Terug
Gepubliceerd op 26/01/2023

Besluitenlijst  Gemeenteraad

ma 23/01/2023 - 20:00 Raadzaal

In toepassing van artikel 285 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, maakt de burgemeester een lijst van de besluiten bekend via de webtoepassing van de gemeente.

 

Het publiek kan van maandag tot vrijdag tussen 8.30 en 12 uur inzage krijgen in de besluiten bij het secretariaat (Dorp 1, 9830 Sint-Martens-Latem).

 

Klachten bij de toezichthoudende overheid kunnen via één uniek adres worden ingediend, zowel digitaal als op papier:

  • via aangetekende zending: ofwel per post naar het adres van het Agentschap in Brussel, vermeld op de website van het Agentschap Binnenlands bestuur: de toezichthoudende overheid, p/a Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis –site - Havenlaan 88, bus 70, 1000 Brussel ofwel via aangetekende mail naar binnenland@vlaanderen.be;
  • via afgifte tegen ontvangstbewijs op het adres van het Agentschap in Brussel, vermeld op de website van het Agentschap Binnenlands bestuur: de toezichthoudende overheid, p/a Agentschap Binnenlands Bestuur, VAC Herman Teirlinck Brussel, Thurn & Taxis-site - Havenlaan 88, bus 70, 1000 Brussel;
  • via het digitaal formulier dat beschikbaar is op de website van het Agentschap Binnenlands Bestuur (www.lokaalbestuur.vlaanderen.be).
  • Goedkeuring notulen

    • Goedkeuring notulen en zittingsverslag Gemeenteraad 19 december 2022

      Goedgekeurd

      Vanaf januari 2020 wordt het zittingsverslag vervangen door een audio-opname die beschikbaar wordt gesteld op de website. De Raad dient de notulen van de vorige vergadering goed te keuren. 

  • Openbaar

    • Algemeen bestuur

      • Reglement cadeaubon Latem-Deurle: goedkeuring

        Goedgekeurd

        Het lokaal bestuur van Sint-Martens-Latem wenst de lokale economie te ondersteunen door een digitaal platform aan te bieden voor de uitgifte van een lokale cadeaubon. Op die manier kunnen lokale handelaars zonder een eigen webshop gratis gebruik maken van het platform ter promotie van hun onderneming en het mogelijk maken aan klanten om cadeaubonnen aan te kopen. De cadeaubon Latem-Deurle zal ook gebruikt worden door het lokaal bestuur voor de bedanking van bv. de jubilarissen of in het kader van de sociale dienstverlening van het lokaal bestuur.

    • Grondgebiedzaken

      • Selectieleidraad ontwerpopdracht nieuwbouw gemeentelijke basisschool - lastvoorwaarden en gunningswijze: goedkeuring

        Goedgekeurd

        De selectieleidraad voor 'Nieuwbouw gemeentelijke basisschool te Sint-Martens-Latem' wordt ter goedkeuring voorgelegd. In deze eerste fase van de procedure kan men zich voor deze opdracht kandidaat stellen. De nieuwbouw moet zorgen voor een school waar ongeveer 227 leerlingen (lager en kleuter) kunnen leren en groeien. Het lokaal bestuur wenst dit programma te realiseren op de huidige site van de gemeentelijke basisschool, gelegen te Burgemeesterstraat 7, 9830 Sint-Martens-Latem. Het lokaal bestuur is dus op zoek naar een geïntegreerd ontwerpteam (architect, ingenieurs stabiliteit en technieken, omgevingsaanleg, EPB-verslaggever, akoestiek,...) dat de nodige affiniteit heeft met realisaties van scholen, meer bepaald basisscholen (lager- en kleuteronderwijs). De geselecteerde kandidaten worden in de tweede fase van deze procedure in het bezit gesteld van de nodige opdrachtdocumenten zoals de gunningsleidraad, het programma van eisen,...e.d. en uitgenodigd om een offerte in te dienen. Deze gunningsleidraad zal op een later tijdstip worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

        Deze opdracht verloopt in twee fases: een selectiefase van de kandidaturen en een gunningsfase op basis van de door de weerhouden inschrijvers ingediende offertes. De eerste fase omvat de selectie van de deelnemers: de betrouwbaarheid en geschiktheid van de kandidaten worden onderzocht op grond van de in onderhavige selectieleidraad vermelde criteria. Volgens deze selectieprocedure zullen maximum vier kandidaten geselecteerd worden. De geselecteerde kandidaten worden in de tweede fase van deze procedure in het bezit gesteld van de nodige opdrachtdocumenten zoals de gunningsleidraad, het programma van eisen,...e.d. en uitgenodigd om een offerte in te dienen. Deze gunningsleidraad zal op een later tijdstip worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

      • Selectieleidraad ontwerpopdracht (ver)nieuwbouw site De Vierschaar - lastvoorwaarden en gunningswijze: goedkeuring

        Goedgekeurd

        De selectieleidraad voor '(Ver)nieuwbouw site De Vierschaar te Sint-Martens-Latem' wordt ter goedkeuring voorgelegd. Het bouwproject omvat het verbouwen van de site De Vierschaar, met een gedeelte nieuwbouw (kleine theater- en concertzaal) en een gedeelte (ver)nieuwbouw (het huidige gebouw ‘Centrum De Vierschaar’). Ook het beschermd monument ‘Villa Juliana’ en de volledige omgevingsaanleg zal geïntegreerd worden in het bouwprogramma. Het eindresultaat moet zorgen voor integratie van bestaande en nieuwe gebouwen, tot een eengemaakte site en dorpszaal waar het verenigings- en cultuurgebeuren van Sint-Martens-Latem veel mogelijkheden heeft.

