Vanaf de goedkeuring van de aanstelling van de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad werd het voorzitterschap overgenomen door de heer Peter Draulans.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 32.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 32, 277 en 278.
Vanaf januari 2020 wordt het zittingsverslag vervangen door een audio-opname die beschikbaar wordt gesteld op de website.
Enig artikel. Keurt de notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 21 november 2022 goed.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 61 over het ontslag van een burgemeester.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2018, artikel 62 over de benoeming van een nieuwe burgemeester.
De burgemeester die ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de Vlaamse Regering. De aanvraag van het ontslag is definitief na de kennisname van dat ontslag door de Vlaamse Regering. De burgemeester blijft haar mandaat uitoefenen tot zij als burgemeester vervangen is.
Op 23 november 2022 ontving de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen de ontslagbrief van burgemeester Agnes Lannoo - Van Wanseele, na het mandaat van burgemeester 10 jaar opeenvolgend te hebben uitgeoefend.
Conform de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur wordt een nieuwe burgemeester aangesteld.
Enig artikel. De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van de burgemeester van Sint-Martens-Latem, mevrouw Agnes Lannoo - Van Wanseele.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 58 over de benoeming van de burgemeester.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 59 over de eedaflegging van de burgemeester in de handen van de provinciegouverneur.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 62, 2°, d.
De heer Pieter Vanderheyden heeft een ontvankelijke akte van voordracht en de nodige geloofsbrieven ingediend op 23 november 2022. Deze documenten werden bekrachtigd door de Vlaamse Regering. De eedaflegging van de heer Pieter Vanderheyden als nieuwe burgemeester van Sint-Martens-Latem in de handen van de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, mevrouw Carina Van Cauter, vond plaats op 19 december 2022, zoals bevestigd door de akte van eedaflegging.
De gemeenteraad neemt akte van de benoeming en de eedaflegging van de heer Pieter Vanderheyden tot burgemeester van Sint-Martens-Latem.
Enig artikel. De raad neem akte van de benoeming en eedaflegging van de heer Pieter Vanderheyden tot burgemeester van Sint-Martens-Latem.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 49, §1, waardoor de gemeenteraad beslist of het vrijgekomen schepenmandaat al dan niet wordt ingevuld.
Op 19 december 2022 legde de heer Pieter Vanderheyden de eed af in de handen van de provinciegouverneur als burgemeester van Sint-Martens-Latem. De gemeenteraad nam akte van deze eedaflegging en benoeming van de nieuwe burgemeester. Ten gevolge van deze aanstelling komt het schepenmandaat van de heer Pieter Vanderheyden als tweede schepen vrij.
Conform artikel 49, § 1 van het decreet over het lokaal bestuur beslist de gemeenteraad om het vrijgekomen schepenmandaat al dan niet in te vullen. Als de gemeenteraad beslist om het mandaat niet in te vullen, kan het mandaat voor de rest van de zittingsperiode niet meer ingevuld worden. Als de gemeenteraad beslist heeft om het mandaat in te vullen, wordt tot een nieuwe verkiezing van een schepen overgegaan binnen de twee maanden na het vrijkomen van het schepenmandaat. De schepen wordt verkozen op basis van een akte van voordracht van de kandidaat-schepen, ondertekend door meer dan de helft van de verkozen gemeenteraadsleden.
Enig artikel. De gemeenteraad beslist om het vrijgekomen schepenmandaat, ten gevolge van de benoeming van de heer Pieter Vanderheyden als burgemeester van Sint-Martens-Latem in te vullen.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 42, §1 over de samenstelling van het college van burgemeester en schepenen.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 49, §1 en artikel 7, §2. Een persoon kan maar één akte van voordracht ondertekenen per schepenmandaat.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 79 over de samenstelling van het vast bureau.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 14 over de noodzaak van een openbare zitting bij een eedaflegging.
Na de benoeming van de heer Pieter Vanderheyden als burgemeester van Sint-Martens-Latem en de beslissing van de gemeenteraad om het vrijgekomen schepenmandaat in te vullen, kan een kandidaat-schepen worden voorgedragen door een akte van voordracht.
Een akte van voordracht is pas ontvankelijk als ze is ondertekend door meer dan de helft van de gemeenteraadsleden én door een meerderheid van de personen die zijn verkozen op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat. Als de lijst van een kandidaat-schepen maar twee verkozenen telt, is het voldoende dat een van hen de voordracht ondertekent.
