De projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde (Werken Leie en Schelde) werd opgericht op 1 januari 2018, met als opdracht de lokale samenwerking tussen besturen onderling en andere betrokken partners, die als doelstelling hebben het stimuleren van het tewerkstellings- en activeringsbeleid, te bevorderen. De projectvereniging wil ondermeer streven naar de uitvoering van projecten die de tewerkstellingsgraad van kwetsbare groepen in het werkingsgebied verhogen alsook naar een gedragen beleidsvisie.
Dit kan onder meer door:
• het organiseren van het wijk-werken
• andere tewerkstellingsinitiatieven voor doelgroepen.
De huidige werkingstermijn van projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde verloopt op 31 december 2023. De 9 aangesloten lokale besturen dienen bijgevolg voor 31 december 2023 te beslissen om vanaf 2024 verder als samenwerkingsverband te blijven inzetten op wijk-werken, sociale economie en werk en andere initiatieven die het tewerkstellings- en activeringsbeleid verbeteren.
Naast deze verlenging dienen gelet de inwerkingtreding van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen tevens voor 31 december 2023 enkele noodzakelijke administratieve wijzigingen aan de statuten genomen te worden.
De kinderopvanginitiatieven op het grondgebied van Sint-Martens-Latem krijgen volgens het reglement van 20 december 2021 (RMW) zowel een eenmalige premie bij hun opstart als een jaarlijkse terugkerende ondersteuning. In artikel 2, §2 van dit reglement staat opgenomen dat de kinderopvanginitiatieven naast hun jaarlijkse premie van 75 of 150 euro ook kunnen beschikken over rest- en PMD-zakken. De nieuwe wetgeving (Uitvoeringsplan Huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2023- 2030) stelt echter dat we niet zomaar rollen afvalzakken mogen uitdelen. Deze paragraaf in ons reglement moet daarom gewijzigd worden.
In de Cultuurregio Leie Schelde wordt de UiTPAS Leie Schelde in 2024 gelanceerd.
Met UiTPAS Leie Schelde willen de deelnemende besturen en de Cultuurregio Leie Schelde de vrijetijdsparticipatie van al hun inwoners stimuleren.
Daarnaast is een specifieke doelstelling van UiTPAS Leie Schelde het verhogen van de vrijetijdsparticipatie van mensen met een laag inkomen en personen die met andere participatiedrempels te maken krijgen, door het uitreiken van een UiTPAS met kansentarief.
De afspraken die in de regio werden gemaakt worden vastgelegd in een regionaal kader.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn is bevoegd om de doelgroepen te bepalen die recht hebben op het kansentarief UiTPAS en sluit zich aan bij de keuzes vastgelegd door de gemeenteraad.
Het zittingsverslag werd vervangen door een audio-opname die beschikbaar wordt gesteld op de website. De Raad dient de notulen van de vorige vergadering goed te keuren.