Terug
Gepubliceerd op 21/12/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 18/12/2023 - 20:00

Aanpassing reglement Speelpleinwerking Oase: goedkeuring

Aanwezig: Peter Draulans, Voorzitter
Pieter Vanderheyden, Rigo Van de Voorde, Agnes Lannoo-Van Wanseele, Jan Van Wassenhove, Kristof Vanden Berghe, Marian De Clercq, Nicolas Bosschem, Hans Van Hooland, Filip Vanparys, Inge Vanderhaeghe, Alexander Daskalides, Anneke De Cock, Bart Verkerken, Ward Claeyssens, Erik Van den Abeele, Inge Baert - De Mey,
Bram Van der Plas, Beleidsmedewerker
An De Vreese, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Emiel Verschueren, Filip Christiaens, Gemeenteraadslid
Bevoegdheid

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, 41 en 56.

Motivering

De laatste aanpassing van het reglement speelpleinwerking dateert van 30/5/2023.

Huidige aanpassing wordt voorgesteld naar aanleiding van de invoering van de UiTPAS regio Leie Schelde (zie afzonderlijk agendapunt op deze gemeenteraad). 

Er wordt voorgesteld om artikel 4.3 van het reglement aan te passen als volgt en hiermee een kansentarief voor het speelpleinwerking in te voeren. 

'Artikel 4.3: Kansentarief voor UiTPAS-houders regio Leie Schelde: 

  • · dagtarief: 20% van het basistarief inwoners;
  • · weektarief: 20% van het basistarief inwoners zonder extra korting;
  • · uitstap: eventuele uitstappen worden geraamd op 20% van het basistarief uitstap.

Het recht op UiTPAS regio Leie Schelde met kansentarief wordt toegekend zoals door het lokaal bestuur van de domicilie van die persoon vastgelegd.
De werkwijze om het correcte tarief toe te passen wordt uitgewerkt door de dienst Vrije tijd en op de website van het lokaal bestuur gecommuniceerd.'

Publieke stemming
Aanwezig: Peter Draulans, Pieter Vanderheyden, Rigo Van de Voorde, Agnes Lannoo-Van Wanseele, Jan Van Wassenhove, Kristof Vanden Berghe, Marian De Clercq, Nicolas Bosschem, Hans Van Hooland, Filip Vanparys, Inge Vanderhaeghe, Alexander Daskalides, Anneke De Cock, Bart Verkerken, Ward Claeyssens, Erik Van den Abeele, Inge Baert - De Mey, Bram Van der Plas, An De Vreese
Voorstanders: Peter Draulans, Pieter Vanderheyden, Rigo Van de Voorde, Agnes Lannoo-Van Wanseele, Jan Van Wassenhove, Kristof Vanden Berghe, Marian De Clercq, Nicolas Bosschem, Hans Van Hooland, Filip Vanparys, Inge Vanderhaeghe, Alexander Daskalides, Anneke De Cock, Bart Verkerken, Ward Claeyssens, Erik Van den Abeele, Inge Baert - De Mey
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1. Het reglement speelpleinwerking wordt aangepast zoals voorgesteld.
Art. 2. Het reglement wordt als bijlage gevoegd bij onderhavig besluit.
Art. 3. Dit reglement vervangt integraal het vorige reglement van 30/5/2023, vanaf januari 2024.

Bijlage Reglement speelpleinwerking

Artikel 1: Doelgroep

Het speelplein staat open voor kinderen vanaf drie jaar (kinderen moeten zindelijk zijn) tot twaalf jaar.

Artikel 2: Openingsuren

De gemeente biedt speelpleinwerking aan in volgende schoolvakanties:

  1. paasvakantie (gesloten op Paasmaandag);
  2. Eerste drie weken van juli (gesloten op 11 juli);
  3. laatste drie weken van augustus (gesloten op 15 en 31 augustus);
  4. herfstvakantie (gesloten op 1 november).

Het speelplein is open van 8 uur tot 18 uur.

Er is gratis opvang van 8 tot 9 uur en van 16 tot 18 uur.
De activiteiten starten stipt om 9 uur en eindigen om 16 uur. 

Artikel 3: Inschrijven

Inschrijven en betalen kan vanaf een maand voor de start van iedere vakantie via de gemeentelijke website (www.sint-martens-latem.be/speelpleinwerking). Ter plaatse inschrijven is niet mogelijk.
Om een goede werking te garanderen vragen we om minimum één week op voorhand in te schrijven. Vanaf zeven dagen voor de start van elke vakantieweek worden de plaatsen naar een minimum herleid. We gaan voor een kwalitatief veilige speelpleinwerking en hanteren de regel: 1 animator per maximum 10 kinderen.

Artikel 4: Tarief

In de dag- en weekprijzen zijn inbegrepen :

  • · verzekering lichamelijke ongevallen;
  • · tien- en vieruurtje;
  • · ochtend- en avondopvang.

