuwde reglement gaat in voege vanaf goedkeuring op de gemeenteraad van 27 februari 2023.
Art. 3. Het reglement wordt als bijlage gevoegd bij onderhavig besluit.
Bijlage: Reglement subsidies jeugdwerk en jeugdverenigingen.
Artikel 1: Doelstellingen
Het lokaal bestuur wil met dit subsidiereglement volgende doelstellingen bereiken:
1. jongeren (particulieren) tussen 15 & 25 jaar stimuleren om zich verder te ontplooien in het jeugdwerk;
2. de verenigingen in staat stellen om een degelijke reguliere basiswerking te garanderen;
3. de verenigingen motiveren en belonen voor het activeren en bijeenbrengen van jonge inwoners;
4. de verenigingen motiveren extra duurzame inspanningen te leveren;
Artikel 2: Particulieren
2.1 Voorwaarden:
Een subsidie 'vorming in het jeugdwerk' kan aangevraagd worden door:
• Elke jongere woonachtig in Sint-Martens-Latem, tussen 15 en 25 jaar oud;
• De opleiding moet georganiseerd worden door een vereniging erkend door Afdeling Sport, Jeugd en Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap (gesubsidieerde landelijk georganiseerde jeugdverenigingen en de gesubsidieerde cultuur educatieve verenigingen die vormingsprogramma's inrichten voor het behalen van de attesten animator, hoofdanimator, instructeur en hoofdinstructeur in het jeugdwerk);
• De aanvraag moet betrekking hebben op opleidingen die plaats hadden in 12 maanden voorafgaand aan 1 december van het lopend jaar;
• De opleiding omvat minstens 4 uur en het inschrijvingsgeld per opleiding bedraagt minstens 10 euro. Het College is gemachtigd om uitzonderingen toe te staan.
2.2 Bedrag van de subsidie:
De subsidie dekt het inschrijvingsgeld van de opleiding met een maximum van 125 euro per aanvrager per jaar.
2.3 Procedure:
Documenten worden jaarlijks vóór 01 december - van het kalenderjaar waarin de cursus viel – bezorgd aan de dienst Vrije tijd via het invulformulier op de gemeentelijke website.
Laattijdig ingediende aanvragen worden niet weerhouden.
De uitbetaling van de subsidie gebeurt steeds in de maand december van het jaar waarin de subsidie aangevraagd werd.
Artikel 3: Jeugdverenigingen
3.1 Voorwaarden:
Een subsidie kan aangevraagd worden door erkende jeugdverenigingen wiens zetel op het grondgebied van Sint-Martens-Latem is gevestigd en die een actieve jeugdwerking hebben in Sint-Martens-Latem.
De betreffende verenigingen:
• Moeten erkend zijn door het lokaal bestuur;
• Moeten deel uitmaken van een Vlaamse overkoepelende jeugdorganisatie;
• hebben leden tussen 3 en 25 jaar oud waarvan minimaal 50% woont in Sint-Martens-Latem;
• hebben een bestuur met minstens 2 inwoners van de gemeente;
• beschikken over een eigen rekeningnummer;
• zijn vrij van enig commercieel doel;
• zijn financieel niet afhankelijk van enige andere organisatie;
• zijn reeds een volledig jaar actief;
• moeten kunnen aantonen dat ze een georganiseerde werking hebben door een overzicht te geven van de samenstelling van het bestuur, het aantal leden en een omschrijving van de aard van de activiteiten (jaaroverzicht wordt doorgestuurd);
• vaardigen 2 leden af in de jeugdraad en werken actief mee op noodzakelijke tijdstippen.
Deelname in de jeugdraad is verplicht door minimum 2 leden per vereniging, op noodzakelijke momenten vastgelegd door de vrijetijdsconsulent. Indien hier niet wordt aan voldaan, daalt de subsidie met 10% per afwezigheid.
3.2 Verdeling van de subsidies voor jeugdverenigingen:
De subsidie bestaat uit volgende onderdelen:
3.2.1. De werkingssubsidie:
Elke vereniging krijgt een vast startbedrag, afhankelijk van het aantal leden. Dit voor minimaal 25 activiteiten/vergaderingen per jaar. Per extra activiteit (van alle takken) ontvangt de vereniging 40 euro extra. Dit om een regelmatige en stabiele werking te garanderen. Indien er minder dan 25 activiteiten/vergaderingen doorgaan, dan vermindert de subsidie met 40 euro per niet gedane activiteit. De vereniging engageert zich ertoe aan minimaal 2 gemeentelijke evenementen mee te werken.