De voorgedragen kandidaat moet een uittreksel uit het bevolkingsregister bezorgen, een uittreksel uit het strafregister en een verklaring op eer, die samen de geloofsbrieven vormen. Een afschrift van de akte van voordracht van de kandidaat schepen, de heer Filip Christiaens, werd bezorgd aan de algemeen directeur op 23 november 2022.
De rangorde van de schepenen blijft behouden. De heer Filip Christiaens neemt de plaats in van de heer Pieter Vanderheyden:
Rangorde | Officiële naam |
---|---|
Eerste schepen |
Rigo
Van de Voorde
|
Tweede schepen |
Filip Christiaens
|
Derde schepen |
Hans Van Hooland
|
Artikel 1. De gemeenteraad verklaart de akte van voordracht en de geloofsbrieven voor kandidaat-schepen Filip Christiaens als tweede schepen ontvankelijk.
Art. 2. Van rechtswege wordt de heer Filip Christiaens lid van het vast bureau.
Art. 3. Schepen Filip Christiaens legt tijdens de openbare zitting in handen van de burgemeester, de heer Pieter Vanderheyden, de volgende eed af: 'Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.'
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 7, § 5 over het ontslag van de voorzitter van de gemeenteraad.
De algemeen directeur ontving de ontslagbrief van de voorzitter van de gemeenteraad, de heer Jan Van Wassenhove, op 23 november 2022. De gemeenteraad neemt kennis van dit ontslag en gaat over tot de verkiezing van een nieuwe voorzitter, conform artikel 7 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van de voorzitter van de gemeenteraad, de heer Jan Van Wassenhove.
Art. 2. Dit ontslag houdt van rechtswege ook het ontslag in als voorzitter van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 7 over de verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraad.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 7, §4. De verkiezing gebeurt bij geheime stemming.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 69. De voorzitter van de gemeenteraad is van rechtswege de voorzitter van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.
Een akte van voordracht van kandidaat-voorzitter op naam van de heer Peter Draulans werd overhandigd aan de algemeen directeur op 1 december 2022.
De gemeenteraad moet de akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter vaststellen. De akte werd ondertekend door meer dan de helft van de verkozenen op de lijsten die aan de verkiezingen deelnamen en door een meerderheid van de personen die op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat werden verkozen en daarmee de ontvankelijkheid van de akte kan bevestigen.
Uit het onderzoek van de geloofsbrieven blijkt dat de voorgedragen kandidaat voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden. De geloofsbrieven bestaan uit een uittreksel strafregister, uittreksel bevolkingsregister en een verklaring op eer.
De kandidaat-voorzitter heeft de voorgeschreven eed als gemeenteraadslid afgelegd en hoeft geen specifieke eed als voorzitter van de gemeenteraad af te leggen.
Artikel 1. De gemeenteraad stelt de tijdige en ontvankelijke akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter vast, zijnde de heer Peter Draulans.
Art. 2. De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van de heer Peter Draulans goed.
Art. 3. De voorzitter van de gemeenteraad is van rechtswege de voorzitter van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 432.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder deel 3 - titel 1 over deelname van de gemeente in rechtspersonen.
Het OCMW-raadsbesluit van 5 september 2017 houdende goedkeuring principebeslissing vorming eerstelijnszones.
Het gemeenteraadsbesluit van 11 september 2017 houdende goedkeuring principebeslissing vorming eerstelijnszone.
Op 17 mei 2019 keurde de Vlaamse regering definitief het besluit goed dat de principes van de erkenning en subsidiëring van de zorgraden voor de eerstelijnszones regelt. De ELZ Schelde en Leie omvat de lokale besturen Deinze, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte. De lokale besturen moeten hun afvaardiging voor de Zorgraad met maximum 24 leden aanduiden. Daarbij kunnen ze kiezen voor een mandataris of een ambtenaar.
De heer Filip Christiaens heeft ontslag genomen als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst op 19 december 2022. Hij neemt dan ook ontslag als lid van de Zorgraad.
Mevrouw Inge Vanderhaeghe werd aangesteld als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst op de raad voor maatschappelijk welzijn op 19 december 2022 en wordt door dit besluit aangeduid om het lokaal bestuur Sint-Martens-Latem te vertegenwoordigen in de Zorgraad.
4 onthoudingen, 14 ja stemmen, 0 neen stemmen.
Artikel 1. De raad neemt kennis van het ontslag van de heer Filip Christiaens, woonachtig Gillebulk 3 - 9830 Sint-Martens-Latem, als lid van de Zorgraad.
