Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 74.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 74, 277 en 278.
Het zittingsverslag werd vervangen door een audio-opname die beschikbaar wordt gesteld op de website.
Enig artikel. Keurt de notulen en het zittingsverslag van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 25 maart 2024 goed.
Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017 Afdeling 3 - bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid.
Besluit van de Vlaamse Regering van 7 oktober 2022 tot bepaling van de inwerkingtreding van het participatie- en netwerktraject en de retributies voor het vormingspakket maatschappelijke oriëntatie in het kader van het inburgeringstraject tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 januari 2016 houdende de uitvoering van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid.
Europa WSE subsidieert de opstart van 18 regionale organisatienetwerken waarin lokale besturen en organisaties samen leren en samen acties opzetten rond de 4de pijler inburgering (Participatietrajecten voor nieuwkomers). Een participatietraject moet nieuwkomers in Vlaanderen de kans geven om hun sociaal netwerk te versterken en te verbreden. Op vraag van verschillende lokale besturen binnen de referentieregio Gent, wil stad Deinze zich engageren als penhouder en indiener van een subsidiedossier voor het oprichten van een regionaal netwerk. Bij goedkeuring ontvangt de indiener over de looptijd van 2 jaar een subsidie van 322.000 euro voor het uitbouwen van een
regionaal netwerk.
1. Algemeen kader
1.1. Het wetgevend kader
Volgens het decreet betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid heeft iedere meerderjarige vreemdeling of Belg van een vreemde herkomst die legaal en langdurig in Vlaanderen of Brussel woont het recht op een inburgeringstraject. Sinds 1 maart 2022 moeten verplichte inburgeraars de doelstellingen behalen van drie trajectonderdelen ( 1. maatschappelijke oriëntatie, 2. Nederlands leren & 3. traject naar werk). Op 1 januari 2023 trad de zogenaamde 'vierde pijler', het 'participatie- en netwerktraject' van het inburgeringstraject in werking. Het volledige inburgeringstraject bestaat op heden uit volgende onderdelen:
1. Maatschappelijke oriëntatie
2. Nederlands leren
3. Traject naar werk
4. Vierde pijler: participatie- en netwerktraject. Inwerkingtreding decreet 4de pijler: 1/01/2023
1.2. de 'Vierde pijler': Het 'participatie- en netwerktraject'
Inburgeraars die verplicht zijn om een inburgeringstraject te volgen, zijn sinds 1 januari 2023 ook verplicht om een participatie- en netwerktraject te volgen, tenzij ze werken of studeren. Dit geldt voor nieuw opgestarte trajecten sinds 1 januari 2023. Verplichte inburgeraars die werken of studeren en niet-verplichte inburgeraars kunnen er ook voor kiezen om een participatietraject te volgen, maar zijn hiertoe niet verplicht.
Het 'participatie- en netwerktraject' heeft als doel het sociaal netwerk van de inburgeraar te versterken en verbreden in de eigen lokale leefomgeving. De inburgeraar kan dit doen door minimum 40 uur deel te nemen aan één of meerder activiteiten zoals bijvoorbeeld in een buddyproject, een stage bij een bedrijf, vereniging of lokaal bestuur, via vrijwilligerswerk, deelname aan activiteiten in een buurthuis, … De activiteiten gebeuren steeds in een Nederlandstalige context en moeten integratie in de leefomgeving bevorderen.
1.3. Decretale regierol integratiebeleid lokale besturen
Binnen de grenzen van hun grondgebied hebben de steden en gemeenten de regierol over het integratiebeleid. Dat betekent dat ze binnen de grenzen van het subsidiariteitsbeginsel voor de uitwerking ,sturing, afstemming en uitvoering van het inclusieve lokale integratiebeleid zorgen. Ze coördineren de relevante actoren in de eigen stad of gemeente en betrekken bij dat [beleid de inburgeraar en de relevante actoren op hun grondgebied]. Voor het participatie- en netwerktraject zijn de lokale besturen een prioritaire partner. Zij ontsluiten een aanbod dat aanwezig is in hun gemeente/stad. De rol van de lokale besturen binnen de vierde pijler sluit aan bij de decretale regierol integratiebeleid. Lokale besturen hebben immers zicht op het relevante aanbod van lokale en bovenlokale actoren in hun gemeente/stad. Het kan gaan om bestaande reguliere initiatieven van vrijwilligerswerk, buddy-trajecten,… of ontwikkeld worden vanuit verschillende mogelijke partners van de lokale besturen. Ze kunnen bij de afstemming van het aanbod intergemeentelijk samenwerken.