Artikel 4.1: Tarief inwoners

Tarief inwoners (het kind, of minstens één van de ouders is gedomicilieerd in Sint-Martens-Latem).

  • · dagtarief: 10  euro per kind;
  • · weektarief: 45  euro per kind (of 10% korting voor 5 dagen);
  • · uitstap: eventuele uitstappen worden geraamd op 25 euro per kind.

Artikel 4.2: Tarief niet-inwoners

Tarief niet-inwoners (het kind, noch de ouders zijn gedomicilieerd in Sint-Martens-Latem).

  • · dagtarief: 16 euro per kind;
  • · weektarief: 72 euro per kind (of 10% korting voor 5 dagen);
  • · uitstap: eventuele uitstappen worden geraamd op 25 euro per kind.

Artikel 4.3: Kansentarief voor UiTPAS-houders regio Leie Schelde: 

  • · dagtarief: 20% van het basistarief inwoners;
  • · weektarief: 20% van het basistarief inwoners zonder extra korting;
  • · uitstap: eventuele uitstappen worden geraamd op 20% van het basistarief uitstap.

Het recht op UiTPAS regio Leie Schelde met kansentarief wordt toegekend zoals door het lokaal bestuur van de domicilie van die persoon vastgelegd.
De werkwijze om het correcte tarief toe te passen wordt uitgewerkt door de dienst Vrije tijd en op de website van het lokaal bestuur gecommuniceerd.

Artikel 4.4: Tarieven extra activiteiten

Het lokaal bestuur kan extra activiteiten organiseren tijdens de speelpleinwerking, buiten de normale programmatie. Het inschrijven hiervoor kan mits een meerprijs. De meerprijs is afhankelijk van de activiteit (sport, taalbad, …). Het lokaal bestuur staat steeds ook voor een deel van deze kostprijs in. Het staat de ouders vrij hun kind hier al dan niet voor in te schrijven.

Artikel 4.5: Supplement te laat ophalen

Haalt de ouder het kind te laat en dus na 18 uur af, rekent de vrijetijdsconsulent of de hoofdanimator 5 euro per kind per begonnen kwartier aan.
Haalt men op jaarbasis drie keer het kind te laat af, kan het kind geschorst worden van deelname aan de speelpleinwerking.

Artikel 5: Terugbetaling deelnamegelden

De ouder meldt afwezigheden van het kind op voorhand en schriftelijk.
Alleen bij ziekte van een deelnemer – mits voorleggen doktersbewijs – betaalt het lokaal bestuur het inschrijvingsgeld terug, op de administratiekosten van 1 euro per dag na. Uiterlijk zeven dagen na afwezigheid dient men een doktersattest in te dienen op het speelplein of bij de Dienst Vrije Tijd (Sociaal Huis, Vennelaan 23, 9830 Sint-Martens-Latem) met vermelding van het rijksregisternummer en bankrekeningnummer waarop teruggestort moet worden.

Artikel 6: Medische gegevens

De ouder vult bij inschrijving online een medische fiche in. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om de gegevens up-to-date te houden.
In geval van ziekte of letsel van het kind op het speelplein nemen de verantwoordelijken van het speelplein contact op met een van de ouders om de situatie te bespreken. Indien nodig, wordt het kind behandeld door een arts nabij het speelplein. De kosten van deze raadpleging vallen ten laste van de ouders. De verzekeringsdocumenten kunnen worden opgevraagd bij de speelpleinverantwoordelijke.

Artikel 7: Portretrecht

De ouder geeft bij de inschrijving al dan niet toestemming voor het nemen van foto’s. Deze foto’s kunnen worden gebruikt op sociale media en in gemeentelijke publicaties. Enkel kinderen waarvoor de ouder toestemming gaf, worden gefotografeerd.

Artikel 8: Veiligheid

Om de veiligheid te garanderen en om het in- en uitschrijven van het kind vlot te laten verlopen legt de ouder de streepjescode van inschrijving voor. Wanneer het kind door iemand anders dan de ouder wordt opgehaald, geeft de ouder deze boodschap door aan de verantwoordelijke van het speelplein. De persoon die het kind ophaalt, moet in het bezit zijn van de streepjescode.

Artikel 9: Duurzaam speelplein

Het speelplein voorziet voor elke deelnemer een herbruikbare beker die steeds kan bijgevuld worden met water. Plastic wegwerpflessen en kartonnen brikverpakkingen worden niet aanvaard op het speelplein.

Artikel 10: Begeleiding

Voor de begeleiding wordt beroep gedaan op vrijwilliger-animatoren, animatoren, zorganimatoren en hoofdanimatoren.
De aanstelling van de begeleiders is een bevoegdheid van het College van Burgemeester en Schepenen (artikel 56 Decreet Lokaal Bestuur).