• Gebaseerd op het aantal leden van de vereniging. Tussen 50 - 100 leden: 2000 euro; tussen 101 – 200 leden: 2500 euro; meer dan 201 leden: 3000 euro;
• Subsidie voor gebrevetteerde gekwalificeerde animatoren: 25 euro per gebrevetteerde animator. De behaalde attesten moeten voorgelegd worden; animatoren met minimum 3 jaar ervaring in het jeugdwerk als leider, worden ook erkend als gebrevetteerd animator. Een geschreven verklaring op eer van de hoofdleiding dient hiervoor als bewijs.
3.2.2. De kampsubsidie:
Elke vereniging krijgt per kamp een basisvergoeding:
• kampen van 1-5 nachten: 300 euro
• kampen van 6-9 nachten: 450 euro
• kampen vanaf 10 nachten: 550 euro.
• Voor kampen met meer dan 50 deelnemers voorziet het bestuur een eenmalige extra vergoeding van 300 euro.
Elke vereniging die vervoer nodig heeft van materiaal, krijgt hiervoor een maximale subsidie van 1000 euro. Facturen dienen hiervoor voorgelegd te worden;
3.2.3. De extra curriculum subsidie:
Activiteiten georganiseerd door de vereniging in Sint-Martens-Latem worden gratis ondersteund door het lokaal bestuur; de verenigingen kunnen gratis gebruik maken van uitleenmateriaal (zie reglement uitleenmateriaal).
De inclusie-subsidie voor jeugdverenigingen met werking voor kinderen met een beperking: Jeugdverenigingen die actief open staan om kinderen met een beperking op te vangen, krijgen hiervoor 50 euro per lid met een beperking. Deze subsidie dient voornamelijk om extra begeleiding van deze personen te kunnen voorzien.
3.2.4. Duurzaamheid: respect voor de natuur en medemens.
Het is de taak van de vereniging om het aangeboden terrein en lokaal ten alle tijde proper te houden.
• Het terrein moet vrij zijn van kapot en niet bruikbaar materiaal;
• Bruikbaar materiaal dient ten allen tijden opgeborgen te worden waardoor het een langere levensduur krijgt;
• Het lokaal en terrein moeten degelijk onderhouden worden en ten allen tijden proper gehouden te worden;
• Er mag geen zwerfvuil op het terrein aanwezig zijn. Indien het zwerfvuil van anderen is, is het de taak van de vereniging om dit op te ruimen.
Indien deze regels niet opgevolgd worden, vermindert de werkingssubsidie met 100 euro per vaststelling;
• Afvalbeleid: de verenigingen krijgen per jaar 70 euro subsidie voor de aankoop van PMD- en restafvalzakken en voor het deponeren van afval op het containerpark. De vereniging biedt de afvalzakken op het correcte tijdstip wekelijks aan. Voor grote evenementen kan de vereniging steeds afvaleilanden aanvragen (uitleenmateriaal), de standaard PMD- en restafvalzakken dienen niet voor een evenement.
• De verenigingen stimuleren zo veel als mogelijk hun leden en leiding met de fiets naar alle activiteiten te laten komen.
• De vereniging houdt de terreinen rookvrij:
o Vermits de aangeboden terreinen en de werking van de verenigingen voor jongeren zijn, dient het principe ‘Generatie Rookvrij - Hier speel/sport ik rookvrij ‘ –toegepast te worden. Er kan dus niet gerookt worden in het bijzijn van kinderen.
4. Procedure:
Jaarlijks vóór 30 september bezorgt de vereniging volgende documenten aan de dienst Vrije tijd:
• overzicht van het aantal leden;
• Jaarkalender;
• Overzicht kampen (bewijs van reservatie met vermelding aantal nachten + ingeschreven leden – fourage niet meegerekend);
• Overzicht kinderen met een beperking;
• Copy van attesten gebrevetteerde animatoren en/of verklaring op eer van de hoofdleiding;
• Facturen materiaalvervoer kampen;
Persoonsgebonden gegevens worden niet gedeeld, maar aantallen worden op eer en geweten van de vereniging doorgegeven aan het lokaal bestuur.
Laattijdig ingediende aanvragen worden niet weerhouden.
Controle op de naleving van de voorschriften en op de juistheid van de ingediende gegevens kan op ieder ogenblik uitgevoerd worden door de dienst Vrije tijd. Het vaststellen van misbruiken kan resulteren in het niet bekomen van de subsidie.
De uitbetaling van de subsidies volgt steeds in de maand december.