1.3. Oproep 'regionale organisatienetwerken, het participatie en netwerktraject (oproep 41)
1.3.1. Algemeen kader oproep
Europa WSE investeert in de opstart van 18 regionale organisatienetwerken (15 referentieregio’s- 3 grootsteden: Antwerpen, Gent en Brussel) waarin lokale besturen en organisaties samen leren en samen acties opzetten rond de 4de pijler inburgering, het participatietraject voor nieuwkomers.
Er worden twee projectoproepen voorzien:
Oproep 1: het oprichten van een regionaal organisatienetwerk (niveau referentieregio) met lokale besturen als belangrijke partner en organisaties. De doelstelling is om het aanbod te ontsluiten en een zinvol traject op maat voor inburgeraars aan te bieden in de regio. Er worden hiervoor ruime en diverse partnerschappen aangegaan, het regionaal organisatienetwerk is flexibel.
Volgende modaliteiten liggen vast:
- De oproep staat open tot en met 30/09/2023.
- Budget: €322 000 voor 24 maanden.
- Er is geen cofinanciering vereist.
- Er kan maar 1 dossier per referentieregio worden ingediend. De penhouder kan 1 lokaal bestuur zijn (die voor de regio als penhouder optreedt), een intergemeentelijk samenwerkingsverband of welzijnsvereniging.
- De middelen worden volledig aangewend voor de inzet en ondersteuning van projectmedewerkers (projectcoördinator, netwerkcoach,…).
De taken van de indiener zijn onder andere het opstarten van het netwerk, het actiegericht leerproces stimuleren en faciliteren, zicht krijgen op het bestaande aanbod en het overkoepelend beheer om de planlast van de lokale besturen te verminderen, de samenwerkingsprincipes vastleggen en de governancestructuur, expertise uitwisselen, monitoring en evaluatie,… Samen met de partners die mee instappen wordt ook een actieplan opgemaakt dat kan worden ingediend in oproep 2.
Oproep 2: Vanuit het regionaal organisatienetwerk dat onder voorbehoud van subsidiering kan opgestart worden, kan een actieplan worden ingediend om concrete acties te kunnen financieren op het terrein. Via deze oproep hopen we – na goedkeuring- ook middelen te kunnen binnenhalen om concrete acties te realiseren/verder te zetten. De modaliteiten zijn nog niet gekend.
1.3.2. Deinze als penhouder voor de projectaanvraag
De ondersteuning vanuit Europa WSE voor de opstart van een regionaal organisatienetwerk rond participatie en netwerktrajecten is een opportuniteit voor de regio om kennisuitwisseling rond dit specifieke thema te bevorderen, het aanbod op termijn te versterken en de toeleiding van inburgeraars naar een gepast aanbod te faciliteren. Een projectteam dat de gezamenlijke en specifieke uitdagingen voor de verschillende besturen in de regio in kaart kan brengen, ervaring vanuit 3 'proeftuinen 4de pijler' in de regio samenbrengt en ondersteunend kan werken aan de lokale besturen, is een meerwaarde voor de regio.
Op vraag van verschillende lokale besturen binnen de referentieregio Gent, wil stad Deinze zich engageren als penhouder en indiener van een subsidiedossier voor het oprichten van een regionaal netwerk. Aangezien slechts één dossier per referentieregio goedgekeurd kan worden, vragen wij aan uw goedkeuring om Stad Deinze het mandaat te geven om als penhouder op te treden voor de Referentieregio Gent (met uitzondering van Stad Gent). Na goedkeuring van het projectdossier werft Deinze volgens de projectmodaliteiten de nodige projectmedewerkers aan die op autonome wijze het netwerk verder vorm zullen geven ter bevordering van de regionale werking.