Art. 2. Mevrouw Inge Vanderhaeghe, woonachtig Pontstraat 108 - 9831 Sint-Martens-Latem, wordt aangeduid als lid van de Zorgraad.
Art. 3. Een afschrift van dit besluit wordt gestuurd naar de Zorgraad, met als maatschappelijke zetel Gentpoortstraat 41, 9800 Deinze, t.a.v. voorzitter dr. Johan Matthijs.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 34 alinea 1-2° en artikel 41 alinea 2-4°.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder deel 3 - titel 3 over intergemeentelijke samenwerking.
De samenwerkingsovereenkomst in kader van de interlokale vereniging Burensportdienst Leiestreek.
Burensport Leiestreek is een interlokale vereniging van de gemeenten Aalter, Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Nevele, Sint-Martens-Latem en Zulte en de provincie Oost-Vlaanderen met als doel het sportbeleid – in de ruime zin van het woord – van de participanten af te stemmen en te stimuleren, functioneert als overlegplatform en bevordert contacten en samenwerking.
Mevrouw Inge Vanderhaeghe, neemt ontslag als vertegenwoordiger in het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek. De heer Filip Christiaens, wordt aangesteld als vertegenwoordiger in het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek.
4 onthoudingen, 14 ja stemmen, 0 neen stemmen.
Artikel 1. Mevrouw Inge Vanderhaeghe, woonachtig Pontstraat 108 - 9831 Sint-Martens-Latem, neemt ontslag als vertegenwoordiger in het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek.
Art. 2. De heer Filip Christiaens, woonachtig Gillebulk 3 - 9830 Sint-Martens-Latem, wordt aangeduid als vertegenwoordiger in het beheerscomité van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek.
Art. 3. Afschrift van dit besluit wordt gestuurd naar Burensportdienst Leiestreek.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 41 alinea 2 – 4°
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder deel 3 - titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking.
De overeenkomst met statutaire draagkracht zoals in zitting van heden goedgekeurd, in het bijzonder artikel 6 par. 2.
Het lokaal bestuur dient vertegenwoordigd worden in ILV Wonen Leie en Schelde door een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger in het beheerscomité.
De heer Hans Van Hooland, schepen, neemt ontslag als vertegenwoordiger in het beheerscomité van ILV Wonen Leie en Schelde, maar wordt aangesteld als plaatsvervanger in het beheerscomité.
Mevrouw Inge Vanderhaeghe, schepen, wordt aangesteld als vertegenwoordiger in het beheerscomité van ILV Wonen Leie en Schelde.
4 onthoudingen, 14 ja stemmen, 0 neen stemmen.
Artikel 1. De raad neemt kennis van het ontslag van de heer Hans Van Hooland, woonachtig Kwakstraat 3 - 9830 Sint-Martens-Latem als lid van het beheerscomité van de interlokale vereniging Wonen Leie en Schelde.
Art. 2. Mevrouw Inge Vanderhaeghe, woonachtig Pontstraat 108 - 9831 Sint-Martens-Latem, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van het lokaal bestuur in het beheerscomité van de interlokale vereniging Wonen Leie en Schelde.
Art. 3. De heer Hans Van Hooland wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het lokaal bestuur in het beheerscomité van de interlokale vereniging Wonen Leie en Schelde.
Art. 4. Dit besluit wordt ter kennis overgemaakt aan de ILV Wonen Leie en Schelde.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 41 alinea 2 – 4.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder deel 3 - titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking.
De statuten van projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde, zoals goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 18 december 2017.
Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde is een overeenkomst tussen de gemeentebesturen, de OCMW’s en de PWA’s van Deinze, De Pinte, Destelbergen, Gavere, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.
Volgende doelstelling wordt nagestreefd: de lokale samenwerking tussen besturen onderling en andere betrokken partners, die als doelstelling hebben het stimuleren van het tewerkstellings- en activeringsbeleid, te bevorderen.
Vanuit deze samenwerking wil de projectvereniging streven naar de uitvoering van projecten die de tewerkstellingsgraad van kwetsbare groepen in het werkingsgebied verhogen alsook naar een gedragen beleidsvisie.
De heer Filip Christiaens heeft ontslag genomen als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst op 19 december 2022. Hij neemt dan ook ontslag als lid van de raad van bestuur van Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde.
Mevrouw Inge Vanderhaeghe werd aangesteld als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst op de raad voor maatschappelijk welzijn op 19 december 2022 en wordt door dit besluit voorgedragen om het lokaal bestuur Sint-Martens-Latem te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde.
4 onthoudingen, 14 ja stemmen, 0 neen stemmen.
