Decreet over het lokaal bestuur 22 december 2017 (artikel 40§3).
Gemeenteraad 16 september 2019: Goedkeuring Cultuurnota en budget Cultuurregio Leie Schelde (GR/2019/163).
College van 13 maart 2023: Principieel akkoord voor de uitrol van de UiTPAS in Cultuurregio Leie Schelde (CBS/2023/289).
In de Cultuurnota Cultuurregio Leie Schelde, goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 september 2019, werd als 1 van de 4 strategische doelstellingen opgenomen: De Cultuurregio verhoogt de cultuurparticipatie: de Cultuurregio wil geen financiële drempels en zal actief op de UiTPAS inzetten.
Daarnaast stelt ook de actie 1.5.14 in de meerjarenplanning 'Uitgifte UiTPAS in samenwerking met de Cultuurregio'.
Het college van burgemeester en schepenen gaf op 13 maart 2023 principieel akkoord voor de uitrol van de UiTPAS in Cultuurregio Schelde.
Met UiTPAS Leie Schelde willen de deelnemende besturen en de Cultuurregio Leie Schelde de vrijetijdsparticipatie van al hun inwoners stimuleren.
Daarnaast is een specifieke doelstelling van UiTPAS Leie Schelde het verhogen van de vrijetijdsparticipatie van mensen met een laag inkomen en personen die met andere participatiedrempels te maken krijgen, door het uitreiken van een UiTPAS met kansentarief.
De afspraken die in de regio werden gemaakt worden vastgelegd in een regionaal kader.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn is bevoegd om de doelgroepen te bepalen die recht hebben op het kansentarief UiTPAS.
De financiële dienst gaf visum op 05/12/2023 met als visumnummer 2023/12.219.
De kosten van de UiTPAS zullen geboekt worden op GBB/0739-99/616106/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
De ontvangsten (opbrengsten verkoop UiTPAS) worden geboekt op GBB/0739-99/700103/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Artikel 1. De raad neemt kennis van de goedkeuring van het regionaal kader UitPAS door de gemeenteraad en de aanpassing van de regelmenten van de sporthal en de speelpleinwerking naar aanleiding van de invoering van de UiTPAS.
Art. 2 De raad gaat akkoord met de vastgelegde doelgroepen door de gemeenteraad.
Art. 3. Het regionaal kader wordt toegevoegd als bijlage bij dit besluit.
BIJLAGE: REGIONAAL KADER UiTPAS LEIE SCHELDE
SITUERING
Deelname aan vrijetijdsactiviteiten is een recht voor iedereen. In dat kader ontwikkelde publiq in opdracht van de Vlaamse regering een ‘Vlaamse Vrijetijdspas’, de UiTPAS. Een participatiebevorderend project voor iedereen, met specifieke aandacht voor mensen in armoede, in samenwerking met steden en gemeenten uit Vlaanderen en Brussel.
UiTPAS is een spaar- en voordelenprogramma voor iedereen, waarmee pashouders punten kunnen sparen bij deelname aan vrijetijdsactiviteiten en omruilen tegen voordelen. Bovendien wordt de pas gebruikt als financiële reductiekaart voor mensen in armoede en personen die met andere participatiedrempels te maken krijgen.
UiTPAS Leie Schelde maakt deel uit van dit overkoepelende initiatief. Specifieke voorwaarden en bepalingen verschillen per deelnemende UiTPAS-regio. Dit regionaal kader bepaalt de voorwaarden die van toepassing zijn op UiTPAS Leie Schelde.
Dit regionaal kader moet in samenhang gezien worden met deze andere documenten die de onderlinge relaties tussen de belanghebbenden omschrijven:
1. DOELSTELLING
Met UiTPAS Leie Schelde willen de deelnemende besturen en de Cultuurregio Leie Schelde de vrijetijdsparticipatie van al hun inwoners stimuleren, en dit voor zowel gemeentelijke activiteiten als activiteiten van verenigingen en privé-organisatoren.
Een specifieke doelstelling van UiTPAS Leie Schelde is het verhogen van de vrijetijdsparticipatie van mensen met een laag inkomen en personen die met andere participatiedrempels te maken krijgen, door het uitreiken van een UiTPAS met kansentarief. De deelnemende besturen willen niet alleen de financiële maar ook de psychologische drempels wegwerken die de toegang tot vrijetijdsactiviteiten bemoeilijken.
2. SPAAR- EN VOORDELENPROGRAMMA
Houders van een UiTPAS kunnen punten sparen bij elke organisator die de UiTPAS accepteert, ongeacht de stad, gemeente of regio waar hun UiTPAS werd uitgegeven. Een omruilvoordeel wordt standaard aangeboden aan pashouders uit elke UiTPAS-regio.
De gemeenten binnen de UiTPAS-regio Leie Schelde engageren zich om welkomstvoordelen aan te bieden bij de verkoop van een UiTPAS, omruilvoordelen te verschaffen en hier middelen voor te voorzien.
3. KANSENTARIEF
UiTPAS heeft 3 basisprincipes die elke UiTPAS-aanbieder moet aanvaarden:
3.1 Algemeen
UiTPAS Leie Schelde met kansentarief geeft de houder (rechthebbende) een korting op vrijetijdsactiviteiten van organisaties, verenigingen en gemeentelijke/stedelijke diensten die toegetreden zijn tot UiTPAS Leie Schelde. Dit kortingstarief is, in tegenstelling tot het sparen en ruilen van punten, niet geldig in andere UiTPAS-regio’s.