Artikel 10.1 Vergoedingen begeleiders

Artikel 10.1.1 Vrijwilliger-animator

De vrijwilliger-animator dient niet te beschikken over een vormingsattest, maar dient wel bereid te zijn in de toekomst kadervorming in het jeugdwerk te volgen. Bij de vrijwilliger-animatoren maken we een onderscheid tussen 15-jarigen en 16-jarigen of ouder zonder ervaring. 

De vergoeding van een vrijwilliger-animator van 15 jaar wordt als volgt vastgelegd:

  • · 75% van de maximale vrijwilligersvergoeding per dag speelplein;
  • · 75% van de maximale vrijwilligersvergoeding per dag per vorming georganiseerd door de Dienst Vrije Tijd of de Jeugdraad van Sint-Martens-Latem;
  • · 75% van de maximale vrijwilligersvergoeding per dag voorbereidend kluswerk buiten de normale organisatie van het speelplein (maximaal één keer per jaar);
  • · 75% van de maximale vrijwilligersvergoeding per dag per voorbereidende vergadering indien men in de daaropvolgende speelpleinweek minimum twee dagen begeleidt.

Een 16-jarige vrijwilliger-animator of ouder zonder ervaring, ontvangt volgende vergoeding:

  • · De maximale vrijwilligersvergoeding per dag speelplein;
  • · De maximale vrijwilligersvergoeding per vorming georganiseerd door de Dienst Vrije Tijd of de Jeugdraad van Sint-Martens-Latem;
  • · De maximale vrijwilligersvergoeding per dag voorbereidend kluswerk buiten de normale organisatie van het speelplein (maximaal één keer per jaar);
  • · De maximale vrijwilligersvergoeding per voorbereidende vergadering indien men in de daaropvolgende week speelpleinwerking minimum twee dagen begeleidt

De verdere bepalingen worden vastgelegd in de afsprakennota.

 

Artikel 10.1.2: Animator

De animator beschikt over een vormingsattest animator of hoofdanimator, of heeft minstens 4 weken ervaring op een speelpleinwerking of heeft minstens 1 jaar ervaring als leiding in een jeugdbeweging.

De vergoeding van een animator wordt als volgt vastgelegd:

 

De bepalingen worden vastgelegd in een studentencontract.
De vergoeding van de animatoren wordt als volgt vastgelegd: minimumloon schaal E1.

 

Verder ontvangt de animator de maximale vrijwilligersvergoeding op volgende momenten:

  • · De maximale vrijwilligersvergoeding per vorming georganiseerd door de Dienst Vrije Tijd of de Jeugdraad van Sint-Martens-Latem;
  • · De maximale vrijwilligersvergoeding per dag voorbereidend kluswerk buiten de normale organisatie van het speelplein (maximaal één keer per jaar);
  • · De maximale vrijwilligersvergoeding per voorbereidende vergadering indien men in de daaropvolgende week speelpleinwerking minimum twee dagen begeleidt.

De verdere bepalingen worden vastgelegd in de afsprakennota.

 

Artikel 10.1.3 Zorganimator

De zorganimator (indien voorzien) bewijst door ervaring en/of praktische opleiding te kunnen instaan voor de zorg voor de drie tot vijfjarigen.
De vergoeding van een zorganimator wordt als volgt vastgelegd:

 

De bepalingen worden vastgelegd in een studentencontract.
De vergoeding van de zorganimator wordt als volgt vastgelegd: minimumloon schaal E1.

 

Verder ontvangt de zorganimator de maximale vrijwilligersvergoeding op volgende momenten:

  • · De maximale vrijwilligersvergoeding per vorming georganiseerd door de Dienst Vrije Tijd of de Jeugdraad van Sint-Martens-Latem;
  • · De maximale vrijwilligersvergoeding per dag voorbereidend kluswerk buiten de normale organisatie van het speelplein (maximaal één keer per jaar);
  • · De maximale vrijwilligersvergoeding per voorbereidende vergadering indien men in de daaropvolgende week speelpleinwerking minimum twee dagen begeleidt.


Artikel 10.1.4 Hoofdanimator

Per speelpleinweek wordt  1 hoofdanimator als coördinator aangesteld.
De hoofdanimatoren beschikken over het attest hoofdanimator en/of een pedagogisch diploma.
De bepalingen worden vastgelegd in een studentencontract.
De vergoeding van de hoofdanimatoren wordt als volgt vastgelegd: minimumloon schaal E3

 

Artikel 10.2 Extra’s voor begeleiders

  • · dagelijks lunch;
  • · versnaperingen;
  • · vormingen en workshops;
  • · jaarlijkse teambuilding(s);
  • · leen-T-shirt vanaf de eerste dag;
  • · eigen T-shirt na één week speelplein en wanneer continuïteit duidelijk is;
  • · een extra T-shirt en sweatshirt na drie weken speelplein en wanneer continuïteit duidelijk is.