Artikel 1. De raad neemt kennis van het ontslag van de heer Filip Christiaens, woonachtig Gillebulk 3 - 9830 Sint-Martens-Latem, als lid van de raad van bestuur van Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde.
Art. 2. Mevrouw Inge Vanderhaeghe, woonachtig Pontstraat 108 - 9831 Sint-Martens-Latem, wordt aangeduid als lid van de raad van bestuur van Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde.
Art. 3. Afschrift van dit besluit wordt gestuurd naar Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde, Hundelgemsesteenweg 352, 9820 Merelbeke.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 34 alinea 1-2° en artikel 41 alinea 2-4°.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder deel 3 - titel 1 over deelname van de gemeente in rechtspersonen.
De statuten van de vzw Medisch Oost-Vlaanderen.
De heer Filip Christiaens heeft ontslag genomen als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst op 19 december 2022. Hij neemt dan ook ontslag uit de algemene vergadering van vzw Medisch Oost-Vlaanderen.
Mevrouw Inge Vanderhaeghe, schepen, werd aangesteld als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst op de raad voor maatschappelijk welzijn op 19 december 2022 en wordt door dit besluit aangesteld om het lokaal bestuur Sint-Martens-Latem te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van vzw Medisch Oost-Vlaanderen.
4 onthoudingen, 14 ja stemmen, 0 neen stemmen.
Artikel 1. De raad neemt kennis van het ontslag van de heer Filip Christiaens, woonachtig Gillebulk 3 - 9830 Sint-Martens-Latem, als lid van de algemene vergadering van vzw Medisch Oost-Vlaanderen.
Art. 2. Mevrouw Inge Vanderhaeghe, woonachtig Pontstraat 108 - 9831 Sint-Martens-Latem, wordt aangeduid als lid van de algemene vergadering van vzw Medisch Oost-Vlaanderen.
Art. 3. Een afschrift van dit besluit wordt gestuurd naar de voorzitter van vzw Medisch Oost-Vlaanderen, Kalandeberg 1, 9000 Gent.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 34 alinea 1-2° en artikel 41 alinea 2-4°.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder deel 3 - titel 1 over deelname van de gemeente in rechtspersonen.
Sint-Martens-Latem ondertekende het 'Charter Gezonde Gemeente' en is lid van de vzw Logo Gezond+.
De heer Filip Christiaens heeft ontslag genomen als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst op 19 december 2022. Hij neemt dan ook ontslag uit de algemene vergadering van de vzw Logo Gezond+.
Mevrouw Alice Verheye heeft ontslag genomen als gemeenteraadslid op 13 september 2021. Zij neemt dan ook ontslag als plaatsvervanger van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering van vzw Logo Gezond+.
Mevrouw Inge Vanderhaeghe werd aangesteld als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst op de raad voor maatschappelijk welzijn op 19 december 2022 en wordt door dit besluit voorgedragen om het lokaal bestuur Sint-Martens-Latem te vertegenwoordigen in de algemene vergadering.
De heer Filip Christiaens wordt voorgedragen om als plaatsvervanger te fungeren van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de vzw Logo Gezond+, ter vervanging van mevrouw Alice Verheye.
4 onthoudingen, 14 ja stemmen, 0 neen stemmen.
Artikel 1. De raad neemt kennis van het ontslag van de heer Filip Christiaens, woonachtig Gillebulk 3 - 9830 Sint-Martens-Latem, als lid van de algemene vergadering en de raad van bestuur van vzw Logo Gezond +.
Art. 2. Mevrouw Inge Vanderhaeghe, woonachtig Pontstraat 108 - 9831 Sint-Martens-Latem, wordt aangeduid als lid van de algemene vergadering van vzw Logo Gezond +.
Art. 3. De raad neemt kennis van het ontslag van mevrouw Alice Verheye, woonachtig Gustaaf De Smetlaan 20 - 9830 Sint-Martens-Latem, als plaatsvervanger van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering van vzw Logo Gezond +.
Art. 4. De heer Filip Christiaens, woonachtig Gillebulk 3 - 9830 Sint-Martens-Latem, wordt aangeduid als plaatsvervanger van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering van vzw Logo Gezond +.
Art. 5. Een afschrift van dit besluit wordt gestuurd naar de voorzitter van vzw Logo Gezond +, Groot Begijnhoflaan 24, 9040 Gent.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 41 alinea 2 - 4° en artikel 432.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder deel 3 - titel 3 over de intergemeentelijke samenwerking.
De statuten van de projectvereniging Cultuurregio Leie en Schelde, zoals heden goedgekeurd.