Een overzicht van de UiTPAS-aanbieders in de regio en hun aanbod is terug te vinden op www.uitpasleieschelde.be en aanvullend via regionale en lokale communicatiekanalen.
Kosten die in aanmerking kunnen komen voor deze korting zijn:
3.2 Rechthebbenden
Om recht te hebben op een UiTPAS Leie Schelde met kansentarief moet men aan volgende voorwaarden voldoen:
Indien de aanvrager niet behoort tot één van bovenstaande categorieën maar in een sociaal en/of financieel precaire situatie verkeert, kan deze persoon via doorverwijzing op maat een UiTPAS met kansentarief aanvragen in het Sociaal Huis/OCMW van zijn/haar/hun gemeente. Een maatschappelijk werker van het Sociaal Huis/OCMW voert hiervoor een beperkt sociaal onderzoek.
Kinderen die in een situatie van co-ouderschap of onder bezoekrecht leven, kunnen wanneer één ouder onder verhoogde tegemoetkoming of collectieve schuldenregeling valt en inwoner is van één van de deelnemende steden en gemeenten ook een UiTPAS met kansenstatuut ontvangen.
3.3 Looptijd kortingstarief
Het kortingstarief wordt telkens toegekend tot 30 april van het volgende kalenderjaar. Jaarlijks wordt in de hele regio in april gecontroleerd of de pashouder nog recht heeft op het kansentarief. Het is mogelijk hiervoor met de gemeente deel te nemen aan de automatische controle en verlenging via MAGDA-koppeling door publiq.
Het UiTPAS-programma stuurt een mail naar alle pashouders die gecontroleerd werden op basis van woonplaats en het recht op verhoogde tegemoetkoming met de melding of hun kansenstatuut al dan niet werd verlengd. Voor alle pashouders die nog aan deze criteria voldoen, wordt de UiTPAS automatisch verlengd tot 30 april van het volgende jaar.
Het Sociaal Huis/OCMW is belast met de jaarlijkse controle van de UiTPAS met kansentarief voor personen die deze pas kregen o.b.v. een ander criterium. Deze personen worden door hen nagezien en indien nodig gecontacteerd.
Het kortingstarief kan ingetrokken worden bij oneigenlijk gebruik van de UiTPAS of wanneer blijkt dat de door de aanvrager verstrekte gegevens niet op de waarheid berusten.
3.4 Verkooppunten UiTPAS met kansentarief
De deelnemende gemeenten bepalen zelf waar de UiTPAS met kansentarief te verkrijgen is en waar deze verlengd kan worden. Voor het verkrijgen van een UiTPAS met kansentarief dient de aanvrager een bewijsstuk voor het voldoen aan de criteria te kunnen voorleggen.
3.5 Solidaire kostendeling
Voor het toekennen van het kansentarief wordt het principe van de solidaire kostendeling gehanteerd. Dit houdt in dat bij deelname aan een activiteit de 20 – 40 – 40 regel wordt gehanteerd:
De deelnemende gemeenten maken afspraken omtrent (de frequentie van) de financiële opvolging van de terugbetalingen.
4. GROEPSPAS EN ORGANISATIEPAS
Een aantal personen verblijven in een zorginstelling binnen de regio van UiTPAS Leie Schelde. Deze personen zijn niet noodzakelijk gedomicilieerd binnen de regio. Om groepen uit deze instellingen aan kansentarief te laten participeren, zullen de zorginstellingen een groepspas kunnen ontvangen. Op deze pas kan een vooraf vastgelegd aantal beurten worden opgeladen die door de instelling kan worden ingezet. Met de groepspas kunnen geen punten verzameld worden. De pas heeft als doel het vertrouwd maken van de groep met UiTPAS en het toeleiden naar een individuele pas indien mogelijk.
In uitzonderlijke gevallen zal de instelling een organisatiepas kunnen ontvangen. Deze individuele pas staat op naam van de instelling, die de pas voor deelname aan een activiteit aan een bewoner kan meegeven. De organisatiepas werkt zoals een individuele UiTPAS aan kansentarief. De pas is bedoeld voor personen die slechts tijdelijk binnen de regio verblijven, maar wel tot de doelgroep voor het kansentarief behoren, waardoor de aanvraag van een individuele UiTPAS bemoeilijkt wordt.
5. PRIJS
De UiTPAS zal aan onderstaande tarieven verkocht worden:
Kostprijs standaard UiTPAS: 5 euro
Kostprijs standaard UiTPAS jongeren (t.e.m. 25 jaar): 2 euro
Kostprijs UiTPAS met kansentarief: 1 euro
Kostprijs nieuwe standaard UiTPAS bij verlies: 2 euro
Kostprijs nieuwe UiTPAS met kansentarief bij verlies: 1 euro
Wie wijzigt van statuut kan zijn/haar/hun pas gratis inwisselen voor een andere pas. De gespaarde punten blijven behouden.
6. INWERKINGTREDING
Dit regionaal kader treedt in voege op 01/01/2024.
7. UITVOERING
De deelnemende lokale besturen en de Cultuurregio Leie Schelde zijn belast met de uitvoering van dit regionaal kader.
De regionale UiTPAS-coördinator vormt het centraal aanspreekpunt voor de gemeenten via info@uitpasleieschelde.be. De algemene informatie omtrent UiTPAS Leie Schelde is tevens terug te vinden via www.uitpasleieschelde.be.