        Het programma van eisen omvat onder andere een inkomhal, een keuken, een café-lobby (met bar), een theater- en concertzaal (met backstage), sanitaire voorzieningen, omgevingsaanleg,… en nevenfuncties. Een visienota over dit programma werd toegevoegd als bijlage.

        Het lokaal bestuur wenst dit programma te realiseren op de huidige site ‘De Vierschaar’, gelegen te Xavier De Cocklaan 5, 9830 Sint-Martens-Latem. Het lokaal bestuur is dus op zoek naar een geïntegreerd ontwerpteam (architect, ingenieurs stabiliteit en technieken, omgevingsaanleg, EPB-verslaggever, akoestiek,…) dat de nodige affiniteit heeft met realisaties van ontmoetings-, gemeenschaps- en/of culturele centra, theater- en concertzalen, polyvalente zalen,….

        Deze opdracht verloopt in twee fases: een selectiefase van de kandidaturen en een gunningsfase op basis van de door de weerhouden inschrijvers ingediende offertes. De eerste fase omvat de selectie van de deelnemers: de betrouwbaarheid en geschiktheid van de kandidaten worden onderzocht op grond van de in onderhavige selectieleidraad vermelde criteria. Volgens deze selectieprocedure zullen maximum vier kandidaten geselecteerd worden. De geselecteerde kandidaten worden in de tweede fase van deze procedure in het bezit gesteld van de nodige opdrachtdocumenten zoals de gunningsleidraad, het programma van eisen,...e.d. en uitgenodigd om een offerte in te dienen. Deze gunningsleidraad zal op een later tijdstip worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

      • Ontwerpopdracht renovatie Villa Juliana - lastvoorwaarden en gunningswijze: goedkeuring

        Goedgekeurd

        Het deelproject dat voorligt omvat de renovatie van het beschermd monument ‘Villa Juliana’ (ook wel gekend als het ‘Oud Gemeentehuis’ of het ‘Woonhuis Xavier De Cock’), gelegen op de site ‘De Vierschaar’. Deze renovatie omvat minimaal de renovatie van het dak (incl. aanbrengen van dakisolatie), het vervangen van het buitenschrijnwerk en het aanpakken van de buitengevel. Daarmee vormt deze renovatie een voorafname aan het project site De Vierschaar.

      • Raamovereenkomst: Aankoop en leveren van werkkledij en werkschoenen voor het gemeentepersoneel 2023, verlenging 2024, 2025 en 2026 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze - 2022/123

        Goedgekeurd

        In het kader van de opdracht ‘Raamovereenkomst: Aankoop en leveren van werkkledij en werkschoenen voor het gemeentepersoneel 2023, verlenging 2024, 2025 en 2026’ werd een bestek met nr. 2022/123 opgesteld door de Dienst Grondzaken.

        De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 69.409,32 excl. btw of € 83.985,28 incl. 21% btw over 4 jaar.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

      • Vernieuwing IT en toegangssystemen recyclagepark: goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

        Goedgekeurd

        De ontwerpopdracht 'Herinrichting en reorganisatie van het recyclagepark' werd gegund aan VK Engineering NV (Poincarélaan 78, 1060 Brussel) die vervolgens het bestek hebben opgesteld dat nu voorligt voor de raadsleden.

        Het totale project beslaat een integrale herinrichting van het recyclagepark, om een klantvriendelijk inzamelpunt te creëren voor huishoudelijk en daarmee gelijkgesteld afval. Het eerste luik van dit project - onderwerp van onderhavig besluit - betreft een vernieuwing van het registratie- en identificatiesysteem en het gedifferentieerd tariferingssysteem (diftar). Dit omvat de vernieuwing van de soft- en hardware, inclusief de installatie van een tweede weegbrug. Op die manier wordt het toegangs- en betaalsysteem op het recyclagepark optimaal geautomatiseerd. De uitvoering zal simultaan gebeuren met het tweede luik van het project - de infrastructuurwerken en aanleg van een verhoogde berm.

        De werken worden geraamd op een bedrag van 162.150,00 euro excl. btw of 196.201,50 euro incl. 21% btw.

    • Vrije tijd

      • Toekenning subsidies (socio-) culturele verenigingen, seniorenverenigingen en milieu- en natuurverenigingen: goedkeuring.