De heer Pieter Vanderheyden, burgemeester, neemt ontslag als lid van de raad van bestuur van de Cultuurregio Leie en Schelde. De heer Filip Christiaens, schepen, wordt aangesteld als lid van de raad van bestuur van de Cultuurregio Leie en Schelde.
4 onthoudingen, 14 ja stemmen, 0 neen stemmen.
Artikel 1. De heer Pieter Vanderheyden, woonachtig Dorsweg 4 - 9830 Sint-Martens-Latem, neemt ontslag als lid van de raad van bestuur van de Cultuurregio Leie en Schelde.
Art. 2. De heer Filip Christiaens, woonachtig Gillebulk 3 - 9830 Sint-Martens-Latem, wordt aangesteld als effectief lid van de raad van bestuur van de Cultuurregio Leie en Schelde.
Art. 3. Dit besluit wordt ter kennisgeving gestuurd naar de Cultuurregio Leie en Schelde, Tolpoortstraat 79 - 9800 Deinze, info@cultuurregioleieschelde.be.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, in het bijzonder artikel 40 lid 3.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, in het bijzonder de artikelen 71 tot 76.
Het KB van 16 november 2001 houdende de nadere regels inzake de berekening en de verdeling van de gemeentelijke dotaties in de schoot van een meergemeente politiezone.
De gemeente Sint-Martens-Latem maakt deel uit van de Politiezone Schelde - Leie en dient aldus bij te dragen tot de financiering van de zone.
De ontwerpbegroting van de politiezone 2023 voorziet in een bijdrage van de gemeente Sint-Martens-Latem ten bedrage van:
Artikel 1. Goedkeuring wordt verleend aan de dotatie dienstjaar 2023 van Sint-Martens-Latem aan de Politiezone Schelde - Leie ten bedrage van
Art. 2. Deze uitgaven werden voorzien in de meerjarenplanaanpassing van het lokaal bestuur Sint-Martens-Latem.
Art. 3. Afschrift van dit besluit wordt gestuurd naar de heer gouverneur van de provincie naar Toezicht.ovl@ibz.fgov.be en naar de voorzitter van de politieraad.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41, over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet) en artikel 57.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Het lopende contract met Edenred Belgium sa loopt ten einde per 31 december 2022.
Stad Deinze, die als opdrachtencentrale optrad bij de lopende raamovereenkomst, schreef een prijsvraag uit voor een nieuwe opdracht.
De prijsvraag voor bovenvermelde opdracht werd uitgestuurd, de openingsdatum zou plaatsvinden op maandag 5 september 2022. Stad Deinze stelde echter vast dat de lopende raamovereenkomst bij de Vlaamse Overheid, waarin alle besturen kunnen instappen, zeer interessante voorwaarden inhield die niet mogelijk waren met de uitgestuurde prijsvraag. Het College van Burgemeester en Schepenen van Stad Deinze besliste om die reden op 23.08.2022 om de plaatsingsprocedure stop te zetten.
Instap in het raamcontract van de Vlaamse Overheid is gewenst vanaf 1/01/2023 tot en met 30/06/2024.
Zowel het raamcontract van de maaltijdcheques, eco-, cadeau-, sport- en cultuurcheques loopt via de firma Edenred.
Artikel. 1. Goedkeuring wordt verleend voor instap in het raamcontract van de Vlaamse Overheid 'Intekenen raamovereenkomst Vlaamse Overheid voor het aanstellen van een uitgever elektronische maaltijdcheques, eco-, cadeau-, sport- en cultuurcheques voor diverse besturen voor de periode 1/1/2023 tot en met 30/6/2024.
Art. 2. Deze opdracht werd toegewezen aan de firma EDENRED BELGIUM sa, Boulevard du Souverain 165 B9, 1160 Auderghem, tegen de voorwaarden vermeld in hun offerte.
Art. 3. De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek 2019/HFB/OP/59092.
Het decreet van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40 par. 3 en artikel 41 alinea 2-2°.
Het drinkwaterdecreet van 24 mei 2002, in het bijzonder de artikelen 16 bis tot 16 septies.
De omzendbrief LNE 2013/2 betreffende de aanwending van de gemeentelijke saneringsbijdrage en de gemeentelijke saneringsvergoeding.
In het schrijven van 29 september 2022 stelt Farys de toepassing voor van de maximale tarieven voor de gemeentelijke saneringsbijdrage en -vergoeding, berekend door de tarieven voor de bovengemeentelijke saneringsbijdrage voor 2023 te vermenigvuldigen met een vermenigvuldigheidscoëfficiënt (momenteel 1,4).