Er is geen cofinanciering vereist vanuit de lokale besturen voor de oprichting van het regionaal netwerk. Rekening houdend met de decretale verplichting over inburgering vragen ze wel engagement van elk bestuur door een rol op te nemen als partner binnen het netwerk. Hierbij houden we maximaal rekening met de administratieve belasting voor de deelnemende besturen.
Dit project werd reeds ingediend (gemandateerd door 15 van de 22 besturen) en goedgekeurd door het Monitoringcomité van het departement van Europa WSE (7/12/2023). De aanwerving van 2 netwerkmedewerkers werden opgestart.
De eigenlijke opstart van het netwerk wordt voorzien door de aangeworven medewerkers. Ondersteund door collega’s uit stad Deinze, lokale besturen uit de proeftuinen en partners, zullen de medewerkers een eerste werkveldverkenning doen. Daaruit wordt enerzijds verwacht dat er een formele visievorming alsook een formele samenwerkingsvorm wordt opgemaakt. Anderzijds wordt een inventaris gemaakt van het bestaande aanbod en van de noden binnen het werkveld. Op basis van dit werk, wordt een actieplan opgemaakt dat in kader van Oproep 60 kan worden ingediend.
Oproep 60 – 'Samen bouwen aan sociale netwerken voor nieuwkomers in jouw regio'
Via een eerste projectoproep (oproep 41, zie boven) werden middelen vrijgemaakt om in elke regio medewerkers aan te stellen die de leidende rol opnemen bij de opstart van het regionaal organisatienetwerk. Via oproep 60 worden middelen beschikbaar gesteld om acties, geformuleerd door het organisatienetwerk, te financieren. In de projectaanvraag moet de indiener aantonen dat de acties zijn opgesteld en goedgekeurd door het netwerk. Het indienen van een projectvoorstel binnen deze oproep is voorbehouden aan promotoren van oproep 41 'Regionale organisatienetwerken participatie- en netwerktraject nieuwkomers'. Voor de uitvoering van de acties wordt beroep gedaan op de nodige partners en/of onderaannemers.
Volgende modaliteiten liggen vast binnen oproep 60:
- Voor een periode van 2 jaar (2024-2026) is een totaalbedrag van € 4.661.062,16 voorzien, toe te kennen aan 18 organisatienetwerken
- De acties dienen voor minstens 25% door het organisatienetwerk zelf te worden gefinancierd.
- De oproep staat open van 30/09/2023 tot en met 15/05/2024 en werkt met 3 indieningsmomenten: 30/11/2023, 15/02/2024 en 15/05/2024.
De indiening van een dossier in kader van Oproep 60 zal door de netwerkmedewerkers gecoördineerd worden en door Deinze als promotor ingediend worden. Het is evenwel realistisch om uit te gaan van de laatste indiendatum aangezien de aanwervingen nog lopende zijn.
Dit alles gebeurde zonder Sint-Martens-Latem omwille van afwezigheden. Na navraag bij Deinze kunnen wij alsnog aansluiten.
Meer informatie als bijlage.
Er is geen cofinanciering vereist vanuit de lokale besturen voor de oprichting van het regionaal netwerk.
Artikel 1. Lokaal bestuur Sint-Martens-Latem geeft het mandaat aan Stad Deinze om als penhouder op te treden en het netwerkleiderschap voor het regionaal organisatienetwerk op te nemen.
Art. 2. Lokaal bestuur Sint-Martens-Latem stapt mee in als partner in het regionaal organisatienetwerk.
Art. 3. Het lokaal bestuur Sint-Martens-Latem neemt kennis van de beslissing tot goedkeuring van het subsidiedossier voor de opbouw van het regionaal organisatienetwerk.
Art. 4. Een afschrift van deze beslissing zal overgemaakt worden aan stadsbestuur Deinze.
Namens Raad voor Maatschappelijk Welzijn,
An De Vreese
Algemeen directeur
Peter Draulans
Voorzitter