        Goedgekeurd

        Er bestaat een lange traditie dat het verenigingsleven financieel ondersteund wordt.

        In de gemeenteraad van 12 oktober 2020 werden de nieuwe reglementen goedgekeurd voor de betoelaging van de (socio)-culturele, de senioren en de milieu- en natuurverenigingen. De verenigingen dienden hun subsidieaanvraag in op basis van werkjaar september 2021 tot en met augustus 2022.

        In de loop van het werkjaar 2021-2022 hield Den Laetemschen Vriendenkring op te bestaan. Er werd geen subsidiedossier ingediend voor hen.
        Ook de Poëziekamer vraagt geen subsidies aan omdat ze hun werking on hold hebben gezet.
        Bij de seniorenverenigingen vraagt de Phoenix Bridgeclub voor het eerst subsidies aan.

        Naar toepassing van het 'Reglement (socio-)culturele verenigingen', goedgekeurd door de gemeenteraad op 12 oktober 2020 hebben de (socio-)culturele verenigingen op basis van hun werkjaar 2021-2022 recht op:

        De gemeenteraad is volgens het reglement bevoegd om de subsidies goed te keuren. 

      • Reglement subsidies jeugdwerk & jeugdverenigingen: goedkeuring

        Verdaagd

        Met dit reglement wensen we de zelfstandigheid van de jeugdverenigingen te stimuleren door ze voldoende te subsidiëren. Zo zullen ze nu zelfstandig instaan voor bijvoorbeeld de organisatie van het kampvervoer. Op die manier leren ze om beter te plannen, te organiseren en afspraken na te leven. Daarnaast willen we ook de betrokkenheid en het engagement stimuleren door de verbinding te maken met de Jeugdraad Latem-Deurle.

        We wensen tevens de jeugdverenigingen meer te sensibiliseren en verantwoordelijk te maken voor het gebruik van de gemeentelijke gebouwen en terreinen. We vereenvoudigen het reglement door het toevoegen van de 'kadervorming', zodat dit geen apart reglement meer vormt. Het ontwerp van het nieuwe subsidiereglement werd positief onthaald door de Jeugdraad, de KSA en de Scouts.

      • Reglement buurtfeesten: goedkeuring

        Goedgekeurd

        In onze dorpen wensen we het organiseren van buurtfeesten te ondersteunen. Hiermee streven we een goed nabuurschap na om de cohesie tussen buren te versterken. Buurtfeesten worden zowel op financieel als op materieel vlak ondersteunt.

        Het huidige subsidiereglement 'Buurtfeesten' legt de beperking op dat een buurtfeest enkel subsidie kan krijgen als het feest plaatsvindt tussen april en oktober. Vermits er vanuit de gemeenschap vraag is naar buurtfeesten in de wintermaanden, dringt een aanpassing van het subsidiereglement zich op. Op die manier ondersteunen we ook de organisatie van 'warme' buurtfeesten in de wintermaanden. 

      • Reglement gebruik van de gemeentelijke culturele infrastructuur: goedkeuring

        Goedgekeurd

        In het kader van het verbeteren van de dienstverlenging naar de burger wordt een nieuw reglement m.b.t. het gebruik van de gemeentelijke culturele infrastructuur opgemaakt dat inspeelt op een gebruiksvriendelijker en digitaal reservatieproces.

        Volgende accenten worden gelegd:
        - de soorten gebruikers van de gemeentelijke culturele infrastructuur worden meer gedetailleerd opgenomen. 
        - gebruikers kunnen vanaf 6 maanden op voorhand een zaal reserveren tot maximaal 4 weken voor het gebruik. Dit is gelijk voor alle doelgroepen. De verenigingen kunnen wel een jaarplanning doorgeven voor het gebruik van de gemeentelijke culturele infrastructuur. 
        - er wordt een digitale betaling verwerkt in het reservatieproces, ten voordele van de dienstverlening en administratieve vereenvoudiging.

         

        Het lokaal bestuur consulteerde de adviesraden en ontving adviezen van de Sportraad Sint-Martens-Latem, de Cultuurraad Sint-Martens-Latem en de Latemse Seniorenadviesraad.

        Dit initiatief kadert in de uitvoering van actie 1.5.7 'Opmaak nieuw reglement gebruik infrastructuur lokaal bestuur'. 

      • Charter partnerschap lokaal bestuur Sint-Martens-Latem en Stichting mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens: goedkeuring

        Goedgekeurd

        De gemeenteraad beslist over de goedkeuring van het charter tussen lokaal bestuur Sint-Martens-Latem en Stichting Museum Dhondt-Dhaenens.
        De intentieverklaring wordt aangegaan voor de duur van de legislatuur.
        Het gemeenschappelijk doel is een positieve bijdrage te leveren aan de cultuurparticipatie in Sint-Martens-Latem.

Namens Gemeenteraad,

An De Vreese
Algemeen directeur

Peter Draulans
Voorzitter