De maximumtarieven bedragen:
- huishoudelijk basistarief: 1.4832 €/m³
- comforttarief: 2,9664 €/m³
- niet huishoudelijk: 1,6803 €/m³
De gemeente kan evenwel autonoom beslissen over de saneringsbijdrage en -vergoeding die op haar grondgebied gelden.
Artikel 1. De gemeentelijke saneringsbijdrage (drinkwaterklanten) en de gemeentelijke saneringsvergoeding (eigen waterwinning) voor 2023 wordt bepaald op € 0,95/m³, dit zowel voor huishoudelijk verbruik(basistarief) als niet huishoudelijk verbruik (vlak tarief).
Art. 2. Afschrift van dit besluit wordt gestuurd naar TMVW.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40 par. 1 en par. 3 en artikel 41 alinea 2 – 14°.
De Grondwet, in het bijzonder artikel 170 par. 3 en par. 4.
Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.
Het besluit van de gemeenteraad d.d. 27 mei 2019 betreffende het retributiereglement fiscale en niet-fiscale ontvangsten.
Het besluit van de gemeenteraad d.d. 16 december 2019 betreffende het retributiereglement op het gebruik van het gemeentelijk recyclagepark.
De hernieuwde retributies op het gebruik van het recyclagepark beogen een duurzaam en rechtvaardig afvalbeleid en een eenvoudiger en transparanter model van tarifering, gebaseerd op volgende principes:
Artikel 1. Met ingang van 1 januari 2023 worden de tarieven (uitgedrukt in €/kg) voor het gebruik van het gemeentelijk recyclagepark als volgt vastgesteld:
A) Vrijgesteld van retributie (recycleerbaar afval):
B) Laag tarief (recycleerbaar afval):
afvalfractie | tarief particulieren | tarief KMO |
Hout | 0,03 | 0,05 |
Zuiver bouw- en sloop | 0,03 | 0,05 |
Kalkhoudend afval Gips Cellenbeton |
0,03 | 0,05 |
Harde plastics | 0,03 | 0,05 |
Zachte folies | 0,03 | 0,05 |
C) Tarief groenafval (recycleerbaar afval):
afvalfractie | tarief 1 |
tarief 2 particulieren (>200 kg) |
tarief KMO |
Groen | 0 | 0,04 | 0,05 |
D) Tarief asbestafval (niet recycleerbaar afval):
afvalfractie | tarief 1 |
tarief 2 particulieren (>500 kg) |
tarief KMO |
Asbestgebonden cement | 0 | 0,30 | 0,40 |
E) Hoog tarief (niet recycleerbaar afval):
afvalfractie | tarief particulieren |
tarief KMO |
Grof huisvuil | 0,30 | 0,40 |
Isolatiemateriaal | 0,30 | 0,40 |
Roofing | 0,30 | 0,40 |
Gemengd bouw en sloopafval | 0,30 | 0,40 |
Art. 2. De retributie is verschuldigd door degene die gebruik maakt van het gemeentelijk recyclagepark door aanvoer van huishoudelijke afvalstoffen vernoemd in artikel 1.
Art. 3.
§1. De trappen zoals bepaald in artikel 1 gelden op jaarbasis (1 januari – 31 december) en voor gezinnen ingeschreven in het bevolkingsregister.
§2. Zelfstandigen en rechtspersonen gevestigd op de gemeente en gebruikers van tweede verblijven op het grondgebied van de gemeente betalen steeds het 'KMO-tarief'.
Art. 4. De belasting wordt ingevorderd door contante betaling. Bij gebrek aan betaling wordt deze contante betaling ingekohierd en is ze onmiddellijk opeisbaar.
Art. 5. Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 betreffende het retributiereglement op het gebruik van het gemeentelijk recyclagepark wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2023.
Art. 6. Onderhavig reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 par. 1 – 1° van het decreet over het lokaal bestuur, waarvan de toezichthoudende overheid op de hoogte wordt gebracht overeenkomstig artikel 330 alinea 1 van het decreet over het lokaal bestuur.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 41, tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd maakt voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen behoudens de bepaling van artikel 56, § 3, 8°, b).
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het Nieuw Burgerlijk Wetboek, meer bepaald artikel 3.114 en volgende betreffende erfdienstbaarheden.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 5 september 2022 betreffende de principiële goedkeuring van het tracé en bijbehorende werken van het project 'FARYS/TMVW - Baarle-Frankrijkstraat'.
De maatschappij voor oprichting van rioolwaterzuiveringsinfrastructuur - AQUAFIN nv - vraagt een erfdienstbaarheid van recht van ondergrondse doorgang aan op perceel 44064_A_0536. Het betreft een stukje gemeentelijke grond in landbouwgebied in de Baarle Frankrijkstraat, aangeduid als inneming 9 op de plannen in bijlage.
De aanvraag kadert in het project 'Sanering rietveld Latem (Meersbeek)'.
Het terrein zal niet worden betreden, gezien de riolering onderdoorgeperst wordt op minimaal 10 meter diepte.
Deze overeenkomst laat toe om de rioleringswerken uit te voeren zoals gepland.
Artikel 1. De gemeente zal op het hiernavermelde goed een erfdienstbaarheid van recht van ondergrondse doorgang verlenen aan Aquafin nv: het perceel kadastraal bekend onder Sint-Martens-Latem eerste afdeling sectie A nr. 536, zoals afgebeeld en beschreven op het grondinnemingsplan als bijlage bij dit besluit.
Art. 2. Aquafin nv zal op het in artikel 1 vermelde goed het recht van ondergrondse doorgang vestigen onder de voorwaarden opgesomd in de ontwerpovereenkomst als bijlage bij dit besluit en er integraal deel van uitmakend.
Art. 3. Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd deze overeenkomsten te ondertekenen.
OVEREENKOMST TOT VESTIGING VAN ERFDIENSTBAARHEDEN
Tussen :
Gemeente Sint-Martens-Latem
Dorp 1
9830 SINT-MARTENS-LATEM
eigenaar van het perceel gelegen te Sint-Martens-Latem en kadastraal bekend onder de 1e afdeling, sectie A, nr. 536
hierna de "EIGENAAR" genoemd, enerzijds
de maatschappij voor oprichting van rioolwaterzuiveringsinfrastructuur, AQUAFIN nv, een naamloze vennootschap naar Belgisch recht, met zetel te 2630 Aartselaar, Dijkstraat 8, en geregistreerd in het rechtspersonenregister van Antwerpen onder het ondernemingsnummer 0440.691.388, hier vertegenwoordigd door Willy Vander Donck, Verantwoordelijke Grondverwerving, en Els Vandebourry, Manager Juridische Dienst en Verzekeringen
hierna "Aquafin" genoemd, anderzijds
IS OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:
AQUAFIN legt rioolwaterzuiveringsinfrastructuur aan in de ondergrond van voornoemd perceel(en) volgens het project "Sanering rietveld Latem (Meersbeek)“, waarvan de aanduidingen vermeld zijn op het plan in bijlage. Deze rioolwaterzuiveringsinfrastructuur ligt op minimaal 10m diepte.
In het raam van artikel 3.114 en volgende van het Nieuw Burgerlijk Wetboek worden bij huidige titel ten gunste van het heersend erf en ten laste van het hierboven vermeld perceel(en), lijdend erf genoemd, de volgende erfdienstbaarheden gevestigd en dit ten laste van het lijdend erf, en niet van de persoon, ten behoeve van de aanleg en de uitbating in bovenvermeld perceel(en) van een gedeelte van bovenvermelde rioolwaterzuiveringsinfrastructuur.
De uitoefening van deze erfdienstbaarheden worden als volgt geregeld :
ARTIKEL 1
De EIGENAAR verleent aan AQUAFIN of zijn rechtsopvolgers of gevolmachtigden, hierna ook AQUAFIN genoemd, het recht om in het hierboven beschreven perceel(en) een ondergrondse afvalwatercollector en toebehoren, te laten plaatsen, overeenkomstig het tracé aangeduid op het grafisch plan.
ARTIKEL 2
AQUAFIN wordt ertoe gemachtigd in bovenvermeld perceel(en) alle werken uit te voeren of te laten uitvoeren voor de aanleg en vervanging van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur met de vervoermiddelen, materialen en werktuigen die hij of zijn aannemer hiertoe nuttig acht.
ARTIKEL 3
AQUAFIN verbindt er zich toe van vermelde erfdienstbaarheid op zulke wijze gebruik te maken dat de EIGENAAR, de huurders of andere eventuele gebruikers van de grond zo weinig mogelijk hinder door deze werken ondergaan.
AQUAFIN zal de werken mogen beginnen na eenvoudige kennisgeving aan de EIGENAAR en eventuele gebruikers en dit minstens 15 dagen voor de aanvang van de werken.
ARTIKEL 4
Aquafin is aansprakelijk voor de schade die door haar fout of nalatigheid veroorzaakt wordt.
Onverminderd de overeengekomen forfaitaire vergoeding vermeld in navolgend artikel 8, zal AQUAFIN dan ook na de aanlegwerken aan de EIGENAAR (of gebruiker) elke eventuele schade veroorzaakt door de werken van aanleg vergoeden die door bedoelde werken zou berokkend worden. Het bedrag van de schadeloosstelling zal in gemeen overleg vastgesteld worden; bij gebrek aan een regeling in der minne zal elk van de partijen voor eigen rekening een deskundige aanduiden. Indien door deze deskundigen geen overeenkomst wordt bereikt, zal het bedrag van de schade bepaald worden door de bevoegde rechtbank.
Hetzelfde geldt bij het herstel van eventuele schade die in de toekomst te wijten zou zijn aan de werken van onderhoud en vervanging.
ARTIKEL 5
Anderzijds verbindt de EIGENAAR er zich toe zich te onthouden van elke handeling die de leiding of haar exploitatie zou kunnen schaden.
Een hierna bepaalde zone maakt het voorwerp uit van een erfdienstbaarheid non-aedificandi, die zich verzet tegen de volgende activiteiten binnen deze zone:
A. Binnen een strook van max 3,5 m (zie grafisch plan) mag, BEHOUDENS VOORAFGAANDE INSTEMMING VAN AQUAFIN, niet overgegaan worden tot :
- het heien van palen of piketten in de grond die de buis kunnen beschadigen,
B. Alle uitgravingen of ontgrondingen welke de stabiliteit van de grond of de ondergrond waarin de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur zich bevindt in het gedrang zouden kunnen brengen, zijn eveneens verboden.
ARTIKEL 6
Van deze overeenkomst zal melding gemaakt worden door de EIGENAAR in iedere akte houdende afstand of verhuring van of vestiging van enerlei recht op in hoofding hernomen perceel(en).
ARTIKEL 7
De EIGENAAR zal geen eigendomsrecht of andere rechten kunnen laten gelden op de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur die AQUAFIN tot stand zal brengen in het bovenvermelde perceel krachtens huidige overeenkomst.
ARTIKEL 8
Als tegenprestatie voor de in deze overeenkomst aangegane verbintenissen zal AQUAFIN aan de EIGENAAR een totale forfaitaire vergoeding betalen ten bedrage van 135 EURO
(honderd vijfendertig euro).
De vergoeding zal betaald worden ter gelegenheid van het verlijden van de notariële akte.
ARTIKEL 9
De aan AQUAFIN door huidige overeenkomst verleende rechten kunnen door haar overgemaakt worden aan een andere vennootschap, waaraan de vergunning voor het afvalwatertransport door bovenvermelde leidingen zou overgedragen worden, of aan haar rechtsopvolgers of gevolmachtigden.
ARTIKEL 10
Onderhavige overeenkomst zal in werking treden vanaf heden, en wordt aangegaan voor de ganse bestaansduur van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur.
Zij zal het voorwerp uitmaken van een authentieke akte die zal worden verleden voor geassocieerde notarissen Van Moffaert & Tytgat, Kortrijksesteenweg 140/2 te 9830 Sint-Martens-Latem.
De notariële akte zal ten laatste binnen de 4 maanden na aanvang van de werken verleden worden.
Kosten, ereloon en rechten verbonden aan deze akte worden gedragen door AQUAFIN.
Elke partij verklaart uitdrukkelijk een exemplaar te hebben ontvangen.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40 par. 1.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder deel 3 - titel 1 over deelname van de gemeente in rechtspersonen.
De gemeente is lid van de vzw VVV Leiestreek.
Door de vzw werd in buitengewone algemene vergadering van 20 december 2018 een statutenwijziging goedgekeurd naar aanleiding van de fusie per 1 januari 2019 van de stad Deinze met de gemeente Nevele.
In kader van de evaluatie van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden werd beoordeeld dat dit lidmaatschap weinig meerwaarde biedt voor de gemeente in verhouding tot de kostprijs van het lidmaatschap.
Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het lidmaatschap van VVV Leiestreek vzw stop te zetten met ingang van 1.1.2023.
Art. 2. Deze stopzetting wordt per aangetekende zending bevestigd aan de vzw.
De raad nam kennis van de toelichting op de gestelde vragen.
De raad nam kennis van de toelichting op de gestelde vragen.
Namens Gemeenteraad,
An De Vreese
Algemeen directeur
Jan Van Wassenhove
Voorzitter